Business Report: Inceputul sfarsitului pentru speculatorii imobiliari; Primul val de criza a lovit. Vine al doilea!; Cine-l prinde primul pe Twitter; Cine isi mai face banca acum, iar Audi R8 LMS a fost dezvaluit la Essen.
Inceputul sfarsitului pentru speculatorii imobiliari. Fara sa ne ascundem dupa cuvinte, trebuie spus ca piata imobiliara autohtona incapuse pe mana speculatorilor, care dictau preturile. Uneori, pentru ca lacomia iti intuneca judecata si uiti o regula de aur a speculatiilor, respectiv sa nu pui toate ouale in acelasi cos, acesti speculatori nu se multumeau cu profitul urias astfel obtinut asa incat au contractat credite destul de mari garantand cu imobilele pe care urmau sa le cumpere. Acum piata a dat o palma rasunatoare acestor speculanti sau speculatori, cum preferati, asa incat s-a ajuns la un fel de criza subprime, scrie Capital.
Primul val de criza a lovit. Vine al doilea! Criza financiara globala, declansata in sectorul bancar, va lovi economia Romaniei in trei valuri, primul dintre ele provocand deja pierderea de locuri de munca si scaderi dramatice de productie in auto, in siderurgie si o cadere a preturilor pe piata imobiliara, potrivit unei teorii formulate de Ionut Pascu, project manager la compania de consultanta in strategie Roland Berger, scrie Business Standard.
Alegerea si cumpararea locuintei se vor putea face din 2009 prin internet. Pictometry sau libraria de imagini a mediului urban va oferi de anul viitor cumparatorilor o imagine tridimensionala a locuintei, dar si o vedere de ansamblu a serviciilor sociale oferite de zona respectiva. Un alt avantaj pe care-l aduce aceasta tehnologie (denumita pictometry) este faptul ca ofera clientului posibilitatea de a masura suprafata terenului sau inaltimea cladirii de care este interesat, scrie Cotidianul.
Reducerea cheltuielilor cu ajutorul fondurilor europene. Indiferent de perioada prin care trece economia, capitalul uman ramane la fel de important pentru companii, iar angajatorii au in continuare nevoie sa-si creasca si sa-si dezvolte angajatii. Prin urmare, unele organizatii au inceput sa caute solutii pentru a contrabalansa cumva politicile destul de drastice de reducere a cheltuielilor, impuse de climatul economic fragil. In acest context, fondurile europene ar putea fi o solutie numai buna pentru a evita taierea unei parti consistente din bugetul de dezvoltare a angajatilor, primul care se subtiaza in vremurile grele, scrie Cariere.
Cine-l prinde primul pe Twitter. Din postura de deschizator de drumuri, e inevitabil sa nu castigi o buna parte din piata, dar si sa fii asaltat de zeci de concurenti care vor sa-ti calce pe urme. Cam asta se intampla acum cu Biz Stone, fondatorul Twitter, care trebuie sa gaseasca armele potrivite impotriva armatei de site-uri clona, scrie Business Magazin.
Isarescu: Romania e mai degraba intr-o criza de nervi decat intr-una economica. Primul lucru pe care trebuie sa il faca Romania este sa puna un diagnostic corect atat asupra situatiei economice, care reflecta mai degraba o criza de nervi decat una reala, cat si o evaluare cat mai aproape de realitate asupra a ceea ce se poate intampla in viitor, iar punctul de pornire trebuie sa-l reprezinte deficitul de cont curent, care este dezechilibrul cel mai mare, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Ziarul Financiar.
Proiectele rezidentiale demarate anul acesta: greseala sau intuitie? Anul acesta, pe piata rezidentiala bucuresteana s-au lansat cateva proiecte rezidentiale noi de mari dimensiuni, o parte din investitii fiind derulate chiar de companii nou intrate pe piata, scrie DailyBusiness.ro. Cat de mari sunt riscurile pe care si le asuma dezvoltatorii, si ce sanse au ca in urma crizei ei sa „cada in picioare”?
Arabia Saudita: „Pretul corect” al petrolului – 75 dolari pe baril. La intalnirea de ieri de la Cairo, Iranul a facut presiuni pentru a se reduce productia in scopul cresterii cotatiilor. Oricum, Arabia Saudita considera ca „pretul corect” al petrolului se invarte in jurul nivelului de 75 dolari pe baril, nivel care poate fi atins fara o noua interventie asupra productiei, scrie Capital.
Cum sa resuscitam creditul. Acuzand chingile prea stranse, bancherii cer schimbarea normelor impuse de BNR. Privita intr-un context ceva mai larg, speranta ca doar o relaxare a criteriilor de creditare sa rezolve blocajul din piata bancara pare insa de-a dreptul iluzorie, scrie Business Magazin.
Ministrul transporturilor vrea sa dubleze pretul centurii Ploiestiului. Cu un contract semnat pentru 76,6 milioane de lei, firma Pa&Co, condusa de omul de afaceri Costel Casuneanu, ar putea incasa la finalizarea lucrarilor circa 163,7 milioane de lei, potrivit unui document propus spre avizare la sfarsitul saptamanii trecute in consiliul tehnico-economic al Ministerului Transporturilor, scrie Evenimentul Zilei.
Distrigaz Sud: Chiar daca petrolul s-a ieftinit, gazele tot s-ar putea scumpi. Pretul gazelor ar putea creste incepand cu anul viitor, ca urmare a deprecierii leului fata de dolar si a pierderilor operationale inregistrate in 2008 din cauza mentinerii preturilor platite de populatie la facturile la gaze, potrivit Distrigaz Sud, scrie Ziarul Financiar.
Planul E.ON pentru Romania. Gigantul energetic german E.ON, cea mai mare companie privata de utilitati din lume, care detine in Romania fostele Distrigaz Nord si Electrica Moldova, vrea sa investeasca pe piata locala in turbine eoliene, hidrocentrale, dar si in termocentrale pe gaze, a declarat directorul general executiv al E.ON Kraftwerke, Ingo Luge, citeaza Business Standard.
„Marile salarii ale directorilor vor fi reduse in viitor. Nu se vor mai da prime decat in cazul in care banca va inregistra rezultate bune. In viitorul apropiat elementul de succes durabil va contribui la salariile directorilor”, a explicat Henning Schoppmann, secretar general la Asociatia Europeana a Bancilor Publice, citeaza Capital.
Cine isi mai face banca acum. Este un actionar de calitate care nu a avut tangente cu segmentul bancar, nu are legaturi cu industria petrolului si nu face parte din lumea politica. Acesta este profilul omului de afaceri, facut de reprezentantii Bancii Nationale pentru Business Standard, care are bani pentru intrarea pe piata bancara romaneasca in plina criza internationala.
Refinantarea, o solutie neprofitabila in vreme de criza. Cei care aveau imprumuturi de acum cativa ani, luate la dobanzi mari, puteau merge pana nu demult la banci sa faca refinantare. Aproape in fiecare caz clientii puteau obtine dobanzi mult mai bune, cu pana la 9-10% mai mici decat cele din contractul initial, ceea ce ducea la scaderea sensibila a ratelor sau la posibilitatea de a mai lua niste bani in plus de la banci. Aprecierea dobanzilor din ultima perioada insa a transformat refinantarea intr-un produs, de cele mai multe ori, neprofitabil, scrie Gandul.
Ambitiosi, dar nu fara masura. Ii auzim adesea pe expatii aflati in Romania plangandu-se ca romanii sunt excesiv de ambitiosi: toti vor sa fie manageri. Ba mai mult, ca aici nimeni nu pierde prilejul de a se aseza pe sine intr-o lumina favorabila, chiar in detrimentul celorlalti. Am vrut sa aflam de la managerii nostri daca si ei vad in competitia cu ceilalti o cauza suficienta care sa le starneasca ambitia. Daca ambitia este o trasatura distinctiva sau mai degraba un defect de caracter, citim in Cariere.
RBS ajunge la stat. Guvernul britanic a devenit actionarul majoritar al grupului bancar dupa ce a achizitionat 58% din actiuni cu 15 miliarde de lire sterline. Mutarea nu a surprins piata intrucat pretul la care au fost oferite actiunile era cu 10 pence peste cotatia la care acestea se tranzactionau la bursa, scrie Adevarul.
In 2010, broadband pentru toti europenii. Intr-un singur an, in Uniunea Europeana s-au deschis 17 milioane de linii broadband fixe, arata un raport al Comisiei Europene. Acest lucru indica faptul ca internetul de mare viteza a devenit mai rapid si mai raspandit, iar in retelele mobile internetul broadband incepe sa fie tot mai prezent, cu o rata de penetrare de 6,9%. Comisia a publicat, de asemenea, primele cifre care indica vitezele oferite de retelele broadband fixe. In cazul a 74,8% din liniile declarate din UE, viteza oferita este de cel putin 2 Mbps: 62% ofera viteze cuprinse intre 2 si 10 Mbps, iar 12,8% viteze de peste 10 Mbps, scrie Romania libera.
Audi R8 LMS a fost dezvaluit la Essen. Debutul celui mai “necivilizat” Audi R8 , versiunea de curse LMS , s-a consumat in sfarsit la Essen. Aceasta adevarata Mecca a tunerilor europeni a fost aleasa si pentru faptul ca Audi nu va crea deocamdata o echipa de uzina care sa concureze cu R8 LMS in clasa GT3 , ci va ademeni diversi clienti cu bani sa faca “proba” in competitiile de anduranta europene programate la anul, scrie Auto.ro.