Sari direct la conținut

Business Report: Salina artificiala, afacere de apartament de 7.000 de euro pe luna; Cei mai buni ani pentru angajatii romani; Domeniile bine platite, cele mai stabile; Cum poti sa vinzi o casa la periferie; Cabinetul Boc a scos din “traista” 500 milioane de lei, in ultimele sapte zile

HotNews.ro

Salina artificiala, afacere de apartament de 7.000 de euro pe luna. Suferi de stres, astm ori bronsita, dar nu ai timp sa ajungi la Slanic-Moldova? Solutia poate fi salina de suprafata, o inventie recenta, care s-a transformat intr-un nou tip de afacere. Intr-o incapere situata la primul etaj al unui imobil din centrul Capitalei, sarea maruntita de un utilaj, al carui zgomot razbate prin perete, este apoi pulverizata in aer. Totul este invaluit intr-o ceata groasa, cu gust sarat. Cei cativa pacienti tusesc, semn ca tratamentul isi face efectul, scrie Capital.

Politicienii se bat pentru putere, iar statul are nevoie imediata de 3,5 mld. euro. Daca statul nu primeste banii de la FMI si UE, va fi nevoit sa se imprumute de pe piata interna, ceea ce va afecta direct finantarea pentru sectorul privat. De cel putin 3,5 miliarde de euro are nevoie statul pentru acoperirea deficitului bugetar din finantari externe in ultimele trei luni ale anului, insa din cauza crizei politice ar putea fi nevoit sa se descurce altfel, apeland din nou masiv la bancile locale si la sprijinul BNR, scrie Ziarul Financiar.

Bucatarii-sefi: minuni gastronomice, salarii astronomice. Nu se vorbeste foarte mult despre ei, dar sunt „sarea si piperul” restaurantelor si hotelurilor de cinci stele. Bucatarii-sefi, sau chefii, sunt renumiti pentru munca adusa la rang de arta, dar si pentru salariile destul de mari pe care le incaseaza, intre 5.000 si 15.000 de euro pe luna. Cei mai multi si-au descoperit pasiunea pentru gatit inca din copilarie. Au urmat apoi cursuri si specializari de renume si astfel au ajuns, dupa ani de zile petrecuti printre oale aburinde, carnuri imbalsamate cu mirodenii si verdeturi de tot felul, bucatarii de renume pentru care hotelurile si restaurantele de lux platesc mii de euro pe luna ca sa aiba garantia ca VIP-urile si businessmenii care le trec pragul nu vor stramba din nas cand achita nota de plata, scrie Capital.ro

Cei mai buni ani pentru angajatii romani. Un director de resurse umane dintr-o multinationala de servicii si-a schimbat de curand jobul, plecand intr-o alta multinationala. Potrivit unor informatii din piata, de la un castig lunar de 7.000 – 8.000 de euro, a trebuit sa accepte o oferta de 4.000 de euro, adica aproape jumatate. Anii 2007 si 2008 – cel putin in prima parte – au fost cei mai buni ani pe care i-au trait angajatii romani. Salariile cresteau, angajatorii se bateau in oferte, totul mergea in sus, scrie Ziarul Financiar.

Romania, ironizata in Occident: „Exista un progres. Nu au mai avut mineriada”. Romania a devenit campul de bataie al orgoliilor politice, pe fondul unei economii aflata in colaps. Singurul progres este ca demiterea guvernului nu s-a facut printr-o mineriada, relateaza presa internationala despre Romania. Guvernul a mimat reformele, iar deznodamantul crizei este vazut in urma unor alegeri anticipate. Citind articolele din presa internationala, realizezi faptul ca Romania este, intr-adevar, o tara mereu surprinzatoare, scrie DailyBusiness.ro

Imediat dupa un scandal politic, clientii fug din magazine. Omul de afaceri Dan Sucu, care controleaza grupul de firme Mobexpert, cu afaceri de 169 mil. euro anul trecut, spune ca momentele de instabilitate politica se resimt in vanzarile magazinelor sale. „De fiecare data cand apare un scandal, resimtim deja o vizitare mai mica a magazinului. Nu este o coincidenta. Cum se linistesc lucrurile, cum incepe sa creasca din nou rata de vizitare. Temerea noastra este ca instabilitatea pe care o vedem in aceste zile ne va afecta pe sfarsit de an, adica in perioada in care speram ca lucrurile sa mearga mai bine”, spune Sucu, scrie Ziarul Financiar.

Cabinetul Boc a scos din “traista” 500 milioane de lei, in ultimele sapte zile. Cabinetul Boc a decis sa “imparta” mai mult de jumatate de miliard de lei pentru subventii, ajutoare de caldura sau plati salariale, chiar in saptamana in care a fost demis de Parlament. Executivul de la Bucuresti a alocat, in sedinta de Guvern din ajunul demiterii, 160 milioane de lei, adica aproximativ 38 milioane de euro, pentru primariile care au in subordine producatori de energie termica. Guvernul Boc a gasit fonduri si pentru plata salariilor in invatamantul preuniversitar, doua zile mai tarziu. Astfel ca, in prima sedinta a Guvernului interimar, din 14 octombrie, au fost alocate invatamantului 260 milioane de lei (62 milioane de euro), scrie Business Standard.

Administratia locala, in pragul colapsului. Primariile nu functioneaza din lipsa de fonduri. Angajatii nu si-au primit salariile cu lunile. Calitatea serviciilor publice scade, iar actele de coruptie se inmultesc. Administratia publica locala a ajuns in pragul colapsului din cauza crizei politice si a problemelor financiare. In lipsa unui Guvern cu puteri depline, tot mai multe primarii, din toate judetele tarii, incep sa ramana fara bani de functionare, iar angajatii sustin ca nu si-au primit salariile cu lunile, scrie Bursa.

Cercetarea de piata pe timp de criza. In perioadele dificile pentru afaceri, accesul la informatii de business este foarte important. Contextul economic a influentat insa si domeniul cercetarii de piata. Companiile nu au renuntat la aceste servicii, dar au devenit mai interesate in special de studiile punctuale, care le ofera rezultate imediate, Startup.ro

Uzina de armament Plopeni fabrica rulmenti. Dupa 70 de ani de traditie in domeniul productiei de armament, Uzina Mecanica Plopeni (UMP), filiala a Companiei Nationale Romarm, a ajuns in pragul falimentului. Daca inainte de Revolutie, la UMP lucrau circa 18.000 de salariati, iar uzina exporta munitie pe zeci de milioane de dolari in Orientul Mijlociu, la ora actuala, mai are doar o singura comanda civila de rulmenti in tara si doar 40 de salariati in productie (alti 200 fiind personal TESA sau paznici), scrie Bursa.

Domeniile bine platite, cele mai stabile. IT-ul si sectorul bancar au cea mai mica migratie a angajatilor pentru ca veniturile sunt consistente. La polul opus se afla vanzarile. Intr-un clasament al celor mai stabile si banoase joburi, angajatii din IT, dar si cei din pozitiile de top din domeniul bancar se detaseaza. In coada clasamentului sunt persoanele care muncesc in vanzari sau call-centeruri. Spre deosebire de anii trecuti, un domeniu care a devenit instabil este cel al resurselor umane, scrie EVZ.

Romanii cumpara case de vacanta in Bulgaria la preturi reduse cu 35%. Daca anul trecut erau la cautare locuintele luxoase si mari, acum atentia s-a indreptat catre locuintele cu preturi de pana la 40.000 de euro. Tineri de 35 de ani cumpara cate trei, patru apartamente pentru investitie, iar batranii cu varste de peste 60 de ani cumpara case de vacanta pentru ei si pentru copii. Acestia sunt cumparatorii romani ai caselor de pe litoralul bulgaresc, care profita de preturile mai mici comparativ cu anul trecut, scrie Gandul.

Cum poti sa vinzi o casa la periferie. Proiectul de vile Atlantic, care a avut cel mai mic pret pe metru patrat in cadrul Condominium Expo, targ imobiliar incheiat duminica, este situat la 1,5 kilometri de Bucuresti, pe Soseaua Alexandriei. Daca vizitezi acest complex ramai surprins de infrastructura buna. Aceasta si costul de 90.000 de euro pentru un apartament de 135 de metri patrati au facut ca in prezent majoritatea caselor sa fie vandute, scrie Adevarul.

Noi imagini-spion cu viitorul SUV Dacia. SUV-ul Dacia este testat de inginerii romani in Italia. Un fan al marcii a realizat un set de fotografii cu modelul camuflat in parcarea unui magazin din Peninsula, scrie AutoMarket.ro

Noul Kia Opirus: primele fotografii au aparut deja pe internet. Kia a prezentat in luna aprilie, la Seul, conceptul KND-5 care anunta viitorul varf de gama al coreenilor. Desi constructorul nu a dezvaluit inca versiunea de productie, astazi au aparut pe internet primele fotografii cu noua generatie a sedanului de clasa compacta Opirus. Judecand dupa aceste imagini, desi la prima vedere pare ca viitorul model de serie va prelua majoritatea detaliilor de design ale conceptului din care deriva, produsul final are un aspect mai putin agresiv decat KND-5, scrie Auto.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro