Business report: Lista: OUG 114 a trecut, au rămas prejudiciile. Cine plătește?; Pentru ca Finanţele "să cadă la pace" cu băncile şi BNR pe OUG 114, Mugur Isărescu a plecat două săptămâni din ţară; Cum să cumperi un apartament nou cu 15-25% mai ieftin
Lista: OUG 114 a trecut, au rămas prejudiciile. Cine plătește? Prejudiciile directe produse de „ordonanța lăcomiei” se măsoară deocamdată în multe miliarde de euro, potrivit estimărilor companiilor afectate și ale analiștilor independenți. Companiile româneşti listate la Bursa de Valori București (BVB) au pierdut din valoarea lor de piaţă peste 5,9 miliarde de lei (2,04 mld. euro), în cele trei luni și jumătate de când promotorii „ordonanţei lăcomiei” (OUG 114/2018) au anunţat principalele prevederi ale acesteia. Proporţia pierderii, de 6,1% în lei, s-a amplificat în euro până la -9,7%, din cauza deprecierii substanţiale a monedei naţionale din aceeaşi perioadă, stimulată inclusiv de aceeaşi ordonanţă, scrie cursdeguvernare.ro.
Pentru ca Finanţele „să cadă la pace” cu băncile şi BNR pe OUG 114, Mugur Isărescu a plecat două săptămâni din ţară. Filmul adoptării unei legi. Surse apropiate negocierilor dintre cele trei părţi implicate în procesul de modificare a OUG 114 ne-au explicat că proiectul de lege a fost realizat de Florin Georgescu, negociat cu Ministerul Finanţelor de Gheorghe Gherghina şi promovat la Budapesta de Liviu Voinea, toţi numiţi de PSD în Consiliul de Administraţie al BNR. În tot acest timp, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, scârbit de acuzele care îi erau permanent aduse, a plecat pentru două săptămâni la o serie de conferinţe internaţionale. Probabil astăzi, pe 2 aprilie, va participa la şedinţa de politică monetară a BNR, potrivit Economica.net.
Globalworth, proprietarul clădirilor în care stau cu chirie majoritatea multinaționalelor, se îndatorează peste limita autoimpusă. Piața românească trece pe locul doi, deși are active mai valoroase. Gradul de îndatorare al Globalworth, proprietarul de sedii de firmă la care stau în chirie aproape toate multinaționalele din România, a crescut peste ținta grupului, stabilită la 40%, dar investitorul se angajează să își majoreze capitalul pentru a reduce indicatorul. De anul trecut, compania fondată în România de Ioannis Papalekas își obține cele mai multe venituri din Polonia, potrivit Profit.ro.
Cum să cumperi un apartament nou cu 15-25% mai ieftin. Este vorba despre achiziţia off-plan sau din stadiul de proiect, fie dinaintea începerii lucrărilor de construcţie, fie în etape intermediare. Asemenea tranzacţii sunt „la modă” nu doar în Bucureşti, cât şi în marile centre regionale. Sumele printr-o achiziţie off-plan variază, cel puţin pentru Capitală, între 15 şi 25%. Cât de mare va fi, în cele din urmă, „discountul” de care vei beneficia depinde atât de momentul efectiv al încheierii tranzacţiei, cât şi, desigur, de zona şi de tipul de locuinţă vizate, potrivit Adevărul.
Compensarea salariaţilor: cât din PIB revine angajaților. De la problemele de productivitate, la disparitățile regionale severe. Potrivit datelor comunicate de Eurostat săptămâna trecută, compensarea salariaţilor pentru munca depusă s-a situat la 5,1 euro/oră, nivel situat la doar 22% din media UE şi penultimul din Uniune, în care am devansat doar Bulgaria. Raportat la ţări mai apropiate de nivelul nostru de dezvoltare, ne-am plasat cam la trei sferturi faţă de Ungaria şi patru cincimi în raport cu Polonia, scrie cursdeguvernare.ro.
Top constructori autostrăzi: Umbrărescu, Astaldi şi Straco au cele mai mari progrese de la începutul anului. Începerea oficială a sezonului de construcţii din luna martie a dus la mobilizări pe aproape toate şantierele de autostrăzi. Constructorul român Dorinel Umbrărescu a raportat cel mai mare progres pe Centura Bacău care include primii kilometri de autostradă din Moldova, fiind urmat de italienii de la Astaldi şi celălalt constructor român de autostrăzi, Straco, care lucrează pe Autostrada Transilvania, potrivit Economica.net.
Bursa s-a întors la maximele post-ordonanță. Profită și de un context extern. Indicii principali de la BVB au câștigat peste un procent, ajungând la cele mai ridicate valori din acest an. Investitorii s-au activat la cumpărare într-un context favorabil la risc pe piețele financiare internaționale. Astfel, indicele compozit BET Plus au urcat cu 1,20%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 1,21%, până la nivelul de 8.143,10 de puncte, potrivit Profit.ro.