Business Report: Cel mai bine platit roman a castigat 1,3 milioane de euro anul trecut; Chirie lunara la pret de apartament cu 3 camere in Bucuresti; Locuinte de proba si garsoniere de 16.000 €, iar Bugatti 16 C Galibier, «cel mai elegant si mai puternic sedan din lume»
Cele mai mari chirii cerute pentru locuintele din Bucuresti. Cel mai pretentios proprietar din Bucuresti cere o chirie de 50.000 de euro lunar pentru o vila, monument istoric, din zona Dorobanti-Ambasade. Viitorul chirias si-ar putea cumpara lunar, cu banii platiti proprietarului, cate un apartament vechi cu trei camere langa Bucuresti Mall, scrie Capital.
Cel mai bine platit roman lucreaza in telecom si a castigat 1,3 milioane de euro anul trecut. Cel mai bine platit roman a castigat anul trecut 4,86 mil. lei (1,3 mil. euro) din telecomunicatii prin retele cu cablu, potrivit datelor transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru ZF. Castigul lunar reprezinta circa 100.000 euro, adica 250 de salarii medii nete pe economie, scrie Ziarul Financiar.
Locuinte de proba si garsoniere de 16.000 €. Apartamente de proba la sfarsit de saptamana, lux de 600 de euro/metrul patrat si garsoniere de 16.000 de euro – sunt doar cateva dintre ofertele prezentate la targul de imobiliare destinat programului „Prima casa”. Expozitia va fi deschisa de vineri pana duminica (18-20 septembrie) la Palatul Copiilor din Capitala, anunta Evenimentul Zilei.
Multinationalele detaseaza in Romania tot mai multi manageri bulgari. Tot mai multi manageri si specialisti bulgari sunt detasati in Romania de catre multinationalele care au sedii in ambele tari, unul dintre motive reprezentandu-l si costurile salariale mai reduse ale acestora. Pachetele salariale ale bulgarilor sunt, de regula, mai mici cu pana la 20% decat ale romanilor, scrie Business Standard.
Joseph Stiglitz: Problemele din sectorul bancar american sunt mai mari decat inaintea crizei. Joseph Stiglitz, economistul american castigator al premiului Nobel, considera ca Statele Unite nu au reusit sa-si rezolve problemele din sistemul bancar, generate de criza creditelor, respectiv de falimentul „Lehman Brothers Holdings” Inc. „In SUA si in multe alte tari, bancile considerate prea mari ca sa fie lasate sa intre in colaps au devenit si mai mari. Problemele sunt mai mari acum decat erau in 2007, inainte de criza”, spune Stiglitz, intr-un interviu acordat la Paris si citat de Bursa.
Noutate de criza: asigurare impotriva somajului. „Nu este un produs de sine statator, nici in alte tari nu se vinde separat, ci numai in cadrul unor pachete speciale, de tipul «employee benefit»”, ne-a declarat Gheorghe Grad, directorul general al companiei de brokeraj SRBA. La noi, bancile ofera produsul numai la pachet, in momentul contractarii unui credit, iar asigurarea acopera si alte riscuri, cum ar fi invaliditatea, incapacitatea temporara de munca si decesul, in functie de banca, scrie Gandul.
Bugatti 16 C Galibier, «cel mai elegant si mai puternic sedan din lume». Bugatti a publicat o serie de imagini cu noul concept Bugatti 16 C Galibier, un vehicul care, surprinzator, nu va fi expus la Salonul Auto de la Frankfurt ci la un eveniment exclusivist. Directorul general executiv al companiei, Franz-Josef Paefgen, descrie acest model drept „cel mai exclusivist, cel mai elegant si mai puternic sedan din lume. ” Bugatti 16 C Galibier este propulsat de acelasi motor in 16 cilindri, de opt litri, existent pe Veyron, supraalimentat insa in doua etape. Acesta va dezvolta, cel mai probabil, intre 800 si 1.000 CP, scrie StiriAuto.ro.
Marussia B2, primul supercar rusesc, prezentat la Frankfurt. Anul trecut, rusii au prezentat hibridul Marussia B1, pe care il vor produce in serie si care poate fi comandat deja, la pretul de 100.000 de euro. Este dotat cu un motor in 6 cilindri, de 3,5 litri, care dezvolta 240 CP – mult prea putin pentru a intra in categoria supercar. Persista neclaritatile in privinta provenientei propulsorului electric, insa lucrurile ar putea fi lamurite in cursul acestor zile, la Salonul de la Frankfurt, unde vor fi expuse doua exemplare Marussia B1, scrie 24auto.ro.
„Industriile interesate” fac legea internetului. Adoptarea unui pachet legislativ nou, care sa unifice pietele de servicii telecom din Uniunea Europeana si sa incurajeze business-ul online, reprezinta o prioritate in contextul dezvoltarii actuale a internetului. Un nou proiect de lege care aduce o serie de amendamente „Pachetului Telecom” urmeaza sa fie citit pentru a treia oara in Parlamentul European. Multe dintre drepturile utilizatorilor vor fi, insa, anulate de noul pachet legislativ, daca el va fi votat in forma prezentata in proiectului actual, scrie Capital.
Tichetele de vacanta, doar 10% din potential in primele luni de la lansare. Efectele introducerii tichetelor de vacanta asupra turismului local au fost nesemnificative, cel putin in primele luni de la lansarea acestora. Companiile din domeniu mizeaza insa pe o intensificare a utilizarii acestora de catre companiile private incepand din anul viitor, intrucat sunt deductibile fiscal, scrie Romania libera.
Radu Timis, Cris-Tim: Criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate. Proprietarul grupului de firme Cris-Tim, Radu Timis, considera ca niciunul dintre antreprenorii romani nu au inteles initial implicatiile falimentului Lehman Brothers, el fiind spre exemplu mai atent la evolutiile economice din vestul Europei. Antreprenorul spune ca grupul sau a trecut mai usor prin ultimul an de criza datorita specificului industriei alimentare, estimand in acelasi timp ca va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate pana la incheierea crizei pe plan local, scrie Business Magazin.
Petrom foreaza 10 mil. $ pe luna din adancul Marii Negre. Petrom, cea mai mare companie locala, a inceput productia in doua sonde de foraj offshore, in Marea Neagra, situate pe perimetrul Histria XVIII, si spera ca pana la sfarsitul acestui an sa scoata prin cele doua sonde mai mult de 4.500 de barili echivalent petrol pe zi, adica aproximativ 10 milioane de dolari pe luna. Cele doua sonde se numesc Delta 6 si Lebada Vest 4, scrie Ziarul Financiar.
Oferta imobiliara de criza: locuiesti „de proba” in viitoarea casa. Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) a anuntat o noua metoda de stimulare a vanzarilor. Astfel, clientii pot locui „de proba” in locuinta pe care intentioneaza sa o cumpere. „Cei interesati pot opta pentru locuirea de proba intr-un apartament similar cu cel ales, gata mobilat pana la cele mai mici detalii (vesela, halate de baie, televizor, conexiune internet), pentru a vedea daca li se potriveste, cum se inteleg cu vecinii, in cat timp ajung la serviciu”, a anuntat dezvoltatorul, scrie Capital.
Au aparut primele netbook-uri dual-core. Eterna rivalitate dintre Intel si AMD a ajuns sa atinga, in fine, si piata minilaptopurilor. Producatorul taiwanez Acer a dezvoltat un netbook dual-core pe o platforma AMD. Este vorba, de fapt, despre primul minilaptop echipat cu un procesor dual-core, a carui data de intrare pe piata este certa: 22 octombrie, o data cu lansarea comerciala a sistemului de operare Windows 7, scrie Romania libera.