Business Report: Comisioanele bancare: 13 pagini; Cat costa sa inchiriezi o insula; Ford Romania va exporta in SUA; 1.700 de euro ajutor de somaj; Nemtii isi lichideaza firmele din Romania; Tarom a pierdut 19% dintre clienti
Cat costa sa inchiriezi o insula. Isla de sa Ferradura (Spania) Pret: 150.000 de euro/saptamana (in pret sunt incluse mancarea si bauturile, personalul, facilitatile centrului de frumusete, utilizarea autoturismelor, a barcilor si a echipamentelor de sport nautic, antrenor personal de yoga si aerobic); maximum grupuri de 14 persoane. Pozitionare: in apropierea insulei Ibiza. Bonefish Cay (Bahamas) Pret: 50.000 de euro/saptamana, plus taxe locale (sunt incluse mancarea, personalul de deservire, echipamentele pentru sporturile nautice); maximum grupuri de 14 persoane. Pozitionare: in apropiere de Treasure Cay, unde se ajunge cu avionul din Fort Lauderdale (Florida). Inishturkbeg (Irlanda) Pret: 17.750 de euro/saptamana pentru un grup de 6 persoane (sunt incluse mancarea, bautura, personalul de deservire, echipamentele sportive, accesul la complexul spa si la salile de gimnastica). Pozitionare: la 50 de minute de aeroportul international Knock, scrie Capital.
Topul companiilor cu cele mai mari datorii. 20 dintre cele mai mari companii private din Romania au pasit in anul crizei cu bilanturile incarcate de datorii totale de peste 8,3 mld. euro, la afaceri cumulate de aproape 24 mld. euro, potrivit datelor aferente anului 2008 publicate pe site-ul Ministerului Finantelor. Cel mai mare datornic privat este in acelasi timp si cea mai mare companie locala, Petrom, care la finalul anului trecut avea datorii totale de peste 1,3 mld. euro la afaceri de 4,5 mld. euro si un profit net de 277,8 mil. euro. In cazul Petrom, cea mai mare parte a datoriei, respectiv 936,4 mil. euro este pe o perioada de un an din care mai putin de 10% este datorata institutiilor de credit. Restul sunt datorii pe termen lung. Chiar daca datoriile pe termen scurt au un nivel considerabil, Petrom este protejat printr-un nivel mare al profitului. Alaturi de Petrom, controlata de austriecii de la OMV, Rompetrol Rafinare (Petromidia), intrata in portofoliul KazMunaiGaz, Petrotel Lukoil si Lukoil Romania, ambele controlate de rusii de la Lukoil, sunt companii care au acumulat datorii de sute de milioane de euro. Totodata, companiile din retailul alimentar care au cunoscut o extindere agresiva domina topul celor mai indatorate companii private, scrie Ziarul Financiar.
Deutsche Bank recomanda investitorilor sa vanda euro si sa cumpere lei, estimand un curs de 4 lei/euro intr-un orizont de trei luni. Banca germana considera ca moneda romaneasca trebuie sa fie ajutata prin imbunatatirea fundamentelor economice si sprijinul potential al bancii centrale. Principalele riscuri asumate de investitori la plasamentele la trei luni, pe lei, tintind un curs de 4 lei/euro, ar fi, in opinia analistilor bancii germane, efectul de contagiune a situatiei dificile de pe celelalte piete emergente, indeosebi din tarile baltice. Potrivit Deutsche Bank, leul a fost cea mai stabila moneda din partea estica a UE, care a inregistrat fluctuatii minore in jurul valorii de 4,2 lei/euro incepand cu luna martie, cand Romania a contractat un credit de 20 miliarde de euro de la FMI, scrie Business Standard.
Afacerile cu flori, in crestere. Suprafata totala cultivata cu flori in acest an se ridica la 512 hectare, in crestere cu 6%, fata de cele 483 de hectare cultivate in anul precedent, in timp ce productia autohtona de flori a crescut cu 2% fata de 2008, påna la 1,208 miliarde de fire. Potrivit directorului general din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, suprafata cultivata cu flori de cåmp este in acest an de 431 de hectare, iar pentru florile plantate in sere de 81 de hectare, in crestere fata de anul precedent, cånd suprafata de flori a fost de 405 hectare, respectiv 78 hectare, scrie Curentul.
Mircea Ionescu, fostul director Romtelecom care primeste 1.700 de euro ajutor de somaj, construieste un azil pentru batrani. Chiar daca in 2008 averea lui Ionescu a fost estimata la 11 milioane de euro, acesta spune ca nu are acum venituri si trebuie sa primeasca ajutorul de somaj. Omul de afaceri timisorean Mircea Ionescu (53 de ani) are firme si proprietati care l-au propulsat printre cei 25 de timisoreni prezenti in „Top 500 Miliardari Adevarul“. Averea lui Ionescu este estimata la 11 milioane de euro, aproape egala cu cea a lui Florentin Banu, cel care a creat afacerile cu napolitane Joe si magazinele Artima. Ionescu a fost evaluat mai sus in top decat Gheorghe Iova, proprietarul de la Cramele Recas. „Acum, dupa caderea pietei imobiliare, nu este sigur ca averea mai valoreaza atat“, ne-a spus un apropiat de-al lui Ionescu. Somerul Ionescu mai detine terenuri si era pe punctul de a demara o noua afacere in martie 2009, cand a fost anuntat ca trebuie sa plece din functia de director zonal al Romtelecom, scrie Adevarul.
Guvernul ia in calcul acordarea unui sprijin financiar de stat de 43 milioane de euro grupului European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), pentru a dezvolta un parc tehnologic aerospatial pe un teren al IAR Brasov, proiect ce presupune investitii de 92 milioane de euro. Surse oficiale sustin ca la initiativa Ministerului Economiei, Executivul ar putea semna cu EADS un memorandum pentru realizarea parcului tehnologic. „EADS intentioneaza sa investeasca in Romania prin intermediul afiliatului sau, Premium Aerotec GmbH (societatea germana de aerostructura a Airbus, n.r.). Acest proiect ar cuprinde implementarea unei investitii strategice de aproximativ 92 milioane de euro, din care 43 milioane de euro pentru capital tehnologic pentru active, aproximativ 25 milioane de euro pentru transfer de tehnologie si instruire, iar restul investitiei va fi asigurata de partenerii si furnizorii EADS“. Investitia ar crea astfel 700 de noi locuri de munca in sectorul aerospatial de inalta tehnologie din Romania si ar genera in urmatorii 10 ani o cifra de afaceri cumulata de peste 700 milioane de euro. Potrivit surselor, propunerea EADS de investitii este conditionata de contributia pe care o ofera Guvernul la acest proiect, scrie Gardianul.
Ghinion pentru client: 13 pagini de comisioane umfla profitul bancilor. Lista cu comisioanele practicate de o banca, in general, la toate produsele, ajung sa aiba nu mai putin de 13 pagini, potrivit unei analize a ziarului Gandul, realizata pe baza informatiilor oficiale ale institutiilor bancare. In plus, un studiu elaborat de compania de consultanta Capgemini arata ca aproape 40% din comisioanele incasate anual de bancheri sunt pentru utilizarea numerarului, unul dintre cele mai mari procente la nivel global. Unele institutii bancare afiseaza pe site-ul propriu lista integral, altele prefera sa ataseze comisioanele la fiecare produs in parte, fie ca este card, fie ca este credit. De exemplu, la BCR lista cu comisioanele practicate doar pentru persoane fizice are noua pagini. Numai la capitolul conturi curente, banca are 14 taxe si comisioane. Intre acestea se numara: comision de administrare lunara cont curent activ (1,75 RON), comision de administrare lunara cont curent inactiv (10 RON, de peste cinci ori mai mare ca la cel activ), de inchidere a contului la initiativa bancii (10 RON), taxa de eliberare extrase de cont la ghiseele bancii pentru ultimele 30 zile (2 RON). La Leumi Bank, documentul cu tarifele si comisioanele practicate are 27 de pagini. De exemplu, pentru depunere, comisionul este de zero pentru sume mai mici de 500.000 lei si de 0,25% pentru sume ce depasesc aceasta valoare. Lucrul cu maruntis nu este nici el pe placul bancherilor. Daca cineva doreste sa depuna lei sau valuta, in monede metalice, comisionul la Leumi Bank este de 10%. La BCR, aceasta operatiune este taxata cu 1,5% la lei, in timp ce efortul functionarilor de la ghiseu pentru numararea de monede metalice de valuta este “rasplatit” cu 20%, relateaza Gandul.
Ford Romania va exporta in SUA. Primele 10.000 de modele Transit Connect sunt asteptate sa iasa pe poarta fabricii pana la sfarsitul anului. Ford poate delista societatea de la bursa, dar micii actionari nu se grabesc sa-si vanda detinerile, mizand pe castiguri suplimentare din activele imobiliare nepreluate de Ford. Americanii de la Ford vor incepe sa produca, din 8 septembrie, la Craiova primele masini de cand au preluat fabrica. Pentru inceput, productia va fi de 60-90 de unitati pe zi si se estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor fi produse aproape 10.000 de masini. „Contractul cu General Motors pentru productia de motoare s-a incheiat. Din septembrie vom incepe sa producem primele modele Ford la Craiova, acestea urmand sa fie exportate in SUA. In jur de 1.100 din cei 3.900 de salariati vor lucra efectiv la productia noului model”, au spus sursele citate de Romania Libera.
Monetaria statului produce bani pe banda rulanta. O cantitate de peste 1 miliard de rondele de metal este transformata anual in monede de 1 ban, 5, 10 si 50 de bani. Cererea de batere a monedei nu vine doar din partea Bancii Nationale, ci si din partea altor banci centrale, insa institutia nu a facut bani, pana acum, decat pentru Republica Moldova, care nu are monetarie proprie. Potrivit directorului general al Monetariei Nationale, Mircea Baradau, a declarat pentru evz.ro ca “restul comenzilor nu a fost onorate pentru ca institutia nu are capacitatea necesara pentru procesarea unei cantitati mai mari, iar BNR are prioritate in fata oricarui alt client”.
Nemtii isi lichideaza firmele din Romania. In Romania exista la ora actuala peste 16.000 de firme cu capital german. Multe dintre ele se gandesc la plecarea din tara. Doar pentru firmele de constructii si pentru lanturile de supermarketuri Romania ramane o piata buna de desfacere. In ciuda crizei economice, avocatul german Gisbert Stalfort tocmai face angajari in Bucuresti. Firma sa de avocatura lucreaza la foc continuu, pentru ca are un domeniu de activitate cum nu se poate mai adecvat situatiei: se ocupa de lichidari de firme. Are in portofoliu 15 firme cu capital german si austriac ce isi pregatesc retragerea de pe piata romaneasca. Pierderea pentru piata muncii autohtona e de aproximativ 750 de locuri de munca. In anii trecuti, lichidarea unor firme, spune Stalfort, consilier in chestiuni juridice al investitorilor germani inca de la jumatatea anilor ’90, reprezenta un „fenomen marginal”. „Azi”, spune juristul, „lichidarile fac parte din munca zilnica”. De la Revolutia din ’89 incoace, Germania a investit in Romania peste doua miliarde de euro, devenind astfel, dupa Olanda si Austria, al treilea mare investitor, scrie Cotidianul.
Compania de transport aerian Tarom a transportat in primele sase luni ale anului peste 730.000 de pasageri, in scadere cu 19% fata de perioada similara a anului trecut. „In primul semestru din 2008 am transportat peste 900.000 de pasageri, iar in acest acest an am inregistrat o scadere de 19% fata de perioada mentionata”, a declarat Ruxandra Brutaru, directorul general al Tarom. La inceputul acestui an, compania aeriana de stat a inceput angajarea de piloti si este in continuare in curs de marire a numarului de membri ai personalului navigant. Flota Tarom este alcatuita din 26 de aeronave, operate de 235 de piloti. Potrivit sefei transportatorului aerian, incepand din 2 septembrie, compania va opera si zboruri directe pe ruta Bucuresti-Lyon. „Cursele vor opera in zilele de luni, miercuri, vineri si duminica, cu plecari din Bucuresti la ora locala 13:15 si plecari din Lyon la ora locala 16:00, scrie Cotidianul.
Computer Troubleshooters este o afacere care se bazeaza pe oferirea de servicii IT la domiciliul/sediul clientului. Compania a fost lansata in Australia in anul 1996, si se extinde pe baza sistemului de franciza. In prezent, afacerea este prezenta in circa 25 de tari, printre care Romania, Anglia, Austria, Bulgaria, Canada, Egipt, Grecia, Spania etc. Computer Troubleshooters ofera servicii precum intretinerea calculatoarelor si solutii de securitate, configurarea retelelor si consultanta IT. Prima franciza a fost acordata in Noua Zeelanda, in 1998, urmata in anul urmator de cea de-a doua, in SUA. Contractul de master franciza pentru Romania a fost semnat in anul 2005, numele companiei care detine masterul pentru tara noastra fiind Computer Troubleshooters SRL. “Pe plan local, reteaua de franciza Computer Troubleshooters s-a dezvoltat asa cum presupune orice afacere de nisa: la inceput mai timid, dar apoi acoperind orase cheie din tara”, spune Narcis Costache, Franchise Development Manager la Computer Troubleshooters, scrie StartUps.ro.
Numele lui este asociat cu cel al Codecs Romania. A facut parte din echipa care a infiintat compania in urma cu 16 ani si a fost presedintele acesteia. Din luna iunie, Catalin Ionescu a renuntat la functia sa si, impreuna cu alti doi colegi din Codecs, Geo Hostina (directorul executiv) si Ioana Dragne (directorul de HR), a lansat un nou business. Noua companie, Eurocenter Management Network, ofera consultanta si training in dezvoltare organizationala. Catalin Ionescu a ramas in continuare actionar la Codecs, cu 14% din participatii, dar a decis sa renunte la functia de presedinte din cauza unor diferente de opinie cu restul actionarilor. “Aveam un plan de criza care, pe langa taierea costurilor, propunea si o schimbare a culturii organizationale, de la una de tip corporatist la o cultura de tip antreprenorial, insa nu toti actionarii au fost de acord, asa ca am decis sa imi dau demisia”, spune pentru startups.ro Catalin Ionescu.