Sari direct la conținut

Business Report: Care sunt romanii care au strans cei mai multi bani la pensia privata; Scumpirea carburantilor aduce si majorarea tarifelor la taxi pentru prima data dupa opt ani; Romania are drumuri mai proaste decat Tanzania, Uganda sau Burundi

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Care sunt romanii care au strans cei mai multi bani la pensia privata. Valoarea medie a contului de pensie privata obligatorie este de circa 1.200 de euro, insa o mica parte a cotizantilor, de circa 1% din total, au reusit sa stranga de trei ori mai mult. „Cele mai mari valori ale conturilor s-au inregistrat la participantii barbati cu peste noua ani vechime in sistem (un numar de contributii virate cuprins intre 109 si 120) situati in grupa de varsta 35-39 ani (1,25% din total participanti cu contributii virate), cu 15.991 lei si 40-44 ani (1,52% din total participanti cu contributii virate), cu 15.010 lei”, se arata in raportul ASF referitor la evolutia sistemului de pensii private dupa primele sase luni ale acestui an. Asadar cei mai multi bani au fost stransi, evident, de cei care au contribuit luna de luna in cei zece ani de cand exista pilonul doi (deci au avut constant un job in aceasta perioada) si care, atunci cand a aparut sistemul erau tineri, avand intre 25 si 29 de ani, scrieEconomica.net.

Dupa ce a distrus Astra Asigurari, lichidatorul vrea sa scape de propriile greseli. KPMG: milioane de euro pentru rapoarte copiate. Un raport copiat integral din informarile date „strict confidential” Autoritatii de Supraveghere Financiara este folosit acum de administratorul special care a falimentat cea mai mare companie romaneasca de asigurari pentru a-si ascunde reaua intentie. KPMG Restructuring, o simpla acoperire formala pentru KPMG Advisory, firma care a condus spre faliment Astra Asigurari, cere instantei de judecata sa aprobe un raport privind cauzele falimentului acesteia, copiat la indigo dupa informarile cu titlu „strict confidential” trimise catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in perioada in care se pregatea tocmai distrugerea celei mai mari companii de asigurari din Romania. Documentul mai contine omisiuni, erori majore, precum si referiri la spete rezolvate demult prin decizii judecatoresti, anuntaRomania Libera.

Scumpirea carburantilor aduce si majorarea tarifelor la taxi pentru prima data dupa opt ani. Cele mai mari firme de taxi din Bucuresti au decis sa creasca cu peste 21% tarifele practicate incepand cu 1 octombrie, dupa ce in ultimii opt ani ele au fost la 1,39 lei. Decizia vine in aceeasi zi in care se aplica cea de-a doua majorare a accizelor la carburanti, aprobata de Guvern la sfarsitul lunii august. Impactul acesteia este de 16 bani/litru la care se aplica TVA. Companiile de taxi din Bucuresti, Speed si Cristaxi, au majorat tarifele de la 1 octombrie, potrivit Digi24. Prima a crescut tariful la 1,69 de lei/km, in vreme ce a doua va practica un tarif de 1,70 lei/km. Surse din piata, citate de Digi24, spun insa ca ele vor fi urmate si de celelalte companii de taxi din Bucuresti, informeazaCapital.

Romania are drumuri mai proaste decat Tanzania, Uganda sau Burundi. Romania are drumuri mai proaste decat Tanzania, Uganda sau Burundi, arata un raport al Forumului Economic Mondial. Per total, Romania se gaseste pe locul 68 din 137 in privinta competitivitatii economice, insa in privinta calitatii infrastructurii rutiere tara noastra este surclasata de foarte multe state considerate a fi in „lumea a 3-a”. La acest capitol, Romania ocupa locul 120 din 137 de locuri, fiind in urma unor tari ca Tanzania (90), Uganda (91), Laos (94), Etiopia (97), Cambodgia (99), Sierra Leone (101), Bangladesh (105), Guatemala (106), Liberia (111), Burundi (112), Benin (113), Zimbabwe (116), Malawi (117), Nepal (118) sau Venezuela (119), scrieAutobild.

Cresterea puterii de cumparare, tripla fata de cresterea PIB! Puterea de cumparare a salariilor a ajuns in iulie 2017 la pragul de 180% fata de referinta stabilita pentru luna octombrie 1990 ( ultima luna de dinaintea liberalizarii preturilor). Pe prima jumatate din anul curent, nivelul mediu a ajuns la un impresionant 176,7%, de la doar 133,3% in primul semestru din 2015. Este o evolutie care merita o atentie special, pentru a vedea daca poate fi sustinuta in timp. Discutia se refera la o crestere in termeni reali a veniturilor nete incasate de catre salariati de aproape o treime pe parcursul a doar doi ani (mai precis 32,5%), TRIPLA fata de nivelul cumulat al cresterii PIB in acelasi interval de timp. In aceasta situatie, paradoxal, cererile de majorari de salarii se inmultesc si se acutizeaza in loc sa se tempereze, pe sistemul ca „pofta vine mancand”, informeazacurs de guvernare.

Carmistin a preluat Avicola Targu Jiu si pregateste investitii de 20 de milioane de euro.Grupul agricol Carmistin, specializat in productia, procesarea si comercializarea carnii, a anuntat ca a preluat toate fermele, platformele si abatorul detinute de Avicola Targu Jiu si ca, in urma investitiilor pe care le va face, va putea crea 600 de locuri de munca. Totodata, Carmistin vrea sa deruleze un plan de investitii de circa 20 de milioane de euro, „avand in vedere starea avansata de degradare a unora dintre capacitatile de productie, dar si tehnologia invechita din fermele care ar putea fi mai repede puse in functiune”, precizeaza reprezentantii companiei, potrivitNewMoney.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro