Sari direct la conținut

BRICS a lansat o noua arhitectura financiara, destinata sa contrabalanseze FMI si Banca Mondiala

HotNews.ro

Puterile emergente din BRICS au creat marti propria lor banca si un fond de rezerva, punand astfel prima piatra la temelia unei noi arhitecturi financiare in fata hegemoniei occidentale, in cadrul celui de-al saselea summit anual, gazduit in acest an de Brazilia, scrie AFP.

Reuniti in statiunea balneara Fortaleza (nord-est), liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei si Africii de Sud au reusit sa depaseasca divergentele si au cazut de acord asupra arhitecturii acestor institutii, care sunt negociate de mai multi ani.

„Am luat decizia istorica de a crea banca BRICS si un acord de rezerve, este o contributie importanta pentru reconfigurarea guvernantei economice mondiale”, a afirmat presedinta Braziliei, Dilma Rousseff.

Aceasta noua banca, ce va avea sediul la Shanghai si care este destinata finantarii marilor lucrari de infrastructura, va fi dotata cu un capital initial de 50 de miliarde de dolari, furnizat in parti egale de membri, si cu o forta de finantare potentiala de 100 miliarde.

Acordul privind rezervele va permite evitarea „presiunilor pe termen scurt asupra lichiditatilor”, „promovarea unei mai mari cooperari” in cadrul BRICS si „intarirea securitatii financiare globale”, precizeaza declaratia finala a summitului.

Fondul de rezerve va fi constituit prin aportul de 41 de miliarde al Chinei, 18 miliarde din partea Rusiei, Braziliei si Indiei si cinci de catre Africa de Sud.

BRICS, care reprezinta 40% din populatia globala si o cincime din PIB-ul planetei, nu reusise pana acum sa se puna de acord asupra acestui dublu proiect care vizeaza crearea de contraponderi pentru Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI), unde considera ca sunt prost reprezentati.

Chestiunea sediului a complicat foarte mult negocierile, presedintele sud-african insistand pana la capat pentru Johannesburg, in conditiile in care Rusia opta pentru Shanghai, cu riscul de irita India, ingrijorata de o dominatie chineza.

Anuntul acestui nou sistem financiar vine in momentul in care o serie de puteri emergente dau semne de oboseala, cu o previziune de crestere de doar 1% pentru Brazilia sau Rusia.

Presedintele rus Vladimir Putin, care va gazdui summitul din 2015, a salutat acordul de la Fortaleza, in care vede un „instrument foarte puternic pentru a preveni noi dificultati economice”.

Omologul sau chinez a evocat o „asociere solida”, reafirmand necesitatea de a „spori reprezentativitatea si vocea tarilor in dezvoltare”, in conditiile in care BRICS denunta in mod regulat lentoarea reformei FMI, care ar trebui sa ii ofere mai multe voturi.

Cerand noii banci sa „lupte impotriva saraciei”, premierul indian, nationalistul hindus Narendra Modi, foarte asteptat la prima sa iesire internationala, a cerut partenerilor sau sa vorbeasca cu o „voce unita si clara pentru o luma pasnica, stabila si echilibrata”.

In paralel cu aceasta dorinta de autonomie financiara, summitul de la BRICS a oferit ocazia exprimarii in plan diplomatic, in plina explozie a crizei ucrainene.

In declaratia finala, tarile emergente si-au exprimat „via preocupare” si au lansat un apel pentru „dialog reciproc” si „dez-escaladare a conflictului”, un mesaj apreciat de Putin, confruntat cu sanctiuni internationale pentru sprijinul acordat separatistilor pro-rusi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro