Sari direct la conținut

BEC explică de ce nu a permis observatorilor independenți să fie prezenți la renumărarea voturilor / Expert Forum anunță că a câștigat în instanță, la Ilfov, acest drept

BEC explică de ce nu a permis observatorilor independenți să fie prezenți la renumărarea voturilor / Expert Forum anunță că a câștigat în instanță, la Ilfov, acest drept
Predarea sacilor cu rezultatele voturilor la algerile din 9 iunie 2024 (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Update, ora 15:45: Organizația Expert Forum anunță că Tribunalul Ilfov a decis că observatorii au dreptul să fie prezenți la renumărarea voturilor

„Tribunalul Ilfov ne-a dat dreptate. Observatorii au dreptul să observe procesul de renumărare la Ilfov. Tribunalul Ilfov a admis contestația depusă de EFOR privind limitarea accesului observatorului la procesul de renumărare de la BEJ Ilfov”, conform organizației.

Decizia instanței, conform Expert Forum: „Admite cererea. Obligă pârâtul să permită observatorilor independenţi acreditaţi de asociaţiile prevăzute de lege, pentru observarea procesului de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Executorie”.

___

După ce organizația Funky Citizens a anunțat că Biroul Electoral Central (BEC) nu le permite observatorilor independenți să urmărească renumărarea voturilor, impusă de Curtea Constituțională a României (CCR), instituția invocă articole din lege și spune că legea nu prevede acreditarea observatorilor la o astfel de procedură de renumărare a buletinelor de vot. 

„Pentru extinderea cadrului de observare a alegerilor, fiind necesară modificarea dispozițiilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, cu modificările și completările ulterioare, care stabilesc că persoanele acreditate participă la toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare, și nu la operațiunile desfășurate de celelalte birouri electorale”, a transmis BEC vineri, într-un comunicat de presă.

Instituția spune că Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 98/2024 arată că birourile electorale ale secțiilor de votare și-au încheiat activitarea, iar renumărarea voturilor se face de către „biroul electoral ierarhic superior”, adică de birourile electorale județene, lucru prevăzut și în Regulamentul de organizare și funcționare a birourilor electorale constituite pentru alegerea președintelui României din anul 2024.

Reprezentanții instituției spun că în Legea nr. 370/2004 și în Legea nr. 208/2015 „sunt expres menționate categoriile de persoane care pot asista în ziua votării la operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare, printre acestea numărându-se persoanele acreditate, respectiv observatori interni, desemnați de către asociații sau fundatii, observatori internaționali și reprezentanți ai instituțiilor mass-media străine”. 

„Biroul Electoral Central nu are atribuții sã acrediteze asociații sau fundații, observatori internaționali și reprezentanți ai instituțiilor mass-media străine”

BEC spune că nu are în atribuțiile sale acreditarea asociațiilor sau fundațiilor, observatori internaționali și reprezentanți ai instituțiilor mass-media străine „să participe la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare, iar legislația electoralã nu prevede posibilitatea acreditării acestor categorii să participe la operațiunile birourilor electorale superioare acestora”. 

Renumărarea voturilor a început la cererea Curții Constituționale. Hotărârea CCR este una fără precedent și a fost luată în urma unei sesizări care viza anularea scrutinului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro