Business Report: "Privilegiatii crizei": Unde lucreaza top-managerii cu salarii de zeci de mii de euro; Rebrandingurile anului 2008, anticorpi pentru criza din 2009; Chiriile la apartamente au scazut cu 25-30% si Preview: viitorul VW Touareg
Rebrandingurile anului 2008, anticorpi pentru criza din 2009. Dacia, CEC, Elite si Asirom sunt printre marcile care au decis, anul trecut, sa se reinventeze. Se asteapta ca rezultatele acestor investitii sa devina vizibile anul acesta. Dar vor ajuta, oare, brandurile sa contracareze efectele crizei? se intreaba cei de la Capital.
Germanii: Aveti prea mult de construit ca sa incetiniti. Producatorii germani de materiale de constructii prezenti la targul BAU organizat la Munchen in aceasta saptamana, unul dintre cele mai mari din Europa, afirma ca piata romaneasca nu va fi afectata puternic de criza internationala din cauza deficitului major de infrastructura si de constructii de calitate, iar scaderea investitiilor imobiliare este doar o revenire la normal dupa dezvoltarea speculativa din ultimii ani, scrie Ziarul Financiar.
A.T. Kearney: Middle managerii romani sunt veriga slaba a companiilor in lupta cu criza. Companiile de pe piata locala, fortate sa-si restructureze modelul de business la noile realitati ale pietei, intampina probleme mai ales in faza de executie a deciziilor de redresare, din cauza lipsei de experienta a middle managementului local, spune Michael Weiss, seful biroului local al firmei americane A.T. Kearney, una dintre cele mai importante companii de consultanta strategica la nivel global. Potrivit acestuia, cresterea rapida a pietei din anii anteriori a dus la formarea unei generatii de middle manageri mai putin pregatiti, care obtineau performante indiferent de calitatea jobului prestat, scrie Business Standard.
Vila „verde“ scade intretinerea la jumatate. O casa ecologica poate fi mai scumpa cu pana la 20%. Specialistii spun ca merita. Avantajul celor care vor opta pentru cumpararea unei case „verzi“ este, potrivit celor care desfasoara activitati in acest domeniu, reducerea cheltuielilor cu facturile de intretinere, care ajung la jumatate, comparativ cu cele pentru o casa construita prin metode traditionale, scrie Cotidianul.
„Privilegiatii crizei”: Unde lucreaza top-managerii cu salarii de zeci de mii de euro. Angajatii cel mai bine platiti anul trecut lucreaza in banci, imobiliare, constructii, FMCG, telecom, IT, retail, energie si case de avocatura si au incasat salarii nete lunare de la 10.000 de euro, ajungand si pana la 100.000 euro in cazuri exceptionale. Vor reusi acestia sa evite criza, intr-un 2009 comparat cu 1929, anul „marii depresiuni”?, se intreaba cei de la DailyBusiness.ro.
Jocurile de noroc, o piata de peste 1,2 miliarde de euro. Primele opt luni ale lui 2008 au fost de vis pentru proprietarii cazinourilor. Totul mergea ca pe roate, iar salile de joc apareau ca ciupercile dupa ploaie. S-a ajuns astfel la 11 cazinouri cu live game in Bucuresti si alte 10 in provincie, numarul de slot-machine (jocuri mecanice) depasind 56.000 in intreaga tara. Din octombrie insa, businessurile au intrat in cadere libera, scrie Capital.
Capsunarii au trimis in tara cam cat au investit corporatiile straine. Nici macar un miliard de euro. Acesta este diferenta dintre investitiile realizate de companiile straine in Romania in primele 11 luni ale anului si banii trimisi acasa de muncitorii romani care lucreaza in strainatate, asa-numitii capsunari, in aceeasi perioada a anului, scrie Gandul.
Chiriile la apartamente au scazut cu 25-30%. Chiriile locuintelor din Bucuresti au inceput sa scada in ultimele trei luni din 2008 dupa varful din septembrie si octombrie produs de venirea studentilor in Capitala si de tranzactiile reduse de pe piata imobiliara care a determinat proprietarii sa scoata apartamentele spre inchiriere, potrivit agentilor imobiliari, scrie Ziarul Financiar.
Nistoran: Primele licente de televiziune digitala terestra in 2010. Anul viitor, vor fi acordate primele licente pentru televiziunea digitala terestra, intr-un sistem care permite emisia a zece canale pe o singura frecventa (MPEG4), la standarde High Definition, a declarat pentru Business Standard Liviu Nistoran, presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), scrie Business Standard.
Gold Art: Piata de arta din Romania este la fel de sensibila ca si bursa. Cine liciteaza pentru obiecte de arta in Romania, care este diferenta dintre casele de licitatii din tara si cele din strainatate, precum si despre cum evolueaza acest business la nivel local, in conditiile actuale ale crizei economice, a vorbit Luminita Ghildus, directorul galeriei si casei de licitatii Gold Art, scrie DailyBusiness.ro.
Sf. Scaun, o multinationala amenintata de faliment. Cea mai bogata biserica a lumii, cea catolica, se confrunta si ea cu efectele crizei financiare. Rapoartele financiare ale Vaticanului, multa vreme tinute secrete, sunt de cativa ani facute publice, chiar daca in versiuni foarte succinte. In ultimul an pentru care s-au facut raportari, Oficiul Sfantului Scaun – aparatul administrativ central al Bisericii Catolice, a inregistrat, pentru prima oara dupa trei ani, un deficit – cauzat in parte de deprecierea cursului dolarului fata de euro. La venituri de 236,7 milioane de euro in 2007, Sfantul Scaun a avut cheltuieli de 245,8 milioane, scrie Capital.
Windows 7 – prolog. In istoria sistemelor de operare Microsoft, Vista si-a rezervat un loc de cinste. Alaturi de Millennium, in coltul prafuit unde se retrag sistemele de operare despre care majoritatea userilor nu-si aduc aminte cu placere. Da, Vista are si parti frumoase. Dar aspectele negative le preced intotdeauna pe cele pozitive iar Vista a ramas cu imaginea patata si niciun detergent minune nu i-o va putea curata. Am caracterizat pe scurt ceea ce inseamna Vista pentru ca este foarte important contextul in care Windows 7 vede lumina monitoarelor, scrie Go4it.ro.
Converj vorbeste despre viitorul Cadillac electric. Cadillac Converj a fost special proiectat ca un coupe grand touring cu un design indraznet si numeroase dotari tehnologice interactive. Prototipul Converj cu patru locuri a fost conceput pentru a demonstra modalitatea prin care tehnologia revolutionara a propulsiei electrice GM, denumita Voltec, poate pune in miscare un coupe de lux cu design „fara compromisuri” tipic pentru Cadillac, scrie 24auto.ro.
Preview: viitorul VW Touareg. VW Touareg se apropie cu pasi destul de repezi de momentul pensionarii, chiar daca el inca reprezinta o oferta tentanta pentru cei care cauta un SUV excelent echipat si bine construit, la un pret decent. Viitorul model va trebui sa fie cel putin la fel de bun ca actuala masina, iar din ultimele informatii primite se pare ca asta nu va fi o problema, scrie Auto.ro