BMI Icopal: Acoperișurile verzi, un pas major pe care constructorii îl pot face spre un viitor sustenabil
Un acoperiș bine făcut este cartea de vizită a oricărui constructor priceput. În același timp, românii apreciază noile tehnologii, atâta vreme cât au încredere că acestea sunt recomandate și implementate de o echipă de profesioniști. Ținând cont de toate acestea, constructorii au ocazia să își câștige o reputație și să își consolideze portofoliul pe un segment din ce în ce mai apreciat și solicitat în țara noastră, cel al clădirilor cu acoperișuri verzi.
Acoperișurile verzi au „existat” de secole, de când vechea civilizație babiloniană a creat grădinile suspendate din Babilon, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Tehnologia a avansat și, odată cu aceasta, au apărut inovații în materie de acoperișuri. Popularitatea acoperișurilor verzi în cadrul proiectelor urbane sau rurale a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani, fiind în prezent o opțiune des folosită datorită experienței dobândite, îmbunătățirii constante a soluțiilor existente și multiplelor beneficii oferite.
Soluția pentru orașe sănătoase, cu un consum redus de resurse
Multe regiuni se confruntă cu provocări de mediu, precum încălzirea globală, schimbările climatice locale, defrișările, poluarea aerului, deficitul de energie și pericolele naturale, precum și diverse probleme sociale asociate cu acestea. În țările occidentale, sunt depuse eforturi multiple pentru a adresa aceste probleme și pentru a garanta sustenabilitatea localităților, inclusiv capacitatea de a le oferi cetățenilor condiții de viață sănătoase. Există planuri de transformare a orașelor în orașe durabile sau eco-orașe, cu emisii scăzute de carbon, cu case cu impact redus asupra mediului și cu reducerea la minimum a utilizării resurselor.
Este de așteptat ca acest gen de măsuri, susținute de fonduri special alocate de stat sau de Uniunea Europeană, să fie luate, în scurt timp, și în România. În acest context, acoperișurile verzi joacă un rol central. Acoperișurile verzi moderne au fost dezvoltate în anii 1960, pentru a încerca să reducă problemele de scurgere a apei asociate cu acoperișurile tradiționale plane sau acoperișurile cu înclinație redusă. Adăugarea vegetației și a unui acoperiș verde la o membrană absoarbe apa și încetinește scurgerea, dar oferă, de asemenea, o multitudine de beneficii, dovedite la scară largă: atenuarea insulelor de căldură urbană, managementul scurgerii apelor pluviale, reducerea consumului de energie, captarea carbonului și contribuția civică, prin crearea unor soluții durabile și sănătoase pentru orașe și cetățeni.
Acoperișurile verzi moderne îmbină tehnologia performantă cu vegetația naturală, creând spații „verzi” care încurajează biodiversitatea, reduc costurile energetice și, cel mai important, contribuie pozitiv la un mediu durabil. În funcție de soluția aleasă, acoperișurile verzi se pot împărți în două categorii – extensive sau intensive, iar din punct de vedere al poziționării hidroizolației față de termoizolație – clasice sau inversate.
Acoperișul verde intensiv, loc de joacă și petrecere a timpului liber
Acoperișul verde intensiv, soluție oferită de BMI România, este un sistem conceput pentru a fi utilizat ca și spații recreative. Acesta prezintă adesea multe caracteristici asemănătoare cu grădinile tradiționale existente la sol, deoarece pot include căi de acces realizate din pavaje, peluze, arbori și arbuști. Aceste “grădini de acoperiș“ sunt sisteme multistrat de sol, care necesită o irigare constantă și o întreținere periodică față de acoperișurile verzi extensive. Datorită complexității unor astfel de soluții, varianta optimă se va alege după consultarea dintre biroul de arhitectură implicat și consultantul tehnic BMI Icopal.
Acoperișul verde extensiv, cu scop decorativ și ecologic
Cea de-a doua soluție din portofoliul BMI România este acoperișul verde extensiv (clasic sau inversat). Acest tip de terasă verde este destinat în principal folosirii în scop decorativ, ecologic. Nu este utilizat ca spațiu de recreere, pe care se poate circula sau staționa în mod frecvent, accesul fiind permis doar pentru activitățile de întreținere ale acestuia. Datorită înălțimii superficiale a substratului vegetal, gama de plante care se pretează pentru astfel de acoperișuri este restrânsă la plantele rezistente la secetă și care nu necesită o îngrijire permanentă, cum ar fi: sedum, mușchi, flori sălbatice specifice zonei etc. Datorită experienței în domeniu, dobândită pe parcursul existenței sale, BMI Icopal acordă, în funcție de soluția aleasă, o garanție privind impermeabilitatea sistemului cuprinsă între 20 – 40 ani.
BMI Icopal: Hidroizolații durabile
Având în vedere că pentru o construcție trainică materialele de calitate sunt esențiale, compania BMI România a dezvoltat brandul BMI Icopal, special dedicat acestui segment. Acesta a devenit o referință mondială în hidroizolații, datorită materialelor inovatoare, serviciilor complete și experienței dobândite prin oferirea de sisteme complete pentru acoperișuri plane, deţinând certificatul de management al calităţii, care respectă standardele ISO 9001, precum şi certificatul pentru sistemul de management al mediului, ISO 14001.
Pentru a beneficia de potențialul maxim al sistemelor de hidroizolație alese, compania actualizează constant portofoliul de produse, implementează tehnologii inovatoare și oferă o durată extinsă de viață pentru gama de produse BMI Icopal, care asigură proiecte de acoperișuri verzi la cele mai înalte standarde de calitate.
Articol susținut de BMI România