Bloc in templul linistii de pe strada Roma
De cate ori v-ati plimbat prin spatele Caii Dorobantilor, pe stradutele cu nume de capitale strajuite de castani si tei si ati admirat vilutele cochete construite inainte de primul razboi mondial si in perioada interbelica? Din nefericire, aceasta zona e amenintata cu distrugerea, ca multe altele.
Un astfel de exemplu este o casuta neoromaneasca cu parter si etaj de pe strada Roma, nr. 46. In 2007, proprietarul a obtinut aviz si autorizatie de demolare, iar potrivit presedintelui Directiei de Cultura Bucuresti din cadrul Ministerului Culturii, in locul acestei case va fi construit un bloc cu 5 etaje, existand déjà o autorizatie de construire in acest sens. Vila din Roma 46 inca sta in picioare, dar nu se stie pentru cat timp.
De vina pentru acest macel este legislatia din Romania care protejeaza doar casele monument, nu si zonele traditionale ale Capitalei, asa zisele zone protejate, unde sunt cladiri foarte frumoase, care nu sunt listate monumente.
In anul 2000 s-a aprobat un studiu care a identificat in Bucuresti 98 de zone cu valoare arhitecturala deosebita unde teoretic interventiile sunt limitate. In practica, cu aprobarile necesare, se poate face aproape orice. In urma cu doi ani, Primaria Capitalei a initiat un studiu care ar fi putut opri macelul, dar, din nefericire acesta nu a fost finalizat.
Studiul prevedea inventarierea tuturor caselor din zonele protejate si impartirea pe trei categorii a acestora: nedemolabile, case pe care se poate interveni partial si case demolabile, in functie de calitatea arhitecturala si memoriala.
Anul trecut au fost inventariate 12 zone printre care Magheru, Calea Grivitei, portiunea din spatele Pietii Dorobanti, Icoanei si Lascar Catargiu. Cu restul de 86 de zone insa nu s-a mai intamplat nimic de aproape un an.
Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei, ne-a declarat ca studiul va continua si in acest an, probabil cu inca un pachet de 12 zone. „Suntem in procedura de achizitie. Probabil intr-o luna se va incheia licitatia pentru acest proiect”. Cu toate acestea, pana se va finaliza studiul, va trece cel putin un an. In ritmul acesta, vor fi detaliate toate cele 86 de zone in circa opt ani, timp in care distrugerea patrimoniului va continua.
Episodul 1 al campaniei: Cum este lasata sa moara o casa boiereasca din inima Capitalei