Business Report: "Prima casa", prima dezamagire: dobanda coboara doar cu 1%; Robert Zoellick: Romania se afla intr-o situatie delicata; Alimentele se scumpesc, desi cererea scade; Cum poate departamentul IT sa aduca economii de pana la 50%; Top 10 cele mai puternice masini din lume
„Prima casa”, prima dezamagire: dobanda coboara doar cu 1%. Paradoxal, programul este promovat de Ministerul Finantelor, si nu de cel al Locuintelor. Efectul in imobiliare va fi doar psihologic, apreciaza expertii. Nici nu a apucat bine premierul Emil Boc sa anunte programul de locuinte „Prima Casa”, despre care sunt deocamdata doar o tona de intrebari, ca ambele partide aflate la guvernare, PD-L si PSD, il folosesc la maxim in campania electorala, scrie Ziarul Financiar.
Finantari in leasing pentru proiecte medicale. Medicii care doresc sa devina antreprenori si oamenii de afaceri care vor sa lanseze clinici impreuna cu medicii pot apela la leasingul medical. Firmele specializate finanteaza atat startup-uri, cat si investitii in dezvoltare. Sumele acordate pornesc de la 5.000 de euro si ajung la cateva milioane de euro, pentru o perioada de finantare de aproximativ 5 ani, scrie Startups.ro
Robert Zoellick: Romania se afla intr-o situatie delicata. Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat ca omenirea se afla in fata unei crize sociale de proportii, una dintre zonele cele mai expuse fiind Europa de Est, inclusiv Romania. „Europa de Est se afla intr-o situatie delicata, mai ales tarile baltice dar si alte tari din zona, cum ar fi Romania”, a declarat Robert Zoellick intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, noteaza Capital.
Francizele, cautate pe timp de criza. Intreprinzatorii curajosi profita de chiriile si taxele de intrare mai mici si aleg brandurile de alimentatie publica ferite de recesiune. In aceasta perioada de criza, dominata de incertitudine, multi considera inceperea unei afaceri o idee hazardata. Insa persoanele care dispun de bani si doresc sa inceapa un business au sanse mari sa profite de pe urma efectelor crizei. Cel putin pentru extinderea francizelor, interesul oamenilor de afaceri a crescut in 2009, comparativ cu anii trecuti, scrie EvZ.
Alimentele se scumpesc, desi cererea scade. Alimentele de baza s-au scumpit in medie cu 3% in hipermarket in ultimele cinci luni (intervalul decembrie 2008- mai 2009), in conditiile in care retailul se confrunta cu scaderea cererii dupa mai multi ani de crestere exploziva a consumului. Cel mai mult s-au scumpit legumele (25-50%), care in hipermarketuri sunt aduse in special din import, dar si cascavalul (28%), fabricat local, conform unui index alimentar realizat pentru prima data de ZF. In acest index sunt incluse 18 produse alimentare de baza, preturile fiind luate din reteaua Carrefour, cel mai mare operator de hipermarketuri. Datele au fost culese din hipermarket incepand cu luna mai anul trecut, acesta fiind al doilea index realizat periodic de Ziarul Financiar, dupa cel imobiliar, lansat in 2007.
Ce greseli au facut managerii si Guvernul de la inceputul crizei. Dupa aproape o jumatate de an de criza economica, managerii companiilor romanesti incep sa traga linie si sa vada ce greseli s-au facut. Neadoptarea unor masuri dure de restructurare a personalului si de reducere a costurilor este principalul repros pe care managerii si-l aduc pentru perioada care a trecut de la finele lui 2008 incoace, in timp ce specialistii in resurse umane afirma la unison ca greseala cea mai costisitoare a conducerii companiilor este reprezentata de restructurarile pripite si de concedierea multor angajati fara o evaluare prealabila, rezulta dintr-un sondaj realizat de Business Standard.
Cum schimba 2009 piata mall-urilor din Capitala. Anul acesta marcheaza finalul dezvoltarilor de centre comerciale demarate in perioada de boom a pietei, astfel ca de anul viitor inaugurarile de noi mall-uri vor aparea doar izolat. Finalul acestui an va aduce pe piata cateva modificari importante, atat la nivel de concurenta, cat si la nivel de concepte. In Capitala s-au inaugurat anul acesta Mall-ul Grand Arena, Militari Shopping Center si extinderea Plaza Romania, iar Cotroceni Park, Sun Plaza si Mega Designers Outlet urmeaza sa fie deschise. In total, mall-urile care au fost sau sunt programate sa fie deschise in 2009 presupun investitii de circa 700 milioane de euro, noteaza DailyBusiness.ro
S.O.S – Seceta! Dupa ministrul agriculturii, seceta n-are nicio treaba cu preturile alimentelor. Trei zile la rand, – la targul Indagra, la o conferinta la minister, si la Zilele Crescatorilor de Taurine de la Brasov – Ilie Sarbu, a repetat ca, cu toata seceta, produsele agro-alimentare nu se vor scumpi in perioada urmatoare. Producatorii nu il cred. Ei spun ca vom plati mai mult pentru alimente, in medie cu 30%, noteaza Bursa.
Codul de bune practici ii nemultumeste pe comercianti. Comerciantii au respins modificarile aduse Codului de bune practici, considerand noile masuri partinitoare si incorecte. Marile lanturi de magazine ar putea contesta actul normativ la Curtea Constitutionala. Codul de bune practici pentru comertul de produse alimentare a fost aprobat prin ordonanta de urgenta, desi comerciantii au respins unele prevederi ale acestuia. Actul normativ va incepe sa aiba efectele anuntate anterior o data cu publicarea in Monitorul Oficial, adica in termen de o luna de la aprobarea in sedinta de guvern de miercuri, 20 mai, scrie Romania Libera.
Bancile se lupta cu restantierii. Valoarea ratelor neplatite la timp de romani a ajuns la aproape 1,4 miliarde de lei la finele primului trimestru. Restantele populatiei la credite dau batai de cap bancilor. Desi numarul celor care nu si-au platit ratele la timp a scazut in martie, sumele restante au continuat sa creasca, scrie Adevarul.
Cum poate departamentul IT sa aduca economii de pana la 50%. La cat de des pot aparea probleme cu calculatoarele, cu aplicatiile software, imprimantele sau reteaua de comunicatii, intr-o companie cu 100 de angajati departamentul IT trebuie sa fie compus din cel putin trei persoane – un director care gandeste strategia de achizitii de echipamente si servicii noi si coordoneaza proiectele si macar doi angajati care sa raspunda solicitarilor zilnice. Fara a lua in calcul alte cheltuieli, numai salariile personalului din departamentul IT pot sa depaseasca 3.500 de euro, cu tot cu taxe si impozite. Daca ar externaliza insa intregul departament, compania ar plati lunar in jur de 2.000-2.500 de euro unei firme specializate, scrie Business Magazin.
Top 10 cele mai puternice masini din lume. Desi „revolutia verde” ne bate la usa, producatorii auto inca se agata de motoarele conventionale pentru a-si inzestra vehiculele cu sute de cai putere. Si ne place! Neoficial, putem vorbi chiar si de clubul exclusivist al masinilor de serie de peste 1.000 CP. Si exact membri acestui club ii vom prezenta in continuare, scrie Auto.ro
Opel Insignia OPC Sports Tourer incepe testele in „Iadul verde”. Autovehiculul Opel Insignia OPC Sports Tourer va fi disponibil spre finalul acestui an, insa mai intai trebuie sa treaca prin iad: „iadul verde” al circuitului Nürburgring Nordschleife, considerat cel mai dur, cel mai solicitant si cel mai periculos circuit de curse din lume. Proiectantii Opel insista ca toate autovehiculele din gama OPC sa parcurga un proces de testare ce presupune parcurgerea a 10.000 de kilometri pe circuitul Nordschleife Nürburgring lung de 20,8 km, care a fost supranumit „Iadul verde” de catre legendarul pilot Jackie Stewart, scrie StiriAuto.ro