Business Report: Piata rezidentiala se poate intoarce la mana speculatorilor; Ce afacere sa incepi cu investitii mici; Cat pierde businessul prin ratarea calificarii Nationalei la CM
BNR returneaza bancilor doua miliarde euro din rezerve. CA al BNR a decis ieri sa excluda de la calcularea rezervelor minime obligatorii finantarile externe pe termen lung, scrie Business Standard. Mai exact, banca centrala a decis reducerea la 0 a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste 2 ani. Ziarul Finaciar sustine insa ca BNR lasa bancherilor 4 mld. euro ca sa aiba lichiditati sa dea credite. BNR elibereaza 3-4 miliarde de euro din rezerva minima in valuta. Bancile private obtin astfel ceea ce vor de ani de zile.
Piata rezidentiala se poate intoarce la mana speculatorilor. Din cele 67.800 de locuinte ce trebuiau livrate pana in 2012, dezvoltatorii au amanat deja finalizarea a circa 40.000. Daca creditarea nu va reveni la normal, urmatorii ani pot deveni din nou apanajul investitorilor speculativi, scrie Capital.
Ce afacere sa incepi cu investitii mici. Start-up-urile care au nevoie de mai putini bani la lansare (in jur de cateva mii de euro) sunt cele in care mare parte din activitate poate fi realizata chiar de catre fondator sau firmele de servicii, unde costurile sunt legate in principal de resursele umane. Inceperea unei afaceri in productie este mai costisitoare, pentru ca se adauga si pretul echipamentelor si utilajelor, scrie Startups.ro.
Cea mai mare tranzactie de pe Bursa de Marfuri din acest an: Oscar Downstream vinde CFR Calatori motorina de 10 mil. euro. Compania petroliera Oscar Downstream a vandut ieri 20.000 de tone de motorina catre CFR Calatori in cadrul unei licitatii la Bursa Romana de Marfuri (BRM), valoarea contractului fiind de 43 mil. lei (circa 10 mil. euro). Aceasta este cea mai mare tranzactie din 2009 incheiata de companie prin BRM, scrie Ziarul Financiar.
Florin Marza a inlocuit-o pe Carmen Boagiu in Consiliul de Administratie al „Transelectrica”. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a emis, luni, ordinul de numire a lui Florin Marza in Consiliul de Administratie al CN Transelectrica SA, in locul lui Carmen Boagiu, aleasa tot luni, a anuntat ME. Ministerul Economiei nu a comunicat nicio explicatie pentru aceasta schimbare, scrie Bursa.
IMM-urile, grav afectate de criza: firmele nu mai au bani pentru plata salariilor. Trei sferturi dintre IMM-urile romanesti au probleme cu asigurarea salariilor, dupa ce criza financiara a provocat o scadere a cererii pentru produsele si serviciile oferite, se arata intr-un sondaj realizat de MEMRB. Studiul subliniaza ca 63% dintre firmele respondente au inregistrat intarzieri la plata facturilor emise, 48% se confrunta cu lipsa lichiditatilor, 32% au necazuri din cauza inaspririi conditiilor de obtinere a creditelor bancare, iar un sfert se plang de cresterea cheltuielilor administrative, potrivit NewsChannel.ro.
Romanii vor avea cea mai mica pensie privata din Europa de Est. Actuala generatie de angajati din Romania, viitoarea generatie de pensionari, va avea cea mai mica pensie privata obligatorie din Europa de Est. Si asta din cauza faptului ca romanii au cea mai mica contributie din salariu la fondurile de pensii private obligatorii, au printre cele mai mici venituri, iar sistemul privat de pensii a fost introdus destul de tarziu, scrie Cotidianul.
Pruteanu, Microsoft: Companiile au acum nevoie de „comunicatii unificate”. Todi Pruteanu, platform strategy manager la Microsoft Romania, a vorbit pentru DailyBusiness.ro despre cum modifica actualele probleme economice relatia dintre companii si clienti. „Clientii isi reduc bugetele de IT, vor sa-si reduca costurile. Trebuie sa construim abordari pornind de la aceasta premisa, este mai mult de lucru si trebuie sa fim mai flexibili. Mergem foarte mult pe promovarea software-urilor si serviciilor de eficientizare a proceselor derulate in companii, ce optimizeaza procese precum cele de CRM”, spune Pruteanu.
Pretul mediu al apartamentelor noi este de 1.400 de euro pe mp. Din totalul locuintelor noi scoase la vanzare in 2008, cele mai multe, in proportie de aproape 35%, au avut un pret mediu de 1.400 de euro pe metru patrat. Pe locul doi se situeaza cele cu un pret de 1.600 de euro pe metru patrat (18%), urmate indeaproape de cele cu 1.200 de euro pe metru patrat, arata un studiu realizat de compania Jones Lang LaSalle si citat de Gandul.
Moda contractelor de tip PFA: cine castiga, ce castiga si cine pierde. Criza financiara si cresterea fiscalitatii pe angajator transforma salariatii si mai ales managerii de pe pozitiile medii si inalte in Persoane Fizice Autorizate. companiile prefera sa-si treaca angajatii de pe contracte individuale de munca pe contracte de PFA. Aceste masuri sunt luate in special la nivel de top si middle management, deoarece angajatilor mai mici le e greu sa se descurce cu astfel de contracte, iar pe de alta parte, se realizeaza economii mai consistente la nivelul angajatilor de top, scrie Capital.
Cat pierde businessul prin ratarea calificarii echipei de fotbal a Romaniei la Campionatul Mondial. Venituri cumulate de peste 20 mil. euro, potrivit calculelor Ziarului Financiar, pe care le-ar fi putut obtine industrii precum cea a bauturilor, a restaurantelor si barurilor, a turismului, dar si mass-media, se vor evapora odata cu ratarea calificarii echipei de fotbal.
Wagoner pleaca cu un vagon de bani. Rick Wagoner, directorul general al grupului auto american General Motors (GM), fortat de administratia Obama sa demisioneze, pleaca din companie cu un cec de 20 de milioane de dolari, scrie Evenimentul Zilei.
Supradoza de putere: 700 CP pentru Ferrari F430 Scuderia Spider 16M. Realizata intr-o serie limitata de 499 exemplare, versiunea Ferrari F430 Scuderia Spider 16M marcheaza finalul unui model de exceptie, in timp ce toata lumea asteapta inlocuitorul. F430 Scuderia Spider 16M ajunge, in versiunea Novitec Rosso, pana aproape de 700 CP! Care sunt performantele, cu o asemenea putere sub capota? De la 0 la 100 km/ora in 3,7 secunde, viteza maxima de 315 km/ora, scrie 24auto.ro.
Romania, locul 58 in privinta Tehnologiei Informatiilor si Comunicatii. Un raport anual realizat de Forumul Economic Mondial pune accent pe importanta Tehnologia Informatiilor si Comunicatii (TIC), ca fiind un catalizator pentru crestere in actuala situatie mondiala. Romania este pozitionata pe locul 58, scrie Chip.ro.