Business report: Consiliul Concurenței acuzat public vine cu explicații / Polonia adoptă soluție opusă față de România atunci când nu poate acoperi necesarul de energie
Scandalul ROBOR iese din nou în atenția publică după ce Consiliul Concurenței a fost acuzat că a mușamalizat investigația cu privire la comportamentul băncilor în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncționalităților înregistrate pe piața monetară. Investigația a fost finalizată în 2013 cu respectarea procedurilor legale, iar acţiunile derulate de Banca Naţională a României din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă, au declarat pentru Agerpres, reprezentanții Consiliului.
Daniel Zamfir, membru al Camerei Senatului din partea ALDE, a declarat, într-o conferință de presă, că indicele ROBOR este „trucat”, cu „știința și implicarea” directă a BNR. Senatorul a susţinut că se află în posesia unor documente care fac obiectul unei investigaţii care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei. El mai spune că vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economică din Senat la care vor fi invitaţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi alţi factori implicaţi.În replică, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a Românei, Dan Suciu, afirmă că declaraţiile senatorului ALDE, Daniel Zamfir, creează confuzie în mod intenţionat, „ceea ce este descalificant”, pentru că nu ţine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Naţională.
România caută cu ce să producă atunci când creşte consumul de energie, Polonia a adoptat şi soluţia inversă: eşti plătit să nu consumi, titrează Economica.net. După ce greva minerilor, România a început să importe constant energie la orele de vârf, pentru e evita un eventual picaj al sistemului energetic. Economica oferă exemplu Poloniei unde piața permite și echilibrarea inversă, adică scăderea voluntară a consumului.
Bun de citit:
Povestea mogulului imobiliar, născut în România– Ajuns la 98 de ani, averea sa, și a familiei sale, este estimată de revista americană Forbes la 1,7 miliarde de dolari, ceea ce îl face al doilea cel mai bătrân miliardar al lumii, după singaporezul Chang Yun Chung, ajuns la 100 de ani
România îşi va stabili prima distilerie din Statele Unite ale Americii – Grupul Alexandrion a finalizat achiziția unui teren de circa 53.000 de mp de pe Seminary Hill Road in Carmel, New York, parte din Putnam County, SUA, a anunțat divizia locală a companiei de consultanță imobiliară Avison Young. Proprietatea include o clădire cu birouri și depozite, dar și locuri de parcare. Vaoarea tranzacției este de 3,2 milioane de dolari.
Toţi locuitorii vor avea un venit minim garantat – Unul dintre cele mai mici state din India, dar cu populaţie de peste 610.000 de locuitori, va oferi tuturor cetăţenilor un venit minim garantat, acesta fiind cel mai mare experiment de acest fel derulat vreodată, scrie Washington Post. Venitul minim garantat este un concept care ar putea să ofere o plasă de siguranţă oamenilor, să reducă sărăcia şi să rezolve provocarea automatizării muncii, spun susţinătorii măsurii, precum şeful Facebook, Mark Zuckerberg. În schimb, opozanţii spun că măsura va reduce motivaţia de a munci şi va presupune un cost foarte mare.