Sari direct la conținut

Business Report: Cresc tarifele pe litoral; Topul salariilor in IT; Wizz Air devine lider de piata; Topul motivelor bizare pentru neplata ratelor; Prima Casa- avantaj de 18 euro; Piata de avocatura circa 30%

HotNews.ro

Politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei este singura care poate sustine economia tarii noastre in perioada actuala, in conditiile in care reforma politicii fiscale nu se poate face de pe o zi pe alta si nici nu poate fi relaxata, sustin economistii. Bancherii, oamenii de afaceri si analistii vor ca Banca Centrala din tara noastra sa continue reducerea dobanzii de politica monetara pentru a stimula activitatea de creditare si a relansa economia, dar putini se gandesc la efectele negative ale unei relaxari accelerate. Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, sustine ca cel mai mare pericol ce poate aparea pe termen mediu in cazul unei relaxari rapide este stagflatia – inflatie mare si recesiune. Desi presiunile inflationiste inca nu s-au disipat, incadrarea cresterii preturilor pe un trend descendent reprezinta un semnal pozitiv, ce ne arata ca lucrurile nu ar putea ajunge atat de grave, scrie Bursa.

Brokerii apreciaza ca intrarea investitorilor straini in piata din ultimul timp se datoreaza in principal evolutiilor pozitive internationale, si nu neaparat cresterilor sustinute ale pietei locale din lunile martie si aprilie. La tranzactii zilnice de maxim cinci milioane de euro, piata bursiera romaneasca nu prezinta insa prea mare interes pentru investitorii straini, in ciuda importantei pe care acestia o au pentru sustinerea cresterilor de pe piata locala, scrie Ziarul Financiar.

Dobanda maxima stabilita de guvern pentru creditele ipotecare contractate prin programul „Prima casa” nu este suficient de redusa pentru a micsora semnificativ ratele lunare platite de debitori. Fata de cea mai avantajoasa oferta de pe piata diferenta este de 18 euro pe luna. Guvernul a decis ca marja de dobanda a bancilor care vor intra in programul „Prima casa” sa fie de 4% peste cotatia EURIBOR la trei luni, un indicator al dobanzilor interbancare in zona euro care acum este la 1,27%, ceea ce inseamna ca la un credit de 57.000 de euro pe 30 de ani rata va fi de 315 euro. In acest moment, rata pentru creditele ipotecare cu aceeasi valoare si perioada de rambursare variaza intre 333 de euro la Banca Italo-Romena si 608 euro la ING Bank, potrivit portalului financiar Conso.ro. Fata de cea mai buna oferta reiese ca avantajul pentru un cumparator de locuinta este de 18 euro pe luna, scrie Ziarul Financiar.

Cele mai mari salarii din IT sunt in Bucuresti, Cluj si Iasi. Salariile din domeniul IT sunt mari si la nivel de juniorat, venitul net lunar al unui junior poate ajunge la 700 de euro, in functie de pozitia pe care o ocupa. Cel mai mic salariu din acest domeniu este de 360 de euro pentru pozitiile de online copywriter. “Intr-o piata in care candidatii sunt supusi unui proces de recrutare care considera salariul un tabu, un proiect de acest tip reprezinta o supapa pozitiva prin care candidatii sa-si descarce din frustrari si sa-si confirme sau infirme banuieli, iar pentru companii – un exemplu bun care poate indemna la transparenta”, au declarat reprezentantii joobs.ro. Bucurestiul, Cluj-Napoca si Iasiul conduc in topul oraselor cu cele mai mari salarii, media veniturilor in aceste orase variaza intre 1.000 si 1.100 de euro pe luna, scrie Business Standard.

Gratie promovarii agresive a unor preturi extrem de avantajoase, Wizz Air devine primul transportator aerian low cost, detronand compania Blue Air. In primele trei luni din 2009, cu Wizz Air au calatorit 313.000 de pasageri. In 2004, omul de afaceri Nelu Iordache lansa in Romania primul operator low cost, compania Blue Air, care a ramas pana nu demult lider de piata, desi numarul operatorilor a crescut de la an la an. Trei ani mai tarziu, Wizz Air, lansat initial in Polonia, facea primul zbor in Romania, piata cu cea mai rapida crestere. Daca pentru primul trimestru din 2008 Blue Air anuntase un total de 182.000 de pasageri, fata de cei 146.000 ai Wizz Air, in perioada similara din 2009 raportul s-a inversat: 313.000 de calatori pentru Wizz Air si doar 201.000 pentru Blue Air, fiecare dintre ele tintind pentru acest an 1,7 milioane de pasageri, dintr-o piata de 5 milioane. Coincidenta sau nu, la scurta vreme dupa incheierea primului trimestru, Adrian Ionascu vine director general la Blue Air, in locul lui Gheorghe Racaru, scrie Capital.

Pentru cei care detin deja un teren pentru constructie si nu se grabesc sa isi construiasca o casa, una dintre cele mai la indemana posibilitati este constructia casei in regie proprie, respectiv angajand direct muncitorii. Aceasta alternativa la locuintele vandute de catre dezvoltatorii imobiliari este si mai atractiva acum, costul constructiei, pe metrul patrat, scazand sensibil din cauza crizei economice care a dus la scaderea comenzilor. Firmele de constructii s-au adaptat pietei si iti construiesc cu 20% mai ieftin fata de anul trecut. Chiar daca unii dezvoltatori de locuinte noi au renegociat cu firmele de constructii contractele, aceasta diferenta nu se reflecta intotdeauna in pretul de vanzare. Nici cei care isi fac intrarea pe piata nu vin cu preturi mai mici, sperand sa obtina de la constructor un pret de 500 de euro pe metru patrat construit, dupa care sa-l vanda cu 1.300 -1.400 de euro, afirma Gandul.

De astazi, tarifele pe litoralul romanesc sunt mai mari cu aproximativ 10-20%. Cresterea se inregistreaza in special la tarifele practicate de hotelieri la receptie, pentru ca pretul sejururilor contractate prin agentiile de turism au fost stabilite inca de anul trecut, sustin reprezentantii din domeniu. Mai mult, potrivit acestora, o parte din hotelieri ofera, in sezonul estival, cazare gratuita pentru primul copil sub 12 ani al unei familii care vine la mare. Astfel, daca la inceputul verii preturile pentru o noapte de cazare pe litoralul romanesc se incadrau intre aproximativ 100 si 550 lei, de astazi acestea vor fi cuprinse intre 120 si 660 lei, la hoteluri din toate categoriile de clasificare. „Tarifele vor creste doar la receptie, nu si la agentiile de turism. In functie de fiecare unitate hoteliera, majorarea va fi de aproximativ 8-10%”, ne-a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al Asociatiei Litoral, scrie Gardianul.

Drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti in favoarea bugetarilor, in principal pentru personalul din justitie si administratia penitenciarelor, devenite executorii pana la 31 decembrie 2009, vor fi esalonate la plata cu cate o treime din valoarea titlului, in perioada 2010-2012, potrivit unei ordonante de urgenta. „Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2009, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel – in anul 2010 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu, in anul 2011 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu, in anul 2012 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu”, se arata in ordonanta, citata de Romania Libera.

Piata romaneasca de avocatura se va reduce cu circa 30%, estimeaza jucatorii din piata. „2009 este un an al provocarilor, al oportunitatilor pentru cei care vor sti sa le exploateze. Cu siguranta un an dificil, in care nu cred ca vom mai asista la cresteri spectaculoase, ci mai degraba la replieri si consolidari pe anumite domenii de activitate. Este anul adaptarii la noile cerinte ale pietei. Intrevad o scadere de pana la 30% a valorii pietei de avocatura in 2009, fata de 2008“, a spus Gabriel Zbarcea, managing partner Tuca Zbarcea & Asociatii, informeaza Curentul.

Incepand de astazi, SNLO isi sisteaza activitatea de productie, pana la data de 16 iulie, perioada in care nu vor mai fi asigurate decat lucrarile de siguranta si de securitate, precum si cele de livrare a carbunelui din stoc. „Pana la data de 15 septembrie, fiecare salariat al companiei va intra in somaj tehnic. In prima faza, pana la jumatatea lunii iulie, aproximativ 8.000 de salariati vor sta acasa“, a declarat, pentru „Adevarul“, Daniel Burlan, directorul general al SNLO.

Pomenile electorale de anul trecut, la care se adauga cresterea salariilor bugetarilor si a numarului de angajati la stat din ultimii ani, ne condamna la austeritate fiscala. Relaxarea politicii de taxe si impozite va fi dificil de realizat in contextul actual, chiar daca exista aceasta tentatie in contextul crizei, apreciaza Tonny Lybek, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania. „Este adevarat ca atunci cand esti in recesiune exista o multime de idei bine intentionte pentru a avea expansiune fiscala, dar este dificil pentru Romania in contextul actual. In primul rand, Romania a avut deficite bugetare mai mari chiar in ani cand economia crestea foarte rapid. Anul trecut, economia crestea cu 7,1%, iar deficitul bugetar era de 4,9% din PIB, care este foarte mare. Acest lucru este nesustenabil”, a declarat el, citat de EvZ.

Firma Black Sea Global Properties (BSGP), controlata de Dinu Patriciu, a anuntat vineri doua investitii imobiliare: o oferta de preluare a participatiei majoritare la fondul Rutley European Property si achizitia pachetului majoritar la fondul Deutsche Land. In prima tranzactie, BSGP a evaluat intregul capital la 12,5 milioane lire sterline (14,6 milioane de euro) si valoarea de piata a fondului la 446 milioane de lire, insa firma are datorii de 434 de milioane de lire. Firma lui Patriciu a oferit sase pence pe actiune, valoare ceva mai mica decat cotatia actuala de la Bursa din Londra (6,88 pence), dar dubla fata de cea din 27 martie, luata ca data de referinta in aceasta tranzactie. „Lansam aceasta oferta intr-o perioada de incertitudine perpetua pe pietele imobiliare europene. Oferta are rolul de a furniza o cale de iesire acelor actionari care doresc transformarea participatiei in numerar, precum si de a-i sprijini pe cei care vor sa-si mentina investitia, scrie Cotidianul.

Top 5 motive “ciudate” pentru a nu mai plati rata

– Mi-am pierdut buletinul.

– Am cheltuit prea mult de sarbatori si nu mai am bani de rata.

– Data scadenta a ratei e cu mult dupa ce iau salariul si raman fara bani.

– Trebuie sa plec in vacanta. Platesc dupa aceea.

– Am vandut bunul luat prin credit si nu mai am de ce sa platesc rata. (Cotidianul)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro