Business Report: Ce business vand in criza antreprenorii; se misca piata de publicitate; 1.000 € pentru Revelionul rusesc; cat costa locuintele noi, iar un site de livrari la domiciliu din Cluj a lansat primul "bar online" din Romania
Preturile pentru terenurile din sudul Capitalei s-au dublat in ultimul an. Reconsiderarea vechilor proiecte comuniste, precum aeroportul si canalul Bucuresti-Dunare si, mai nou, viitoarea linie de centura, au constituit motive pentru ca proprietarii de terenuri din zona sa ridice preturile, in localitatile din sudul Capitalei, afirma consultantii EuroMetropola, scrie Capital.
Se misca piata de publicitate! Companiile Orange, Danone, Ursus Breweries si Renault si-au scos la licitatie bugetele de media in valoare de zeci de milioane de euro. Toamna a inceput palpitant pe piata de publicitate. O serie de licitatii (pitch-uri) a bugetelor de media se deruleaza, starnind agitatie si tensiuni. „Capul de afis” este tinut de pitch-ul organizat de operatorul de comunicatii Orange. Bugetul anual este estimat la peste 17 milioane de euro, scrie Adevarul.
Vigroux, Mazars: Impactul crizei in Romania va fi aproape zero. Romania nu poate fi afectata de criza financiara globala dupa un an de crestere economica de peste 8% si asteptari de cel putin 5% pentru anul viitor, considera Jean-Pierre Vigroux, Manager Partner la compania de consultanta Mazars Romania, scrie Ziarul Financiar.
Ce business vand in criza antreprenorii. “Antreprenori romani care, intr-un trecut foarte apropiat, nu ar fi fost deloc dispusi sa vanda ceva din afacerile lor, pe fondul anticiparii unor cresteri continue, par sa inceapa sa intuiasca faptul ca situatia nu este chiar asa de buna si ca trebuie sa iasa din anumite afaceri”, descrie Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania, situatia de pe piata locala, scrie Business Standard.
Un site de livrari la domiciliu din Cluj a lansat primul „bar online” din Romania. Site-ul NightBuyers.ro a introdus saptamana trecuta bauturi printre produsele care pot fi comandate de pe site, astfel incat clientii clujeni pot comanda si primi acasa de la specialitati de cafea pana la cocktail-uri, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Corina Buzatu, directorul si unul dintre actionarii companiei Night Buyers.
1.000 € pentru Revelionul rusesc. Turistii romani vor la rusi. Operatorii spun ca din ce in ce mai multi clienti sunt interesati sa-si petreaca vacantele in marile orase din Rusia, astfel ca anul acesta au pregatit oferte speciale pentru Sarbatorile de Iarna, pe care le vor prezenta publicului la Targul de Turism care se va deschide maine la Romexpo, in Capitala. Cei care vor sa-si petreaca trecerea dintre ani intr-un hotel de cinci stele in Moscova vor plati circa 1.000 de euro, prin Paralela 45, scrie EvZ.
Audi ofera motoare Euro 5 pentru sapte modele. Audi si-a improspatat gama de motorizari cu sase propulsoare noi. Acestea sunt conforme cu normele de poluare Euro 5. Standardele Euro 5 vor fi obligatorii pe piata din Romania incepand cu 2009. Modelele care vor beneficia de aceste noi motoare sunt A3, A4, A5, Q5, TT, A6 si A8, iar clientii care isi vor achizitiona aceste versiuni de motorizare nu vor trebui sa plateasca taxa de mediu, scrie Automarket.
Cum scapi cel mai ieftin de creditul in franci elvetieni. In conditiile in care majoritatea bancilor au renuntat la creditele in moneda elvetiana, imprumuturile deja existente se vor scumpi. Refinantarea in euro este o solutie la indemana. Pentru ca o singura banca dintre cele care au renuntat la creditarea „exotica“ va oferi clientilor variante mai bune in lei sau in euro, refinantarea de la o alta banca pare cea mai buna solutie pentru a scapa de povara imprumutului in franci, scrie Cotidianul.
Primele semne ale crizei: muncitori trimisi in somaj tehnic. Declinul din sectorul productiei auto, varful de lance al crizei mondiale in industrie, incepe sa afecteze si producatorii de subansambluri si componente din Romania, concentrati in Transilvania. Deocamdata, acestia incearca sa evite concedierile si apeleaza la solutii de compromis, cum ar fi reducerea programului de lucru sau trimiterea angajatilor in concediu de odihna, scrie Romania libera.
Banca Transilvania imprumuta 102 mil. euro de la Banca Mondiala. International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, va acorda Bancii Transilvania o facilitate de credit in valoare de 102,5 milioane de euro, contractul de finantare urmand a fi semnat joi, 23 octombrie, se precizeaza intr-un comunicat al Bancii Transilvania. Fondurile sunt destinate dezvoltarii activitatii bancii, o parte importanta din cele 102,5 milioane euro fiind destinati finantarii creditelor ipotecare, scrie Capital.
OCDE: Decalajul dintre saraci si bogati s-a adancit. Decalajul intre segmentul bogatilor si cel al saracilor a luat amploare in majoritatea tarilor dezvoltate pe parcursul ultimelor doua decenii. Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), de pe urma cresterii economice au beneficiat mai mult cei care aveau resurse financiare solide decat cei carora le lipseau astfel de resurse, scrie Ziarul Financiar.
Cat costa locuintele noi. Dezvoltatorii imobiliari se asteapta sa obtina profituri de peste 50% din constructia unui ansamblu rezidential, in ciuda lipsei de cumparatori. Calculele EVZ releva ca un metru patrat construit in Capitala costa, in medie, intre 900 si 1.200 de euro, fara TVA, si scade in raport cu dimensiunea investitiei. Cu tot cu un profit mediu „decent“, de 20%, pretul nu ar trebui sa depaseasca 1.400 de euro, respectiv 1.666 de euro/mp.
Motorola: Telefonul nostru cu Android va fi mai ieftin si mai bun. Tot mai multe speculatii referitoare la telefonul Motorola cu Android au ajuns pe internet, iar noutatile indica lucruri bune. Telefonul va avea un ecran cu raspuns tactil, de mari dimensiuni, o tastatura QWERTY extensibila si va fi cu aproximativ 30 de dolari mai ieftin decat HTC G1, scrie Chip.
Fitch se arata ingrijorata de bancile mici din Rusia si Ucraina. Agentia de evaluare financiara Fitch si-a exprimat, marti, temerile ca sute de banci mici din Rusia au putea intra in faliment sau suferi o coborare a ratingurilor si a precizat ca sustinerea din partea statelor si a bancilor-mama este cheia pentru mentinerea stabilitatii pe pietele emergente, scrie Business Standard.