Business Report: Case de 9.600 de euro; Restantele la banci au crescut cu 50%; Sporurile bugetarilor in vizorul Bancii Mondiale; Inca 100.000 de someri; Harta salariilor in vestul tarii; 360 milioane lei pentru reabilitarea termica; Cum sa iti restructurezi compania
Cand iti scad vanzarile si cota de piata este foarte probabil sa fie nevoie sa iti restructurezi afacerea. Alte seme care iti arata ca este timpul pentru o schimbare sunt diminuarea profitabilitatii, ca urmare a cresterii costurilor, dificultatile majore de finantare a companiei si degradarea generala a indicatorilor de performanta. Primul pas in restructurare este alegerea unui manager. “In lipsa unui leadership eficient, celelalte elemente ale transformarii dau gres si transformarea poate duce in cele mai multe cazuri la esec”, detaliaza Oana Criscov. Urmeaza apoi o analiza SWOT a companiei, pentru a diagnostica afacerea – identificarea oportunitatilor si riscurilor mediului de business in care activeaza firma, precum si a punctelor tari si slabe din activitatea curenta a acesteia, scrie Starups.ro
Ministerul Agriculturii a cotizat, anul trecut, cu peste 1,9 milioane de lei (circa 500.000 de euro), la bugetele unor organizatii internationale la care este afiliat, fara a intocmi macar un raport care sa justifice daca aceste cheltuiei din banii publici au adus vreun beneficiu statului roman. Concret, contribuabilii, agricultorii si nu numai, au finantat cu aceste sume un numar de 23 de organisme si organizatii internationale, cu sediul in mai multe capitale europene, niciuna, neavand „cartierul general” la Bruxelles sau Strasbourg, acolo unde sunt amplasate institutiile Uniunii Europene care conteaza. Documentul intrat in posesia noastra arata banii publici au luat calea „capitalei modei”, Paris, sau calea „cetatii eterne” Roma, la unele institutii care, numai dupa titulatura, arata ca nu au mare legatura cu agricultura noastra: Organizatia Europeana Mediteraneana pentru Protectia Plantelor sau Comisia Europeana de lupta contra febrei aftoase. Alte destinatii ale cotizatiei mai sunt Zurich, Haga sau chiar New Delhi, scrie Bursa.
Adrian Gurzau, vicepresedintele Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii a Camerei Deputatilor, sustine ca suntem furati legal cu 25% din pretul facturii pe care o platim pentru gazele consumate. Stufosul raport pus la dispozitie de deputatul PDL arata ca sunt probleme cu contoarele care masoara volumul de gaz consumat, dar si cu modul in care este calculata puterea calorifica superioara. Adrian Gurzau ne-a declarat ca daca viitoarea comisie de ancheta constata ca formula de calcul a facturii este viciata, atunci cel mai simplu mod de revenire la o situatie normala se gaseste tot in puterea ANRE. Astfel, autoritatea poate lua rapid masurile necesare pentru modificarea actelor normative astfel incat sa avem un pret corect pentru gazele naturale, prin reducerea pretului cu diferentele nejustificate, relateaza Bursa.
Intr-un raport al Bancii Mondiale se arata ca bugetarii romani au cele mai multe sporuri in pachetul salarial, iar totalul acestora depaseste chiar salariul de baza. La aproape fiecare categorie de angajati ai statului se aplica o serie de sporuri care nu modifica in vreun fel activitatea angajatului, singurul rol fiind acela de a umfla salariile. Astfel de sporuri sunt: de confidentialitate, de izolare, de mobilitate, de fidelitate, de limbi straine sau de interventie. In total sunt 27 de sporuri. Daca punem la socoteala bonusuri, prime si indemnizatii, totalul plusurilor salariale ajunge la 90. Banca Mondiala a recomandat guvernului reducerea acestor sume in plus, informeaza revista Capital.
Rata somajului a ajuns la 5,3% in februarie, in crestere cu 1,1% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 0,4% fata de luna ianuarie a acestui an, arata datele de la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Numarul total al somerilor a ajuns astfel la 477.860 in luna februarie, din care 207.574 sunt femei. De asemenea, din totalul somerilor, 347.707, respectiv 72%, sunt din sectorul privat. In conditiile in care in luna februarie a anului trecut erau inregistrati 379.779 de someri la nivel national, datele ANOFM arata un plus de peste 98.000 de someri, scrie Ziarul Financiar.
Autoritatile se pregatesc sa decida daca recurg la un imprumut extern „de siguranta”, insa presedintele Traian Basescu spune ca mai intai va trebui exprimata o optiune a Parlamentului. Valoarea imprumutului s-ar putea ridica la 7,8 sau 10 miliarde de euro, cea mai mare din istorie. Aceasta ar fi echivalenta cu datoria externa a statului roman pe care Nicolae Ceausescu a decis sa o ramburseze anticipat in 1981: 11,2 mld. dolari, conform lui Theodor Stolojan, care atunci lucra in Ministerul de Finante. Basescu va prezenta astazi un mesaj in Parlament, in care va aborda si subiectul angajarii unui imprumut extern, relateaza Ziarul Financiar.
Salariul lunar brut de incadrare al unui director de fabrica din vestul tarii este de aproximativ 3.800 de euro, potrivit unor date preliminare ale studiului SalaryMap, realizat de AIMS Human Capital Romania in randul companiilor care au activitati de productie in zona de vest a tarii. Potrivit datelor furnizate de AIMS, un muncitor calificat dintr-o companie multinationala cu activitate in vestul tarii primeste un salariu lunar de incadrare de 210 euro pe luna, venit de circa 20 de ori mai mic decat cel al unui director de fabrica. La nivel de muncitori calificati, salariile variaza usor, in functie de pozitie, astfel ca un motostivuitorist castiga aproximativ 270 de euro lunar, in timp ce salariul lunar brut al unui mecanic de intretinere poate ajunge la circa 310 euro, scrie Business Standard.
Suceava va avea in acest an cel mai mare parc eolian din tara, a declarat, sambata, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur. El a spus ca investitia va fi realizata de firma romano-germana Ulli Rowing, pe o suprafata de 70 de hectare, in zona Liteni-Dolhasca, lucrarile fiind programate sa inceapa in aceasta primavara, relateaza Curentul.
Romanii ar putea avea, in maximum 12 luni, inca un element de siguranta pentru sistemul privat de pensii, alaturi de elementele de investitii in instrumente cu grad de risc mic. Potrivit proiectului de act normativ, care urmeaza sa fie aprobat de Parlament, fondul va compensa pierderile participantilor in caz de nevoie. Fondul de garantare a pensiilor private ar putea deveni functional pana la finele acestui an, dupa ce actul normativ care reglementeaza infiintarea acestuia va fi adoptat de Parlament. De aceasta garantie vor beneficia participantii la fondurile de pensii private, atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, in cazul in care, administratorii ori furnizorii vor intra in incapacitate de plata, informeaza Adevarul.
Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a afirmat ieri ca fondurile europene nu sunt suficiente pentru constructia de autostrazi, „deoarece pentru anumite proiecte trebuie cumparate terenuri care, in unele cazuri, costa de doua ori mai mult decat proiectul”. „Trebuie sa se inteleaga ca nu este posibil sa construim autostrazi doar cu bani europeni. Nu sunt putini un miliard si ceva de euro de la UE pentru autostrazi, care sunt prevazuti in planul septuar al UE 2007-2013, insa pentru unele proiecte este nevoie ca noi sa dam multi bani pentru cumpararea terenurilor, iar dupa aceea sa inceapa constructia. Ca exemplu, daca un proiect de autostrada costa 100 de milioane de euro, UE aloca 85 de milioane euro si Romania 15 milioane euro. La contributia Romaniei se adauga si despagubirile pentru exproprieri, care costa de doua ori mai mult decat autostrada, a declarat Radu Berceanu, citat de Gardianul.
Piata imobiliara isi restrange activitatea de la o luna la alta, pe masura ce bancile acorda din ce in ce mai putine credite, iar romanii se abtin de la cumparaturile de case si terenuri. In prima luna a acestui an s-au parafat cu 21% mai putine tranzactii imobiliare comparativ cu luna decembrie a anului trecut, potrivit datelor comunicate de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). In acelasi interval, notarii au inscris cu 16% mai putine ipoteci, adica in jur de 7.600, cel mai redus nivel din ultimii patru ani. Situatia era cu totul alta in luna octombrie – cand criza financiara internationala a inceput sa-si faca simtita prezenta si in Romania -, la o cifra a ipotecilor de aproape 20.000. Atunci, agentiile imobiliare au incheiat in jur de 63.000 de tranzactii, scrie Gardianul.
Executorii bancari si cei judecatoresti se razboiesc in plina criza, miza bataliei fiind castigarea rau-platnicilor de la banci, de la care sa recupereze datoriile. Restantele la creditele in valuta au totalizat, in ianuarie, 1,46 miliarde lei, in crestere cu 46% fata de soldul de la 31 decembrie 2008. Peste jumatate din aceste credite sunt acordate populatiei. Noul cod de procedura civila ar putea lasa fara slujbe circa 500 de executori bancari, deoarece atributiile acestora de recuperare a datoriilor de la rau-platnici ar urma sa fie preluate de executorii judecatoresti, scrie Romania Libera.
Reabilitarea termica a imobilelor vechi, neeficiente energetic, costa 360 milioane lei. Programele nationale de reabilitare termica si consolidare a blocurilor vulnerabile la cutremure derulate in acest an vor scoate din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei 370 milioane lei (86,45 milioane euro). Cu aceste fonduri se vor izola termic pana la 60.000 de apartamente si se va continua executia lucrarilor de consolidare la sapte blocuri, din care doar cinci vor fi finalizate in 2009, informeaza Romania Libera.
Pedepsirea rau-platnicilor cu intentie ar putea intra in sarcina angajatorilor. Oamenilor li s-ar putea popri contul cu salariul. Una dintre metodele de stimulare a restantierilor de catre stat si bancheri ar putea fi pedepsirea lor chiar de catre propriul angajator, solutie aflata la nivel de discutie intre bancheri. Presedintele Traian Basescu spunea saptamana trecuta ca statul ar putea interveni pentru a determina rau-platnicii sa achite datoriile catre banci. „Pentru a proteja sistemul bancar vom analiza posibilitatea actiunii statului, astfel incat cei care deliberat nu ramburseaza creditele sa fie stimulati sa o faca“, declara miercuri seful statului, relateaza Cotidianul.
Specialistii din domeniul imobiliar spun ca planul ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, de a introduce TVA la tranzactiile cu terenuri si case noi va deteriora si mai mult piata. „Dupa ce ca piata este moarta, o astfel de masura nu va face altceva decat sa o impinga si mai mult in jos”, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Nu este singura opinie de acest gen. “Este goana dupa colectarea cat mai multor fonduri pentru bugetul de stat. Asa ceva nu poate face bine pietei imobiliare”, spune Liviu Ureche, certified international properties specialist, scrie Cotidianul.
Primul targ imobiliar al primaverii, Project Expo Imobiliare, a promovat case mai ieftine cu pana la 20%, dar nici preturile mai scazute, si nici bunele intentii ale agentilor nu au dus la incheierea unui val de contracte. Dezvoltatorii s-au ales cu numere de telefon, adrese de mail si promisiuni fara finalitate concreta. Cea mai ieftina locuinta a fost o casa din lemn, care costa 9.600 Euro fara TVA si se construieste la comanda. In schimbul acestei sume, detinatorul unui teren primeste o casa de 60 mp la rosu, fara ca in pret sa fie inclusa fundatia, invelitoarea, instalatia electrica si sanitara. Cu toate acestea, la cheie, casa costa de la 15.000 euro fara TVA, spun reprezentantii firmei Coppelia, citati de EvZ.
Majoritatea operatorilor se pregatesc sa dea startul distractiei abia de 1 Mai, astfel ca in luna aprilie pregatirile sunt in toi. Organizarea Pastelui pe litoral, anuntata cu mare pompa de ministrul turismului, Elena Udrea, da deja semne de oboseala: majoritatea hotelurilor sunt inca in renovare, iar dintre cele anuntate drept deschise, doar o parte au pregatit programe si tarife speciale de sarbatoare. In plus, marile discoteci din Mamaia care, teoretic, ar urma sa-i distreze pe turisti in Noaptea Sfanta isi vor deschide portile abia de 1 Mai, informeaza EvZ.