Business report: Dacia începe anul cu pedala de acceleraţie la podea; Unul dintre cei mai importanți investitori americani în Rusia a fost reținut la Moscova; Clujul are cele mai multe proiecte de retail în construcţie, după Bucureşti
Dacia începe anul cu pedala de acceleraţie la podea. Dacia are un debut de excepţie în 2019. După ce a înregistrat cele mai bune rezultate din istorie în anul 2018, producătorul de la Mioveni a depăşit, în ianuarie, mărci precum Hyundai, Nissan (colegul de alianţă), Kia şi Seat. Dacia a reuşit să bată Nissan, KIA şi SEAT chiar şi în Europa de Vest, scrie Economica.net.
Unul dintre cei mai importanți investitori americani în Rusia a fost reținut la Moscova. Un cetățean american, Michael Calvey, unul dintre cei mai importanți investitori americani în Rusia, a fost reținut la Moscova într-o anchetă cu privire la o ”fraudă la scară mare”, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a unui tribunal de la Moscova pentru CNN. Calvey este fondatorul unei societăți de investiții, Baring Vostok Capital Partners, înființată în 1994, cu un capital de cel puțin 3,7 miliarde de dolari, potrivit site-ului companiei, arată news.ro. Alți cinci angajați ai Baring Vostok au fost de asemenea reținuți, potrivit agenției ruse de stat RIA Novosti, scrie Profit.ro.
Clujul are cele mai multe proiecte de retail în construcţie, după Bucureşti. Bucureştiul are cele mai multe proiecte de retail în construcţie, dar Capitala este urmată îndeaproape de Cluj, top 3 fiind completat de Constanţa. Datele au fost adunate de consultanţii de la IBC Focus, printr-un instrument dezvoltat de companie – „asistenta virtuală de vânzări la șantiere – VICTA”, iar analiza prinde date strânse în ultimele 6 luni, scrie Actual de Cluj.
Miza unei piețe de miliarde, gestionată prin ordinele ANAF. Două ordine ale președintelui ANAF emise în 2018 provoacă distorsiuni grave în lanțul de comercializare al produselor petroliere. Miza e controlul unei piețe de câteva miliarde, în ciuda faptului că ANAF își motivează decizia prin necesitatea de-a combate evaziunea fiscală, scrie Cursdeguvernare.ro.
Europa trebuie să mai aloce 100 de miliarde dolari pentru apărare. Ţările europene trebuie să cheltuiască peste 100 de miliarde de dolari suplimentare în domeniul apărării pentru a-şi respecta angajamentul faţă de SUA şi NATO, conform unui studiu publicat vineri, relatează AFP. În 2014, statele europene din cadrul NATO au promis să majoreze cheltuielile cu apărarea pentru a ajunge la 2% din PIB până în 2024. Dar preşedintele american Donald Trump a denunţat de multe ori lentoarea cu care sunt majorate aceste cheltuieli, considerându-le în bună măsură insuficiente, scrie Economica.net.