Sari direct la conținut

Business report: Stâlpii prosperităţii din România: firmele care fac cei mai mulţi bani în fiecare judeţ al ţării. Majoritatea, controlate de investitori străini; Veniturile bugetare, minim istoric – sub două treimi din media UE ca pondere în PIB; Conflict în interiorul UPC România, cu director concediat pentru că ar fi scos date

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Stâlpii prosperităţii din România: firmele care fac cei mai mulţi bani în fiecare judeţ al ţării. Majoritatea, controlate de investitori străini. Cele mai multe firme care domină economia judeţelor în care sunt înregistrate sunt controlate de investitori străini: 33 de societăţi din 41, reiese din datele pe care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului le-a comunicat pentru Economica.net. Majoritatea firmelor care au cele mai mari afaceri din judeţele în care sunt înregistrate au încheiat anul 2017 cu afaceri nete de peste 1 miliard de lei: 26 de firme din 41, potrivit datelor pe care Economica.net le-a primit de la ONRC şi a bilanţurilor de pe Ministerul de Finanţe, potrivit Economica.net.

Veniturile bugetare, minim istoric – sub două treimi din media UE ca pondere în PIB. Trend în scădere şi valori reduse pe toată linia. Cu doar 25,8%, ţara noastră a avut o pondere mai mare doar decât Irlanda (23,5%, dar în condiţiile în care PIB-ul Irlandei este expandat de raportările unor multimanţionale ce şi-au mutat sediul acolo în aşteptarea Brexit-ului). La mare distanţă deasupra noastră, deşi tot la cote relativ reduse comparativ cu practica europeană, figurează Bulgaria (29,5%), Lituania (29,8%) şi Letonia (31,4%). Pentru referinţă, menţionăm că, la polul opus, apar vecinele Franţa (48,4%) şi Belgia (47,3%), urmate de grupul scandinav Danemarca (46,5%), Suedia (44,9%) şi Finlanda (43,4%), potrivit cursdeguvernare.ro.

Conflict în interiorul UPC România, cu director concediat pentru că ar fi scos date cu amenințări că vor fi trimise în SUA la fostul șef SRI, daune de 750.000 euro și 1 milion euro invocat pentru a nu le divulga. Un fost director al UPC România a fost concediat la începutul acestui an pentru că, susține compania, ar fi transmis informații sensibile și confidențiale de pe adresa de e-mail de serviciu către cea personală și ar fi folosit aplicația Google Drive pe computerul de serviciu, fapte considerate ca reprezentând abatere disciplinară gravă conform reglementărilor interne. Directorul s-a adresat instanței și a inițiat un proces în care operatorul telecom a mai susținut că avocata acestuia ar fi solicitat, într-o discuție cu trei avocați ai companiei, 1 milion de euro pentru a nu divulga unor terți informațiile copiate, dezvăluie Profit.ro.

Avioanele Tarom vor fi asigurate de către Omniasig VIG, pentru o sumă între 1,6 și 1,8 milioane de dolari. Pasagerii şi avioanele Tarom vor fi asiguraţi de compania Omniasig pe următorul an, contra unei sume de 1,8 milioane de dolari, cu proape 500.000 de dolari mai mult decât în precedentul an. Totuşi, după cum a precizat compania, pentru Capital, raportat la valoarea asigurată a avioanelor, preţul nu este cu mult diferit, cota de primă variind abia la a doua zecimală după 0. Acest fapt se datorează modificării structurii flotei Tarom.

Fiscul cere intrarea în faliment a RAFO Onești. Fiscul a cerut intrarea în faliment a RAFO Onești, reintrată în insolvență în 2016 și a cărei platformă industrială scoasă la licitație nu și-a găsit încă cumpărător, motivarea solicitării ANAF, într-un document analizat de Profit.ro, fiind aceea că societatea nu și-ar fi respectat planul de reorganizare și ar fi acumulat noi datorii către creditori în cursul procedurii de insolvență, potrivit Profit.ro.

Proiectul de irigaţii Siret Bărăgan trece din nou la Ministerul Agriculturii, care încă nu ştie cum sau cu ce bani îl va face. Proiectul de irigaţii ceauşist Siret Bărăgan va fi preluat de către Ministerul Agriculturii de la Ministerul Apelor, într-o nouă încercare de a fi finanţat şi realizat pe etape. Anul acesta, în vară, a fost inaugurată staţia de pompare a apei SRP5 Haret din canal, dar lucrările au fost abandonate din nou. Se caută şi parteneri privaţi, potrivit Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro