Business Report: Echipa Lucescu se califica in liga afacerilor; Cine sunt cei mai mari proprietari de birouri din Bucuresti; S-a lansat Da Vinci Learning, un nou post de televiziune; iar BMW a creat o bicicleta performanta care costa 3.000 de euro
Echipa Lucescu se califica in liga afacerilor. Familia celor mai importanti antrenori romani ai momentului detine participatii in firme ce au avut, in 2007, o cifra de afaceri totala de peste trei milioane de euro. Nemira Grup este, de departe, cea mai importanta afacere a familiei Lucescu. Firma, care administreaza peste 5.000 de metri patrati de spatii comerciale in 18 locatii din cartierele bucurestene Crangasi, Militari si Drumul Taberei, este detinuta in proportie de peste 91% de Razvan Lucescu, scrie Capital.
Cine sunt cei mai mari proprietari de birouri din Bucuresti. Gabriel Popoviciu, Liviu Tudor si Dinu Patriciu sunt singurii romani intre primii zece proprietari de birouri din Bucuresti, piata evaluata la trei miliarde de euro, conform unei analize a Business Construct, supliment lunar al Ziarului Financiar. Immoeast, fondul de investitii austriac, este de departe cel mai mare proprietar de birouri din Capitala, cu un stoc de 192.000 de metri patrati suprafata inchiriabila, avand o cota de piata de circa 20% la nivelul Bucurestiului.
Stiglitz: PIB-ul ar putea scadea la fel de mult in T2-T4. Economia Romaniei ar putea scadea si in urmatoarele trimestre la fel de mult ca in T1, cand a inregistrat un declin de 6,4%, daca efectele crizei in Europa “vor fi mai dure decat se asteapta”, a declarat pentru Business Standard Joseph E. Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie. Totodata, acesta ia in calcul pentru Romania o reducere a PIB-ului in 2009, chiar mai mare decat cea prognozata de FMI – de 4,1%.
Cum sa facem bani pe timp de criza. Trei locuri de unde poti scoate profit. Ai un venit lunar sigur in lei si in plus mai ai si niste bani pusi deoparte, tot in moneda nationala, pe care vrei sa ii inmultesti, chiar si pe timp de criza? Specialistii explica in ce conditii este bine sa-ti plasezi economiile, tinand cont de actuala conjunctura, de la instrumente mai putin riscante, cum sunt depozitele bancare si conturile de economii, pana la investitiile directe pe bursa si fondurile de investitii, recomandate persoanelor cu apetit pentru risc, scrie Gandul.
Executarile silite se pot prelungi pana la 5 luni. Noua legislatie prevede modificarea Codului de Procedura Civila, astfel incat cererea de executare silita se va depune la executorul judecatoresc, spre deosebire de situatia anterioara in care nu mai era nevoie de o astfel de procedura. Intarzierea procedurilor ar putea fi de pana la cinci luni timp in care costurile cresc din cauza penalitatilor si a dobanzilor care apar, fiind posibil un recurs la decizia de executare silita, scrie Bursa.
Agentii de marketing, exclusi din schema transferului la fondurile de pensii. Agentii de marketing si brokerii nu vor mai putea intermedia transferurile de la un fond de pensie la altul, incepand cu 1 iulie 2009. Procedura va fi efectuata doar prin administratorul fondului de pensie la care participantul intentioneaza sa se transfere, potrivit unei noi norme adoptate de CSSPP, scrie Conso.ro.
Efecte-domino: Ce piete trag ponoasele prabusirii din imobiliare. Scaderea drastica a tranzactiilor rezidentiale, dar si a numarului de proiecte imobiliare in derulare, a afectat o serie de domenii adiacente pietei imobiliare. DailyBusiness.ro a realizat o „harta” actualizata a acestor efecte in lant. Scaderea cererii a afectat serios activitatea brokerilor de credite de pe piata locala, iar sectorul constructiilor a fost cel mai afectat de falimente in 2008, cu una dintre cele mai mari cresteri a numarului de insolvente…
Bancile vor retrage bani din Romania, dar fara sa isi puna in pericol operatiunile. Retragerea liniilor de finantare de catre bancile straine din Romania este inevitabila, in ciuda masurilor anuntate de catre oficialii de la Bucuresti, sustin bancherii. Scrisorile de angajament cu bancile-mama nu presupun sanctiuni in cazul neindeplinirii prevederilor, pentru ca ar incalca legislatia comunitara, scrie Capital.
Milionarii de la Teraplast isi ajusteaza portofoliile: Goia cumpara, Viciu vinde. Dorel Goia, care este principalul actionar al Teraplast, cu 33,5% din actiuni, a investit 500.000 de lei (120.000 de euro) in ultima saptamana pentru achizitii de titluri de pe Bursa. El a cumparat prin intermediul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania. Emanoil Viciu, al doilea actionar al Teraplast, dar si presedintele Consiliului de Administratie, a incasat in ultimele luni 1,34 mil. lei (320.000 de euro) din vanzarea de actiuni Teraplast, scrie Ziarul Financiar.
O croaziera de cinci stele costa cat un sejur de lux in Grecia sau Turcia. Destinatiile preferate ale romanilor care aleg sa-si petreaca vacanta la bordul unei nave de lux in 2009 sunt tarmurile Marii Mediterane, Insulele Caraibe si tarile de pe coasta Americii de Sud, iar preturile au inregistrat o usoara scadere fata de 2008, a declarat omul de afaceri Nicolae Demetriade, presedinte World Travel si reprezentantul local al Royal Caribbean in Romania, cea mai mare companie de croaziere din lume, scrie Business Standard.
S-a lansat Da Vinci Learning, un nou post de televiziune. Da Vinci Learning (DVL) este noul post de televiziune care, incepand de miercuri, va putea fi vizionat, prin UPC, si in Romania. Din grila sa de programe vor face parte atat documentare complexe cat si desene animate educative pentru cei mici, scrie Adevarul.
100 de canale TV pentru mobile. SPB Software, un important producator rus de aplicatii pentru telefoane mobile cu sistem de operare Windows Mobile, a lansat aceasta aplicatie cu care pot fi vizionate de pe telefonul mobil un numar de circa 100 de posturi TV, din mai multe tari. Aplicatia este bazata pe retelele wireless cu viteze mari, pentru a folosi acest program fiind necesara o conexiune 3G, WiMax sau WiFi rezonabila, scrie Romania libera.
BMW a creat o bicicleta performanta care costa 3.000 de euro. Daca sunteti fani BMW si pasionati de biciclete, dar mai ales daca sunteti dispusi sa scoateti din buzunar 3.000 de euro pentru un astfel de vehicul pe doua roti, atunci dati-mi voie sa va prezint cea mai noua bicicleta de munte creata de producatorul bavarez. Noua Mountain Bike Cross Country ofera clientilor frane cu disc, un cadru din aluminiu si o suspensie spate performanta, fiind insa si cea mai scumpa bicicleta creata de BMW, scrie StiriAuto.ro.
Volkswagen lanseaza cel mai puternic Scirocco. Volkswagen a ales editia din acest an a cursei de 24 de ore de la Nurburgring pentru a dezvalui oficial versiunea de top, denumita R, a coupe-ului Scirocco. Performantele noului Scirocco R sun foarte apropiate de cele ale unui autentic model de curse, gratie propulsorului de 2.0 litri TSI in 4 cilindri, care dezvolta 265 CP si 350 Nm. Tractiunea a fost optimizata prin folosirea, pe puntea anterioara, a noului diferential XDS, scrie 24auto.ro.