Sari direct la conținut

Brexit – De ce Dublin si Berlin ar avea cel mai mult de castigat din declinul Londrei in domeniul IT

HotNews.ro
Brexit – De ce Dublin si Berlin ar avea cel mai mult de castigat din declinul Londrei in domeniul IT

​In IT a fost aproape unanimitate: Brexitul este extrem de grav. Acum ca se va intampla, companiile trebuie sa se adapteze si foarte multi spun ca Londra va fi mai putin atractiva pentru investitori. Ce orase vor castiga? Mai multe nume sunt pe lista, insa doua par a avea avantaje mari: Dublin si Berlin. Sunt orase cu investitii in tehnologie, cu nivel foarte bun de trai si cu posibilitati de distractie. Ce atuuri au si ce alte orase pot avea de castigat, puteti citi in articol.

Votul pentru Brexit a „pus pe jar” managerii companiilor de IT din Londra si din alte zone ale Regatului. Chiar daca nu se stie foarte clar ce va urma, este sigur ca unele schimbari se vor produce si temerile cele mai mari sunt legate de ingradirea libertatii de miscare si de ne- apartenenta Regatului Unit la piata comuna.

Cateva csompanii se gandesc foarte serios sa-si mute sediul din UK intr-o alta tara UE si mai multe orase ar putea sa profite: Frankfurt, Paris, Amsterdam. Stockholm sau Milano. Insa doua orase par a avea cel mai mult de castigat: Dublin si Berlin.

Dublin, capitala Irlandei, este celebra pentru taxele mici care au suparat oficialii europeni si pentru numarul mare de companii de tehnologie cantonate in zona. In total, 80.000 de oameni lucreaza in IT in Irlanda, din care 6.000 la Google, 5.500 la Apple, 2.500 la Dell si 2.000 la Microsoft.

In plus, guvernul irlandez a prezentat saptamana aceasta un plan de atragere a 3.000 de angajati in IT, plan in care va investi doua miliarde euro pentru a atrage oameni din centrul si din sudul Europei.

Cele mai mari companii americane de tehnologie au bazele europene aici, aproape de zona numita Silicon Docks pentru densitatea mare de companii de tehnologie.

Mediul este foarte bun: tineri vorbitori de engleza, startup-uri care se dezvolta, investitii in cercetare si preocupari reale din partea autoritatilor pentru a creste sectorul tehnologic.

In ultimele zile mii de britanici au cautat date despre cum pot obtine pasaport irlandez, semn ca ceva miscari in directia Londra-Dublin se vor petrece cu siguranta. Si Olanda este o tara spre care multi britanici se uita, dorind sa obtina cetatenia.

Berlin, capitala Germaniei, nu era cunoscuta pentru investitiile in tehnologie acum 10-15 ani, insa lucrurile s-au schimbat enorm. Fondurile de investitii au adus anul trecut doua miliarde euro investitii in peisajul berlinez al tehnologiei si speranta celor care se ocupa de sector este ca sumele vor creste, mai ales daca unii investitori vor renunta la a mai aduce bani in Londra.

Berlinul este in „inima” Europei si, desi multi germani sunt uluiti de votul dat de britanici, persista si ideea ca „si-au facut-o cu mana lor”, mai ales ca nu i-a obligat nimeni din exterior sa tina referendumul si sa voteze astfel.

In Berlin investitiile in tehnologie au crescut mult in ultimii ani si climatul antreprenorial este propice. In plus, si nivelul de trai este ridicat, existand si multe posibilitati de distractie.

Evident ca ar fi nerealist ca Berlinul sa spere ca sute de companii vor muta din Londra mii de angajati. Nu se stie ce fel de intelegeri economice vor exista intre UK si UE dupa ce Regatul Unit va iesi din UE si in functie de acele intelegteri se va putea stii cum va fi afectat sectorul tehnologic.

Insa merita spus ca Berlinul nu sta degeaba, ci incearca de pe acum sa atraga britanici care doresc sa dezvolta afaceri intr-o tara UE sau sa lucreze la companii din capitala Germaniei.

Cordelia Yzer, a carei functie suna astfel: „Berlin Senator for Economics and Technology” s-a adresat prin intermediul BBC tinerilor britanici si le-a comunicat ca in Berlin se vorbeste multa engleza, se traieste grozav si visele lor pot deveni realitate acolo. Invitatia este clara: veniti sa faceti super-business aici,

Multi spun ca Londra are o pozitie atat de puternica in peisajul tehnologic european, incat nici Brexitul nu o poate clinti din pozitia de capitala a startup-urilor europene si a tehnologiei. Insa indiferent de ce se va intampla, orasele care ar putea avea de castigat vor fi active si vor incerca sa atraga o parte dintre IT-istii care sunt ingroziti de perspectivele Brexit-ului.

Surse: Bloomberg, BBC

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro