Sari direct la conținut

Business report: Cum sunt șantajate fondurile de pensii care gestionează banii românilor din Pilonul II; Bulgaria vs România: Reforma și rezultatele Fiscului de la Sofia și contrareforma și consecințele ei de la București

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Acţionarii administratorilor de Pilon II au transmis marți la București că dintre toate prevederile OUG 114, noile cerințe de capital de cca. 800 de milioane de euro, lucru care stârnit discuții cu privire la situația fondului privat de pensii. Radu Muscalu prezintă în cadrul emisiunii „Business Club” difuzată pe Digi24, o analiză desprecum sunt șantajate fondurile de pensii care gestionează banii românilor din Pilonul II. Guvernul a chemat administratorii fondurilor de pensii obligatorii la discuții, dar care sună mai mult a șantaj decât a negociere. Li s-a cerut să vină cu o opinie despre ce parteneriate public-privat ar dori să finanţeze. De genul această e condiţia: nu aveţi loc de întoarcere, acceptaţi. Cu banii noştri de pensii! Asta ar fi o întrebare la care trebuie să răspundă contribuabilii, dacă ei ar fi de acord, nu administratorii. Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii acceptă ideea Guvernului de a contribui financiar la anumite proiecte și vor explora, titrează Profit.ro. Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii acceptă ideea Guvernului de a contribui financiar la anumite proiecte, avansată în discuțiile de astăzi cu autoritățile ca o condiție pentru modificarea OU 114/2018, transmițând acum că „au reconfirmat interesul deja manifestat în ultimii ani” în diversificarea universului investițional, astfel încât fondurile de pensii private să fie implicate și mai mult în finanțarea economiei românești, ținând cont în primul rând de interesul participanților. Reprezentanții industriei s-au angajat să exploreze „opțiuni de lărgire a universului investițional”, inclusiv căutând cele mai bune practici europene și internaționale în materie, urmând să trimită aceste informații către autorități, mai scriu aceștia. „Adevărul” trageconcluziile întâlnirii dintre administratorii din Pilonul II şi Vâlcov, Teodorovici şi Tăriceanu. „Acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existenţă fondurile de pensii Pilon II au funcţionat ireproşabil, investind în România majoritatea covârşitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare. Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparenţă şi rezultatele investiţionale foarte bune obţinute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaştere din partea tuturor instituţiilor internaţionale de specialitate.

Bulgaria vs România: Reforma și rezultatele Fiscului de la Sofia și contrareforma și consecințele ei de la București. Autoritățile fiscale din Bulgaria, care au implementat cu succes un program de modernizare realizat cu sprijinul Băncii Mondiale, program pe care România l-a abandonat după șase ani de amânări și prelungiri, au rezultate net superioare Fiscului autohton în privința creșterii gradului de colectare. Ca procent din PIB, Bulgaria colectează la buget venituri fiscale mai mari, în vreme ce GAP-ul de TVA, respectiv diferența dintre veniturile pe care le-ar putea obține un stat și încasările efective, este semnificativ mai redus și chiar în scădere accentuată, statul vecin aflându-se pe primul loc la nivel european în ceea ce privește corectarea acestui indicator, scrie Cursdeguvernare.ro.

Bun de citit:

Ratingurile României și cele ale vecinilor: De ce stăm rău în ciuda unei creșteri economice mari. Ratingurile acordate României de cele trei mari agenții de specialitate sunt cele mai slabe din regiune. Cauza constă în dezechilibrele macroeconomice mari ale României, dar și în perspectivele de deterioarare suplimentară a acestora. Ratingurile evaluează, în fond, capacitatea unei țări de a-și plăti datoriile și, în vreme ce țările din regiune au de partea lor indicatori macroeconomici mai buni, aceștia s-au deteriorat în cazul României, scrie Cursdeguvernare.ro.

Ce se va întâmpla cu gazele din Marea Neagră? Nimeni nu este interesat să aducă resursele din perimetrul Neptun Deep în reţeaua de transport. Transgaz a anunţat că nu s-a rezervat capacitatea suficientă de pe viitoarea conductă Tuzla-Podişor pentru a se construi infrastructura care să aducă în sistemul de transport gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagr, scrie Economica.net.

5 ani de UNTOLD în cifre. În primăvara anului 2015, pe 5 martie, se anunța oficial, la Cluj, lansarea conceptului care stă la fundația festivalului UNTOLD. Fondatorii promiteau că va fi cel mai mare eveniment din România, organizat la standarde internaționale din toate punctele de vedere – experiența de poveste la care iau parte spectatorii, artiștii din prima linie a topurilor, scenele spectaculoase cu elemente de producție unice și măsuri de securitate ca afară, scrie Republica.

Cum puteţi primi 250 de euro primă de la stat. Românii care vor să beneficieze şi de o primă de la stat de 250 de euro pe an în timp ce economisesc bani pentru locuinţă vor putea accesa din nou programul guvernamental Bauspar, prin băncile pentru locuinţe BCR şi Raiffeisen. Programul guvernamental ce poate îmbunătăţi confortul locativ al românilor are de azi finalizată norma de aplicare a Noii Legi privind Sistemul de Economisire Creditare (Bauspar). Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) a anunţat că Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii, care au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019, scrie Adevărul.

Ion Țiriac a urcat 49 de poziții în topul Forbes. Ion Ţiriac este singurul român inclus în cea mai recentă ediţie a topului miliardarilor, publicat marţi de revista americană Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, care îl plasează pe locul 1.818 la nivel mondial. Comparativ, anul trecut, Ion Ţiriac ocupa locul 1.867 la nivel mondial în topul Forbes, tot cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, potrivit Agerpress.

Riscul de recesiune în SUA a crescut în ultimele două luni. Investitorii care caută să determine probabilitatea unei viitoare recesiuni americane trebuie să se familiarizeze cu indicatorul cheie reprezentat de curba de randament, scrie Financial Intelligence.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro