Sari direct la conținut

Business Report: Sistemul antiracheta de la Deveselu este unic in lume;  Autostrada de Romania: Construita daca e vreme frumoasa; Topul companiilor cu cele mai mari profituri din lume; Cat a castigat Petrom din scumpirea benzinei; Cine si cat castiga din vanzarea Skype

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Autostrada de Romania: Construita daca e vreme frumoasa. Lucrarile la tronsonul Timisoara-Arad al autostrazii care face parte din coridorul IV paneuropean se afla la doar 44% din total, ceea ce nu contureaza sanse certe de finalizare a lor pana la finele anului, asa cum este prevazut, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, prefectul judetului Timis, Mircea Bacala. „Nu cred ca se vor incadra in termen, deoarece cei 44% inseamna, de fapt, pregatirea terasamentului pentru covorul asfaltic. Le-am recomandat constructorilor sa intre si sambata si duminica la lucrari si sa intre in posesia unor date complete de la meteo pentru a-si putea organiza modul de lucru cat mai eficient”, a precizat prefectul, citat de Capital.

In articolul „Sistemul antiracheta de la Deveselu este unic in lume”, ZF scrie: „Romania va fi prima tara in care va fi instalat sistemul de interceptare terestru care va fi dotat cu rachete din categoria SM 3 (Standard Missile 3), conform agentiei care coordoneaza apararea antiracheta a SUA”. Integral in Ziarul Financiar.

De ce pierd Orange si Vodafone in fata Cosmote. Lupta de pe piata locala a operatorilor de telefonie a capatat noi valente odata cu criza economica. Un studiu publicat de firma de consultanta A.T. Kerney arata ca romanii sunt mai atenti la cat vorbesc la telefonul mobil si incep sa fie mai atenti la operatorul de telefonie la care sunt abonati. Cine sunt castigatorii si cine sunt pierzatorii acestei lupte? Conform studiului amintit, piata de telefonie mobila din Romania a inregistrat in 2010 o scadere de 22% fata de anul anterior, in ciuda faptului ca numarul de clienti s-a mentinut la acelasi nivel: 24,9 milioane. Daca in 2006, de exemplu numarul mediu de minute vorbite lunar era de 84, in 2010 acesta a fost de 171, motivul principal fiind utilizarea tot mai putina a telefoniei fixe, scrie Capital.

In articolul „Bancile nu dau credite, dar depun in seiful BNR 1,3 miliarde de lei zilnic cu dobanda de 2,25%”, ZF scrie: „Bancherii au preferat sa depuna la BNR echivalentul a 320 mil. euro in fiecare zi lucratoare din primele patru luni, pentru a scapa de lichiditatea excedentara, in loc sa caute clienti carora sa le vanda credite. Dobanda pe care banca centrala o plateste pentru sumele atrase prin facilitatea de depozit pe o zi este de 2,25% pe an”. Integral in Ziarul Financiar.

„Biciul lui Boc” pe munca la negru ar putea adanci ranile economiei. Vezi efectele. Controalele privind munca la negru nu vor fi suficiente pentru diminuarea acestui fenomen. Mai mult, daca vor continua, acestea vor afecta puterea de cumparare a romanilor si vor pune in pericol reluarea cresterii economice, au spus specialistii contactati de DailyBusiness.ro. „Daca aceste masuri punitive vor continua, se vor inregistra mai multe contracte, dar nivelul salarial mediu va scadea drastic”, a declarat Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii in guvernarea Tariceanu. Aceasta a mentionat ca angajatorii nu vor mai da salarii de peste 1.000 de lei ca in prezent, ci de 600-700 lei, dupa inregistrarea contractelor de munca. Astfel, banii pe care ii va lua statul ca urmare a aplicarii deciziei vor proveni, de fapt, de la angajati, nu de la companii.

Eliminarea subventiei la incalzire. Imprecatii si implicatii. Cand ieri s-a aflat faptul ca autoritatile centrale intentioneaza ca de la toamna sa faca harst cu felia de bani pe care o plateau in acoperirea costurilor gigacaloriei, reactiile au fost imediate si pe diverse tonuri. Gretos si pitigaiat, televiziunile care joaca pe o parte si-au pus fruntea incretita de griji pe umarul impovarat de saracie al amarasteanului si au inceput sa urle de mila lui. Ceilalti, din partea cealalta s-au bucurat, scrie Business Cover.

Cand isi va reveni piata imobiliara. Piata imobiliara va schimba macazul atunci cand jucatorii puternici vor debloca proiectele, cand romanii vor avea o putere de cumparare mai mare decat cea de acum, si asta dupa cativa ani de la iesirea din recesiune, spun greii pietei. Preturi la locuinte si terenuri care cresteau de la o zi la alta, dezvoltatori care visau profituri uriase, toate aceste nu se vor mai regasi pe piata imobiliara romaneasca. Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), spune ca, pentru ca piata imobiliara sa cunoasca o revenire, trebuie ca puterea de cumparare a romanilor sa creasca, sa fie mai optimisti, macar pe termen mediu, daca nu pe termen lung. Si asta pentru ca achizitia unei locuinte afecteaza bugetul familiei pentru o perioada mai mare si nu este similara cu achizitia unui televizor, scrie Money.ro.

Inflatia atinge 5,3% anualizat in aprilie in China, aproape de varful ultimilor trei ani. Creditarea avanseaza peste asteptari, dar piata interna da semne de oboseala. Preturile la nivelul consumatorilor au avansat cu 5,3% in aprilie in China. Dinamica a fost estimata de piete, si reprezinta o incetinire minora de la varful ultimilor trei ani atins in martie, de 5,4%. Ingrijorator este insa faptul ca ritmul de expansiune a creditarii a accelerat, insemnand acordarea unor credite noi de 740 mld. de yuani numai in aprilie. In plus inflatia la nivelul producatorilor a incetinit mai puternic, de la 7,3% la 6,8%, indicand perceptia comerciantilor privind consumatorii care tolereaza niveluri ridicate ale preturilor. Datele maresc sansele unor noi miscari de ridicare a dobanzii de referinta si a rezervelor minime obligatorii, cu un efect suplimentar de incetinire a economiei, scrie EconomicTimes.ro.

Cotatia „Oltchim” a saltat, din nou, cu 15%.Actiunile „Oltchim” s-au apreciat, ieri, fulgerator, cu 15%, in primele ore de la deschiderea sedintei de tranzactionare, spre suprinderea unor investitori si brokeri, in conditiile in care draft-ul Scrisorii de Intentie catre FMI publicat, ieri, mentiona posibilitatea ca societatea sa intre in lichidare daca nu va fi privatizata cu succes pana la finele acestui an. Anterior, Guvernul anuntase ca „Oltchim” ar putea fi lansat la privatizare in a doua parte a anului viitor, decalarea cu aproape jumatate de an a termenului de vanzare riscand sa para nerealista. Integral pe Bursa.ro.

Laptopurile in oferta de pe piata, ce sa alegeti. Astazi ne vom indrepta atentia catre ofertele existente pe piata in acest moment, de la cei mai mari retaileri existenti pe piata, pentru a vedea ce produse au in segmentul laptopurilor precum si destinatia pe care o pot avea acestea. Am ales sa ne concentram pe laptopuri pentru ca pe langa tablete sunt cam cele mai „dinamice” in vanzari iar acest trend se va mentine in continuare, pentru ca din ce in ce mai multi potentiali client se indreapta catre mobilitatea oferita de acestea, in detrimentul desktopurilor. Integral pe ITplay.ro.

Topul companiilor cu cele mai mari profituri din lume. Castiguri de zeci de miliarde de dolari in plina criza. Pentru aceste companii-gigant, este un lucru obisnuit. CNN Money a realizat topul celor mai profitabile companii din lume. Unele au inregistrat anul trecut castiguri de cateva ori mai mari decat in 2009. Primele pozitii ale clasamentului sunt ocupate in special de companii petroliere care, ajutate de preturile ridicate ale titeiului, au inregistrat avansuri semnificative in 2010. Topul integral in Adevarul.

Unde gasim terenuri ieftine in strainatate. Pe fondul crizei, multe terenuri din zonele turistice ale unor tari precum Grecia, Turcia sau Bulgaria au ajuns mai ieftine decat cele din Romania. Cele mai ieftine terenuri pentru construirea de case, dintre ofertele disponibile in tarile din apropierea Romaniei, le gasim in Bulgaria, indiferent ca vorbim despre zone de munte sau despre cele din proximitatea litoralului. De pilda, in oraselul Pamporovo, de la poalele muntilor Rodopi, un lot de teren cu suprafata de 728 de metri patrati se vinde cu 15.000 de euro. Proprietatea se afla aproape de centrul localitatii si are un acces facil la utilitati, scrie EVZ.

Guvernul vrea sa puna „biciul” pe romani ca sa protejeze mediul: 60.000 de blocuri vor ramane fara ghene de gunoi. Ce se va pune in loc. Ghenele de gunoi ale celor circa 60.000 de blocuri din Romania ar putea fi desfiintate, iar romanii vor fi nevoiti sa colecteze selectiv gunoiul menajer. Anuntul a fost facut de Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), in cadrul unui seminar pe teme de urbanism. „Comisia Europeana ne-a facut albie de porci pentru ca in Romania se colecteaza selectiv doar 1% din gunoaie, in timp ce media in Uniunea Europeana este de 24%. Din cauza ghenelor, 5,5-6 milioane de romani nu colecteaza selectiv deseurile. Solutia e desfiintarea lor”, a declarat Ionescu. El a adaugat ca in Ungaria aceste probleme au fost deja rezolvate, iar polonezii „mai au putin si reusesc”. In locul ghenelor vor fi infiintate platforme betonate pe care vor fi amplasate containere pentru colectarea separata a deseurilor. Investitia totala este estimata la 1,8 miliarde de euro, fonduri despre care Ionescu spune ca nu stie de unde ar putea fi luate, dar ca „o colectare selectiva inseamna bani”, scrie Gandul.

Cat a castigat Petrom din scumpirea benzinei. Cursul dolarului a macinat profiturile obtinute de pe urma carburantilor mai scumpi. Scumpirea cu aproape 20% a benzinei a adus un plus de doar 4% la profitul operational net al Petrom. Insa aprecierea dolarului a umflat atat de mult ratele bancare si asigurarile impotriva fluctuatiilor de pret incat compania raporteaza pierdere financiara. Petrom a reusit sa isi mentina constant volumul de vanzari in litri, in primul trimestru fata de perioada similara a anului trecut. Insa incasarile sale au crescut cu mai mult de 25%, pana la aproape 1,2 miliarde de euro, ca urmare a scumpirii carburantilor. Totusi, profitul nu a crescut decat cu 4%, ajungand la 200 de milioane de euro, scrie Romania Libera.

Fondul Proprietatea, condus bine de manageri privati. Administratorul activelor de 4 miliarde de euro nu a ezitat sa se lupte cu statul roman, cel care l-a angajat, daca interesele lor nu au fost comune. Polonezul Greg Konieczny este cel care a primit pe mana administrarea Fondului Proprietatea. Autoritatile romane sunt presate de FMI sa aduca manageri din sectorul privat la unele dintre marile companii detinute. Deocamdata, singurul exemplu pe care il avem in Romania despre ce inseamna management privat la o societate de stat ar fi dat de Franklin Templeton, care in septembrie 2010 a preluat in administrare Fondul Proprietatea (FP), cu active de 4 miliarde euro si unde Ministerul Finantelor inca mai detine 36,8% din actiuni, scrie EVZ.

Cine si cat castiga din vanzarea Skype. Microsoft a anuntat ca va cumpara furnizorul de servicii de teleconferinta online Skype. Valoarea tranzactiei se ridica la 8,5 miliarde de dolari. Proprietarii Skype au castigat peste cinci miliarde de dolari din aceasta afacere, adica de trei ori suma investita, informeaza CNBC. Cel mai mare detinator de actiuni in cadrul furnizorului era fondul de investitii Silver Lake Partners, cu o participatie de aproximativ 39%. Al doilea proprietar ca marime al Skype era eBay Inc., care detinea o participatie de 30%. Acestia sunt urmati de compania de investitii Joltid Ltd. (14%), fondul national de pensii al Canadei (12%) si firma Andressen Horowitz (3%). Silver Lake a investit un miliard de dolari pentru a cumpara actiuni Skype. Acum va castiga trei miliarde de dolari, scrie Adevarul.

Revolutie pe piata asigurarilor. CSA si firmele de profil vor sa stabileasca ele cat „costa” o mana sau un picior. Cum ar putea arata grila de despagubiri. Victimele accidentelor de circulatie ar putea fi despagubite conform unui sistem care va revolutiona modul de plata a daunelor de catre firmele de asigurari. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurari din Romania (UNSAR) lucreaza la elaborarea unui „Ghid privind despagubirile platite pentru vatamarile corporale”. Daca in acest moment despagubirile acordate de firmele de asigurari pentru vatamarile corporale sunt stabilite, in mare parte, de catre instante, care aproba de cele mai multe ori cererea partii vatamate, noul Ghid ar putea introduce un tip de plata dupa o anumita grila, respectiv o despagubire indicativa pentru o anumita vatamare, scrie Gandul.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro