Sari direct la conținut

Business report: Sesiune-șoc la bursă: Cumpărătorii încearcă regruparea; Capitala cu "două moașe" la drumuri: Administraţia Străzilor continuă cu reparaţiile, firma municipalităţii trece la construit. Cum ar urma să arate Prelungirea Ghencea

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Am avut zi roșie pe bursa de la București. Băncile au fost lovite grav de declarațiile lui Vâlcov.HotNews.ro îți arată cât au pierdut pe bursă principalele companii afectate de Ordonanța lăcomiei, de la anunț până astăzi. Ultima parte a orarului de tranzacționare a înfățișat, însă, un tablou cu totul diferit. Pe ordine deopotrivă consistente, piața a realizat o mișcare de recuperare foarte puternică. Indicii au revenit „pe verde”.Profit.ro explică că faptul că fiecare dintre mișcări este susținută și fără zig-zag-uri trădează prezența instituționalilor. Claudiu Cazacu este Chief Strategist la furnizorul de servicii X-Trade Brokers, dar și investitor activ la Bursa de Valori București, afirmă, la rândul său, că volumele arată că au fost investitori cu putere financiară care au marcat evoluția pieței. Curs de Guvernare scrie despre detaliile ”taxelor pe lăcomie” – proiect de ordin ANRE cu metodologia de calcul a taxei de 2% pe afacerile din energie. Wall-Street scrie că efectele taxei pe „lacomie” sunt tot mai vizibile, iar statul ramane cu titlurile nevandute! La cea mai recenta licitatie de titluri de stat, organizata de Ministerul Finatelor, au oferit o suma mai mica decat cea pe care intentiona statul sa o imprumute. In schimb, au accesat masiv oferta de depozit a BNR, desi dobanda esre mult mai mica. Mai mult,Banca Centrală Europeană (BCE) analizează în prezent prevederile OUG nr. 114/2018 referitoare la taxa pe activele financiare datorată de anul acesta de băncile din România dacă media trimestrială a indicelui ROBOR depășește pragul de 2%, potrivit unor surse apropiate situației, și urmează să decidă dacă va publica un aviz asupra noii taxe, în condițiile în care Guvernul de la București nu i-a înaintat o solicitare în acest sens înainte de adoptarea OUG, așa cum prevede legislația UE.

Capitala cu „două moașe” la drumuri: Administraţia Străzilor continuă cu reparaţiile, firma municipalităţii trece la construit. Administrația Străzilor va continua să gestioneze reparația străzilor din Capitală, în vreme ce Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje se va ocupa de construit drumuri și căi ferate.Primul mare proiect care ar putea fi executat de firma municipalității este cel pentru rezolvarea conflictului de trafic din zona Prelungirea Ghencea. Acest proiect se va derula etapizat. Astfel, în prima etapă, care va fi demarată în această primăvară, vor fi relocate și modernizate toate rețelele de utilități din zonă. Dupa finalizarea acestei etape, vor fi demarate lucrările de lărgire a drumului de la 2 la 4 benzi pe sens, precum și pregatirea șantierului pentru realizarea trotuarului și a pistelor pentru biciclete., potrivit Economica.net.

Despre recesiuni si semnale nebagate in seama vorbește Mircea Modan pe Contributors. Diferenta intre ratele dobanzilor obligatiunilor publice cu maturitate la 10 ani si cele cu maturitate mai apropiata (3 luni, 1 an sau 2). Se “vaneaza” momentele cand apare “inverted yield curve”. Este, probabil, cel mai urmarit indicator in SUA, pentru anticiparea recesiunilor, cand “lumea” simte fie ca e prea bine ca sa tina la nesfarsit, fie ca e momentul sa stea pe cash -dar nu avem ceva concret…

Cum explică Nestlé închiderea, după 18 ani, a fabricii din Timișoara. Scrisoare trimisă autorităților. Piața din România trece printr-o perioadă de schimbări radicale, caracterizată de condiții de consum noi, dificultăți în ceea ce privește disponibilitatea forței de muncă și costuri asociate tot mai ridicate, concurența pentru resursele de producție locală fiind acerbă, justifică Nestlé închiderea, după 18 ani, a fabricii din Timișoara într-un document transmis autorităților și obținut de Profit.ro.

Vrei să-ţi plăteşti online taxele la ANAF în 2019? Succes! În 2019, când poţi face plăţi online instant şi sigure chiar şi în China, în relaţia de plată cu ANAF trebuie musai să te umileşti la celebrele-i cozi ca să contribui de bună voie la bugetul naţional. Ani la rând, miniştrii de Finanţe s-au lăudat cu avansul tehnologic al Fiscului român, însă şi acum poate fi o veritabilă aventură pentru o persoană fizică să-şi plătească dările online.

Presa locală

În unele orașe, primarii mai și comunică cetățenilor ce fac cu banii. EBihoreanul scrie că Bolojan explică investiţiile de 300 milioane euro din fonduri europene în Oradea. „Priorităţile Primăriei în anul 2019 vor fi: accesarea fondurilor europene, susţinerea proiectelor strategice ale oraşului, achiziţia de aparatură performantă şi condiţiţii mai bune în spitale, revigorarea zonei centrale şi creşterea economică a oraşului”, a declarat primarul Ilie Bolojan. În schimb, Timiș Online scriee greu cu deszăpezirea la Timișoara, în lipsa unui contract serios încheiat de primărie. O recunoaște și edilul-șef, care admite că aceasta este o nerealizare a administrației Robu. Primarul se gândește serios ca municipalitatea să cumpere utilaje, după ce oamenii s-au plâns că trotuarele de pe domeniul public nu au fost deloc deszăpezite.

Emil Boc se arată sceptic în privința anunțului Ministrului Finanțelor Publice că că impozitul pe venit rămâne 100% la nivel local,, scrie Monitorul.cj. „Dacă știrea este exact așa cum s-a transmis, ar avea un caracter pozitiv pentru municipalitate, dar în detalii se ascund problemele. Este important ca odată cu această sumă anunțată să nu se dea duble responsabilități fiscale. Pierdem în fiecare lună jumătate de milion de euro!”, spune Boc.Ziarul de Iașise întreabăde ce se strică drumurile în fiecare iarnă? Fenomenul de îngheț-dezgheț este cauza apariţiei gropilor. Noi ne jucăm şi punem structură rutieră pentru un trafic mediu sau greu de 40 cm. Iar, după o iarnă ca asta, în care se ajunge la o sută de cicluri îngheţ-dezgheţ, o să vedem că de fapt nu mai e asfalt, ci totul se transformă în granule de asfalt.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro