Sari direct la conținut

Bulgaria incepe construirea gazoductului Nabucco in ianuarie 2013

HotNews.ro

Bulgaria intentioneaza sa inceapa construirea gazoductului Nabucco in jurul datei de 10 ianuarie, a anuntat premierul acestei tari, Boiko Borisov, transmite Agerpres.

Sofia propune ca interconexiunea ce va lega sistemele de transport de gaze naturale ale Bulgariei si Turciei sa fie inclusa in proiectul Nabucco menit sa aduca gaze din Azerbaidjan pana in Europa. Aflat, vineri seara, in studioul postului national de televizune BNT, Borisov a declarat ca a primit chiar in acea zi asigurari de la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ca acest proiect va avea sprijinul executivului comunitar.

„Planurile noastre sunt ca lucrarile de constructie a gazoductului Nabucco sa inceapa din Bulgaria in ianuarie 2013”, a spus Borisov. El a adaugat ca proiectul Nabucco este important pentru tara sa deoarece va diversifica sursele de gaze, dar si pentru ca, in opinia sa, in doi-trei ani Bulgaria va dispune de cantitati importante de gaze care vor fi extrase din Marea Neagra, pe care le-ar putea exporta.

Borisov a reamintit faptul ca guvernul bulgar a aprobat recent emiterea unei autorizatii care va permite unui consortiu din care fac parte grupul petrolier francez Total SA, cel austriac OMV si cel spaniol Repsol, sa efectueze prospectiuni asupra blocului „Khan Asparuh”, situat pe platoul continental si in partea de nord a zonei economice exclusive a Bulgariei din Marea Neagra.

Totodata, Borisov a confirmat ca presedintele rus Vladimir Putin i-a promis ca va vizita Bulgaria pe 9 noiembrie, pentru a da startul construirii gazoductului South Stream. Borisov a spus ca impreuna cu Putin vor vizita oraselul Provadia (situat in partea de nord-est a tarii, la circa 50 de kilometri distanta de Varna si de litoralul Marii Negre).

Acolo este punctul unde South Stream va fi interconectat cu celalalt gazoduct prin care gazele rusesti ajung in Balcani, cel care traverseaza Ucraina si Romania. „Asa ca cele doua proiecte se vor construi simultan pe teritoriul Bulgariei, vor crea noi locuri de munca si vor garanta diversificarea surselor de gaze pentru generatiile viitoare”, a mai spus Borisov.

Premierul bulgar a fost intrebat de ce fostul ministru de externe al Bulgariei, Rumiana Jeleva, nu a fost aleasa pentru un al doilea mandat de vicepresedinte al Partidului Popular European la congresul de la Bucuresti in aceasta saptamana. Oficialul a spus ca Jeleva nu a fost aleasa deoarece reprezentantii partidului au preferat sa sprijine candidatul Romaniei, pe doamna Anca Boagiu. „Pe 9 decembrie in Romania va avea loc o confruntare uriasa intre Traian Basescu si Victor Ponta, de aceea mi se pare ca majoritatea colegilor au decis sa sprijine Romania, alegand candidatul ei”, a explicat Boiko Borisov.

Nabucco este un sistem cu puncte multiple de intrare si iesire, fiind proiectat sa transporte gazele naturale disponibile pe traseul conductei, a afirmat recent pentru HotNews Christian Dolezal, director de comunicare, Nabucco Gas Pipeline International. Astfel, este intarita afirmatia facuta de seful OMV, Gerhard Roiss, care a spus ca Nabucco ar putea fi utilizat nu doar pentru livrarea gazelor din Azerbaidjan (zacamantul Shah-Deniz) spre Europa, ci si pentru cele extrase din Marea Neagra.

  • „Nabucco este un sistem de conducta cu puncte multiple de intrare si iesire, care transporta gaze catre statele de tranzit in functie de cerintele pietei. De asemenea, Nabucco este proiectat pentru a transporta gazele naturale disponibile pe traseul conductei. Este responsabilitatea celor care fac tranzactiile sa decida de unde sa cumpere si unde sa vanda gazul. Conducta Nabucco va face posibile astfel de tranzactii”, a spus Christian Dolezal pentru HotNews, fiind intrebat daca actionarii Nabucco iau in calcul posibilitatea transportului gazelor extrase din Marea Neagra.

Nabucco Vest a fost selectata in luna iunie drept ruta central europeana de livrare a gazului din zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan. Daca proiectul va fi realizat, Romania isi va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale si va scapa de dependenta de importurile din Rusia. Conducta de gaze va avea o lungime de 1.300 km, din care 470 kilometri pe teritoriul Romaniei. Proiectul are punctul de plecare in Bulgaria si urmeaza sa primeasca gazul azer via proiectul TANAP (Turcia – Azerbaidjan).

Nabucco Vest este o conducta de gaze cu diametrul de 122 cm si o lungime de 1.300 km care traverseaza Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, avand o capacitate tehnica de pana la 23 mmc. Circa 470 kilometri vor fi pe teritoriul Romaniei.

Conducta de gaze va transporta gaze din apropierea granitei turco-bulgare prin Bulgaria, Romania si Ungaria in Austria, cu statii de preluare in fiecare tara de tranzit.

Nabucco Vest reprezinta un concept revizuit al proiectului Nabucco.

Proiectul original al conductei Nabucco era prevazut cu o capacitate de transport a 31 de miliarde de metri cubi pe an si se intindea din Georgia pana in Austria, traversand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Costul total al gazoductului era estimat la 8 miliarde de euro.

Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro