Sari direct la conținut

Business magazin: Autostrada Urbană se inaugurează săptămâna aceasta; Deficit comercial lunar istoric: 1,9 miliarde pe luna octombrie. Minusuri majore dincolo de plusul industriei auto; PUG-ul Capitalei, vechi de 18 ani și la revizuirea căruia se muncește de 5 ani, va fi prelungit din nou

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

PUG-ul Capitalei, vechi de 18 ani și la revizuirea căruia se muncește de 5 ani, va fi prelungit din nou, „fără număr”, pentru a nu se bloca autorizarea în construcții. Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, la revizuirea căruia se muncește de 5 ani, din 2013, și a cărui valabilitate a fost prelungită succesiv de 4 ori în ultimii 18 ani, respectiv de la adoptarea sa inițială din anul 2000, va fi prelungit din nou, din cauza faptului că revizuirea sa nu va fi finalizată până la sfârșitul acestui an. Astfel, valabilitatea PUG-ului Capitalei va fi prelungită „până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General”, potrivit Profit.ro.

Deficit comercial lunar istoric: 1,9 miliarde pe luna octombrie. Minusuri majore dincolo de plusul industriei auto. Deficitul comercial pe luna octombrie 2018 a stabilit un nou record negativ, cu aproape 1,9 miliarde de euro, după ce ritmul de creştere al importurilor l-a depăşit clar pe cel al importurilor (+16,1% la import faţă de +10% la import). Gradul de acoperire a continuat să scadă şi a ajuns la nivelul de 86,4% consemnat anul trecut. Soldul negativ cumulat la zece luni a fost cu 16% peste cel de anul trecut. Explicaţia simplă a acestei evoluţii constă în importurile masive pentru finalul de an, potrivit cursdeguvernare.ro.

Legea care omoară producătorii de gaze, pe masa deputaţilor. Taxele se dublează, din preţul de 90 de lei/MWh, Petrom şi Romgaz rămân cu 5 lei. Valoarea taxelor plătite statului de producătorii de gaze se va dubla, iar sumele care vor rămâne Petrom şi Romgaz se vor limita la doar 5% din preţurile la care vor vinde gazele dacă actuala propunere legislativă de modificare a sistemului fiscal aferent exploatărilor de gaze onshore va fi votată de Parlament, în actuala formă. O nouă scumpire a gazelor, generată de noile taxe impuse de legiuitor, pare inevitabilă, potrivit Economica.net.

Încă o fabrică de componente auto se va deschide în România. Unul dintre cei mai importanţi fabricanţi de componente auto a anunţat luni, cu ocazia înmânării acordurilor de finanţare a ajutoarelor de stat, că a decis deschiderea unei fabrici, în urma unei investiţii de 50 de milioane de euro. Producătorul deserveşte companii precum Renault Nissan, Daimler, Nissan, BMW, VW, Peugeot Citroen, Ford, Toyota. Grupul Sogefi este întemeiat în 1980 şi listat la bursa din Milano, fiind un furnizor mondial de design şi componente de suspensie flezxibilă şi sisteme de filtrare aerisire şi răcire atât pentru echipamentele originale, cât şi pentru canalele ulterioare, potrivit Adevărul.

Topul județelor în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în acest an. Timiș – cel mai scump lot. Antreprenori puternici cumpără teren. Volumul tranzacțiilor cu terenuri agricole s-a diminuat cu 5,5% în primele 11 luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului anterior, în tendință cu evoluția generală descendentă a tranzacțiilor cu apartamente și case, dar cu o scădere mai puțin abruptă. Din ianuarie și până în noiembrie, au fost tranzacționate la nivel național peste 110.000 de loturi de teren. În luna martie au fost vândute cele mai multe loturi, respectiv 13.848 de terenuri, potrivit Profit.ro.

Autostrada Urbană se inaugurează săptămâna aceasta. Mai trebuie măturată şi aplicate marcaje. Ultima secţiune din Autostrada Bucureşti – Ploieşti, respectiv porţiunea de la intrarea în Capitală cunoscută ca Autostrada Urbană, va fi recepţionată săptămâna aceasta, până pe 15 decembrie cel târziu, a spus pentru Economica.net Eduard Hanganu, preşedintele Consitrans, consultantul proiectului. „Mai sunt câteva lucrări de făcut. Trebuie măturată, aplicate marcaje. Pe 15 decembrie cel târziu va avea loc recepţia”, a menţionat Eduard Hanganu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro