Sari direct la conținut

Business report: Leul se depreciază și dobânzile la titlurile de stat cresc. Cele patru fundamente ale scăderii leului, context și estimări;Consiliului legislativ desființase ”Ordonanța lăcomiei” încă înainte de adoptare

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Leul se depreciază și dobânzile la titlurile de stat cresc ca urmare a măsurilor fiscale ale Guvernului. Deprecierea leului a dus cursul dincolo de 4.71 de lei, confirmând faptul că tranzacţiile de luni după-amiază, făcute la 4.715 nu au fost întâmplătoare. E important de văzut care e contextul și ce estimări se fac. Activele românești au avut cea mai proastă performanță din regiunea Europei Centrale și de Est pentru a doua săptămână la rând, scrie Profit.ro Leul s-a depreciat la un nou minim istoric și dobânzile la titlurile de stat au crescut ca urmare a măsurilor fiscale neconvenționale luate de Guvern, printre care și o taxă pe active bancare de 1,2%, inclusiv pentru titlurile de stat, notează Erste Bank. Și analiștii CFA România estimează o continuare a deprecierii monedei naționale în raport cu euro în următoarele șase luni, estimare citată și de Ziarul Financiar. Referitor la întreg anul, aproape 88% dintre ei cred că leul va continua să piardă teren și niciunul nu se așteaptă la apreciere. Economica.net scrie despre cele patru fundamente care au determinat scăderea leului: perioada de importuri masive, importurile energetice, deficitele gemene şi OUG 114.

Dezastarul din Energie abia a început, iar efectele se vor vedea tot mai puternic, spun specialiștii.Economica.net urmărește atent tema și ne explică că nu carbunele ne ţine becul aprins. Cu importuri în vârf, a produs doar 18% din consum, unele grupuri sub rezerva SEN. În intervalul orar cu cele mai multe importuri din ziua cu importul maxim de energie al Sistemnului Energetic Naţional din 2019 centralele pe cărbune au asigurat mai puţin de o cincime din consum. Profit.ro analizează Ordonanța 114 și ne avertizează că transformă România în importator net de energie făcând viața grea pentru producătorii autohtoni. Surprinzător însă, datele OPCOM arată, la prima vedere, că presiunea asupra prețului a venit de pe partea de cerere. Cursdeguvernare.ro dezvăluie că ”Ordonanța lăcomiei” fusese desființată de Cnsiliului legislativ încă înainte de adoptare: Creați premisele unei economii centralizate, vă autoscutiți de răspundere fiscal-bugetară. Pe lângă acestea, Consiliul demonstrează amploarea modificărilor pe care ordonanța de la produce asupra altor 25 de alte acte normative în vigoare prin simpla publicare a unei liste de modificări ale acestor 25 de legi, listă care se întinde pe alte 200 de pagini format A4.

Recomandări:

Business magazin scrie despre românul angajat să schimbe imaginea Americii. Transiris, compania dezvoltată de român, înregistrează venituri anuale de 8 milioane de dolari din servicii şi tehnologii de marketing; pentru 2019, Silvian Cenţiu previzionează o dublare. Compania a fost înfiinţată în 2012 în California şi în Bucureşti pentru a deservi în principal companii de top (Fortune 500) cu servicii şi tehnologii de marketing. Între timp, s-a extins cu birouri în Canada, Austria, Spania, şi Marea Britanie. Biroul din Marea Britanie a fost înfiinţat în cooperare cu guvernul scoţian.

Wall-Street ne arată ce masini 100% electrice vor cumpara bogatii in urmatorii doi ani. Europenii bogati vor cumpara masini 100% electrice iesite din tipar, nu neaparat scumpe si performante, ci exclusiviste prin design sau prin faptul ca sunt mai degraba de colectie decat pentru viata de zi cu zi. Daca banii nu sunt o problema Nio EP9 este cea mai buna investitie intr-un bolid 100% electric.

Cum este pus Iaşul în calea turiştilor. Strategie pentru creşterea numărului de vizitatori, dezvăluită de Ziarul de Iași. Strategia propune construirea imaginii de marcă a Iaşului şi promovarea ei, dar şi realizarea unui Salon de Turism al Moldo­vei istorice. Nu sunt uitaţi actorii din industria turismului, care vor beneficia de un centru de instruire, de o şcoală de vară, de crea­rea unei baze de date, respectiv o reţea a ghizilor de turism.

  • sinteză în lucru
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro