Sari direct la conținut

Business Report: Dezvoltatorii vand doar o locuinta pe saptamana; Fazele bulelor speculative; Conditiile obtinerii de bani europeni: consultarea bancii, cofinantare si seriozitate; Distrugerea masinii, mai banoasa decat vanzarea

HotNews.ro

Dezvoltatorii vand doar o locuinta pe saptamana. Pretul apartamentelor noi a inceput sa scada, dar clientii inca ezita sa cumpere. Pentru dez­voltatori, aceasta se traduce in cele mai slabe vanzari din ultimii ani. «Cui mai reusesc sa vand si, mai ales, cand?» Intrebarea si-o pun, in prezent, majoritatea dezvoltatorilor, iar bilantul ultimului targ imobiliar, in cadrul caruia s-a vandut un singur apartament, desi se oferisera cateva mii, nu lasa loc de raspunsuri optimiste, scrie Capital.

Bancile se vad primele scapate de recesiune. Ceilalti asteapta 2010. Bancherii se asteapta sa iasa primii din recesiune, inaintea economiei reale, inca din ultimul trimestru al acestui an. Majoritatea top managerilor din economie vad insa iesirea din recesiune in prima parte a anului viitor, cei mai optimisti fiind reprezentantii companiilor de servicii medicale, in timp ce sentimentul pesimist este puternic reprezentat in randul directorilor din imobiliare, constructii, FMCG, acestia vazand depasirea crizei la finele anului 2010, potrivit unui studiu Deloitte Romania, citat de Business Standard.

Fazele bulelor speculative. Piata imobiliara autohtona s-a confruntat cu un “bubble” de proportii care s-a spart in martie 2008, iar corectiile nu par sa fi ajuns la fundul sacului. Romania libera ne prezinta fazele constituirii unei bule speculative in ideea ca erorile din trecut nu trebuie repetate obligatoriu in cadrul aceleiasi generatii. In prima faza, cand oportunitatile sunt vizibile doar pentru initiati (“smart money”), preturile sunt inca subevaluate. Acumularile se fac lent, la fel urca si preturile.

Asiguratorii dau dobanzi mai mari decat bancherii. O companie ofera asigurarea de viata cu acumulare de capital pe o durata de un an, care garanteaza o dobanda anuala de 15%. Daca investitia initiala este de 2.000 de lei, atunci suma finala obtinuta dupa 12 luni va fi de 2.300 de lei, scrie Cotidianul.

Banca Carpatica cere aproape 7 mil. euro de la actionari pentru a-si asigura linistea. Banca Comerciala Carpatica intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 28 mil. lei (6,7 mil. euro) prin aport in numerar din partea actionarilor, propunerea urmand a fi votata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din 18 iulie. In urma operatiunii, capitalul social al bancii ar urma sa creasca cu 14%, la 229 mil. lei (55 mil.euro), ceea ce ar imbunatati indicatorii de solvabilitate ai bancii, scrie Ziarul Financiar.

Conditiile obtinerii de bani europeni: consultarea bancii, cofinantare si seriozitate. Daca aplicantul nu vine la banca de la inceput, pentru a verifica sustenabilitatea si viabilitatea proiectului, exista mari sanse ca acesta sa nu fie aprobat, deoarece apar foarte multe probleme pe care clientul nu le poate anticipa. Un alt element important in succesul privind obtinerea finantarii de la Uniunea Europeana il constituie desemnarea unei persoane avizate din cadrul firmei care sa fie responsabil de proiect, deoarece modalitatea de abordare a acestor fonduri este foarte diferita de propria contabilitate a firmei, scrie Bursa.

Distrugerea masinii, mai banoasa decat vanzarea. Evenimentele economice si financiare din ultimul an au afectat grav bugetul romanului de rand, lucru simtit mai ales in piete precum auto si asigurari. Astfel ca, odata cu scaderea industriei auto, nu prea mai este avantajos pentru proprietar sa-si vanda masina veche de doi-trei ani, mai ales daca este si asigurata Casco. El prefera sa-si provoace o dauna totala, spun unii asiguratori, scrie Evenimentul Zilei.

Hotelurile plutitoare merg in deriva. In Romania sunt doar cateva zeci, cele mai multe in Delta Dunarii si cateva pe lacuri precum Bicaz sau Vidraru. Investitia medie intr-un hotel plutitor este de 150.000 de euro, pentru o unitate cu opt – noua cabine si facilitatile aferente. Jucatorii din domeniu spun ca banii se recupereaza dificil si multi cauta sa-si vanda afacerea, scrie Startups.ro.

Investitiile in oaze de relaxare au prins aripi. In urma cu cinci ani, in Romania nu exista niciun spa. Piata a inflorit exact in mijlocul crizei financiare, o treime din cele 15 centre operationale fiind inaugurate in ultimele sase luni. Impachetare cu fan, masaj de relaxare, invelire in extract natural de struguri sau, la alegere, in namol sau creta baltica. Cu alte cuvinte, pachetul „La tara“ din oferta centrului bucurestean Natura Spa. Durata: doua ore si jumatate, pretul: 415 lei, scrie Capital.

Povestea lansarii Volkswagen Polo: Un fel de excursie cu necunoscuti prietenosi. A cincea generatie a Volkswagen Polo, despre care am tot scris in ultimele zile, a avut parte de o lansare ca la carte, intr-un loc de poveste. Practic, evenimentul in sine a fost test drive-ul international de presa. Ce inseamna asta? Ca Volkswagen a inchiriat timp de mai bine de o luna unul dintre cele mai scumpe hoteluri de pe Costa Smeralda din Sardinia, iar in aceasta perioada aproape 50 de masini au tot schimbat partenerii de la volan, popositi din toate colturile lumii. De data asta niste necunoscuti pretenosi din Rusia, Cehia si Romania, scrie StiriAuto.ro.

General Motors lucreaza la un motor “imitatie” de diesel. General Motors lucreaza de cativa ani la o noua tehnologie, care permite motoarelor pe benzina sa functioneze dupa aceleasi principii ca motoarele diesel, principalul avantaj fiind reducerea consumului de carburant. Tehnologia HCCI (Homogeneous Charge Combustion Ignition) se bazeaza pe autoaprinderea amestecului aer-carburant, in cilindru, prin comprimare, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro