Business report: Cum faci să crești salariile în an electoral: ghidul polonez; Cea mai valoroasă companie africană a dat lovitura pe piața europeană; O uriaşă companie pleacă din România
Valentin Lazea: Cine, cum și cu ce își produce creșterea economică în UE. Calitatea unei creșteri obeze. Odată lămurit falimentul actualului model de creștere economică promovat în România, să ne aplecăm asupra factorilor de producție (capital/forță de muncă/productivitate) şi să vedem cum stăm în context CEE la dotarea cu astfel de factori. În ceea ce privește factorul capital, dotarea cu Investiții Străine Directe (ISD) a României poate părea acceptabilă ca stoc, dar nu şi atunci când raportăm acest stoc la numărul populației. La acest indicator, ISD/locuitor, România ocupă ultimul loc între cele 11 state analizate, potrivit tabelului următor, scrie Curs de Guvernare.
Hotelierii de la mare au rămas fără 60% din personal – angajații cu copii de școală și elevii care au plecat acasă pentru că a început școala. Deși sezonul turistic pe litoral se încheie, oficial, pe 1 octombrie, multe hoteluri au fost nevoite să închidă încă din prima săptămână din septembrie, fiind lovite din două părți de începerea școlii – au rămas și fără o parte dintre angajați, și fără o parte dintre clienți. Circa 20% dintre cei care lucrează peste vară în hotelurile și restaurantele de la mare sunt elevi, care s-au întors acasă odată cu începerea școlii, iar cel puțin 40% din personal sunt părinți cu copii la școală, care s-au întors și ei acasă odată cu începerea școlii, potrivit Profit.ro.
O uriaşă companie pleacă din România. Angajaţii se tem pentru slujbele lor. Producătorul norvegian Hydro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu la nivel mondial, a decis marţi să vândă afacerea din România, compania mizând pe o optimizare a portofoliului. Producătorul norvegian, care deţine filiale în 40 de ţări, a precizat că a semnat un acord cu austriecii de la Hammerer Aluminum Industries pentru vânzarea Hydro Extrusion, o fabrică înfiinţată în România în 2004 în localitatea Chişineu-Criş, în judeţul Arad, relatează Capital.ro.
Cum faci să crești salariile în an electoral: ghidul polonez. Polonia e în plină campanie electorală, iar guvernul polonez se pregătește pentru o schimbare de paradigmă, premierul Meteusz Morawiecki anunțând ”sfârșitul erei forței de muncă ieftine”. Dublarea salariului minim până în 2023 și creșterea cheltuielilor sociale se numără printre promisiunile de campanie ale Partidului Justiție și Dreptate, aflat la guvernare și creditat în sondaje cu câștigarea alegerilor din 13 octombrie, se arată în articolul Curs de Guvernare.
Cea mai valoroasă companie africană a dat lovitura pe piața europeană. Cea mai valoroasă companie din Africa, Naspers, și-a listat activele sale internaționale pe bursa din Amsterdam și, în acest proces, a creat cea mai mare companie de internet pentru consumatori din Europa. Noua companie, numită Prosus, a fost evaluată la 105 miliarde de dolari, așa cum a fost listată astăzi (11 septembrie) – cea mai mare de tehnologie de consum pe plan european. Acțiunile companiei au crescut până la 29% în prima zi de tranzacționare. În prezent, este a treia cea mai valoroasă companie listată la bursa Euronext din Amsterdam, potrivit Libertatea.
Wizz Air refuză să accepte din partea pasagerilor anumite bancnote în euro. Compania ungară Wizz Air, cel mai mare transportator aerian din România, refuză să accepte din partea pasagerilor, în timpul unor curse, anumite bancnote în euro, personalul de zbor care refuză banii motivând gestul prin faptul că acestea urmează să fie înlocuite cu alte bancnote, noi, și retrase din circulație, chiar dacă sunt însă încă valabile la acest moment. În cazul de față semnalat este vorba de o bancnotă de 5 euro, scrie Profit.ro.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,9%. Alimentele s-au scumpit cu peste 5%. Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,9% în luna august a acestui an, de la 4,1%, în luna iulie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,98%, cele alimentare cu 5,02% iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,23%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata anuală a inflaţiei IPC este prognozată să atingă 4,2% la finele anului curent, 3,4% în decembrie 2020 şi 3,3% la orizontul proiecţiei, respectiv trimestrul II 2021, conform Raportului asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României, notează Digi24.