Sari direct la conținut

Business Report: Telecabina intre Giurgiu si Ruse; Cutremur in PR: Bugetele din 2009 scad cu 40%; Medicii romani din strainatate, tentati cu 10.000 de € de privati; VW pregateste un rival pentru Smart Fortwo! Cumparatorii de apartamente s-au orientat spre inchiriere, iar Lamborghini Estoque poate primi si porpulsie diesel

HotNews.ro

Miliardara Susanne Klatten vrea sa preia complet concernul de chimie speciala Altana, spune FTD. SKion GmbH, care apartine imperiului Klatten, vrea sa plateasca 13 euro pe fiecare actiune Altana, a anuntat joi firma, la Kesel. Pretul oferit reprezinta cursul de miercuri al actiunii, plus un bonus de 38,4%. Klatten detine deja majoritatea la Altana, cu 50,1% din actiuni. Restul de actiuni ar costa cca 910 milioane de euro. Conducerea Altana a anuntat ca va analiza propunerea. In urma acestei propuneri, actiunea Altana a crescut joi la bursa cu 38%, atingand 37,17 euro. (Dani Rockhoff – Germania)

Telecabina intre Giurgiu si Ruse. Transportul din Giurgiu in Ruse se va putea efectua din 2013 si cu telecabina. In prezent, se desfasoara pe podul dintre cele doua localitati, construit in 1954, dar si cu bacul. Ideea apartine municipalitatilor celor doua orase, care vor finanta materializarea proiectului. Primariile considera ca traficul din zona a ajuns la un nivel prea ridicat, podul fiind suprasolicitat. De altfel, din analize a reiesit ca majoritatea celor care trec se duc in partea cealalta a fluviului doar pentru o zi, fie la cumparaturi sau pentru a face o iesire in alt oras, anunta Capital.

Cutremur in PR: Bugetele din 2009 scad cu 40%. Cinci specialisti cu experienta pe piata de relatii publice din Romania au explicat pentru DailyBusiness.ro, din cinci puncte de vedere diferite, de ce anul viitor va fi unul dintre cei mai dificili din istoria tinerei industrii de PR. Un prim indiciu: bugetele clientilor vor fi taiate cu procente ce pot ajunge la 40% si chiar depasi acest nivel, anunta DailyBusiness.ro

Medicii romani din strainatate, tentati cu 10.000 de € de privati. Jucatorii de pe piata privata a serviciilor medicale recruteaza medici romani plecati in strainatate in ultimii ani, carora le ofera salarii de pana la 10.000 de euro lunar. “La momentul cand medicii romani plecau in strainatate o faceau pentru salarii de zece ori mai mari decat in Romania. Acum, majoritatea medicilor din strainatate nu castiga mai mult de 4-5.000 de euro/luna, iar in Bucuresti, medici reputati, cu liste de asteptare chiar de cateva luni, pot castiga pana la dublul acestei sume”, spune Sergiu Negut, director executiv al Centrului Medical Unirea (CMU). Compania are zece medici angajati din strainatate. “Salariile medicilor cu renume, care aduc pacienti, sunt in zona miilor de euro pe luna, putand ajunge pana la 10.000 de euro pe luna”, a confirmat pentru Business Standard Florin Andronescu, investitor in clinicile Sanador.

VW pregateste un rival pentru Smart Fortwo! Uitati de cele patru locuri ale viitorului VW Up!. Germanii se pregatesc de o masina de oras si mai mica, cu doar doua locuri. Dupa ce Volkswagen a lansat, la sfarsitul anului trecut, conceptul Up! , fanii marcii au vazut in noul model promisiunea germanilor in segmentul masinilor de oras adevarate. Cu patru locuri si dimensiuni minione, viitoarea versiune de serie a lui Up! Concept urmeaza sa atace segmentul citadinelor cu stil si un design interesant. Si totusi, Volkswagen nu se opreste aici. Conform unor informatii interne din Grupul VW, constructorul german pregateste un model si mai mic, cu doar doua locuri, care sa loveasca direct celebrul Smart Fortwo. Scopul VW este de a dezvolta un consum mediu de doar 2.0 litri/100 km, scrie Automarket.ro

Raiffeisen vinde credite de consum unui vehicul din Amsterdam. Grupul austriac Raiffeisen International, care detine a treia banca locala, a infiintat la Amsterdam un vehicul special denumit ROOF Consumer Romania 2008 pentru securitizarea unor pachete de credite de consum negarantate din portofoliul Raiffeisen Bank Romania. Vehiculul respectiv a fost inclus in situatiile financiare ale grupului incepand cu 1 iulie 2008, noteaza Ziarul Financiar.

Divizia de fashion a RTC se extinde in Republica Moldova prin investitii de 3 mil. euro. Rafar, divizia de fashion a grupului RTC, se extinde pe piata din Republica Moldova si anunta inagurarea a peste sase magazine pana la finele lunii noiembrie, printr-o investitie totala de 3 milioane de euro. „RTC isi extinde divizia de fashion si in Chisinau pentru ca acesta este cel de-al doilea oras ca marime din zona pe care o targeteaza” a declarat Ramona Stanciulescu, CEO Rafar, citata de Capital.

Daianu: Vanzarea de moneda in scop speculativ ar trebui interzisa pe pietele emergente ale UE. Daniel Daianu, europarlamentar din partea PNL, a declarat astazi ca ar trebui interzisa pe pietele emergente vanzarea de moneda in scop speculativ (short-selling). „In economiile emergente ale UE suntem extrem de ingrijorati de impactul acestei crize financiare. Regiunea noastra ar putea deveni o victima colaterala a acestei crize din cauza volatilitatii imense de pe pietele financiare, atacurilor speculative asupra monedelor noastre nationale, retragerilor de capital si recesiunii tot mai adanci”, a declarat Daianu, citat de Ziarul Financiar.

Incertitudinea creste, pretul apartamentelor vechi scade. Octombrie aduce o scadere 3% a indicelui BREI la nivel global. Afectata de incertitudinea modului de implementare a noilor norme BNR si de criza internationala de capital – care provoaca un sentiment negativ – piata rezidentiala trece prin a treia scadere lunara consecutiva, noteaza Capital.

Ionut Negoita spune ca hotelul Rin Grand valoreaza 120 mil. euro. Ionut Negoita, Rin Group: Am prevazut situatia in care piata imobiliara nu va mai merge la fel de bine si de aceea am facut investitii si in alte domenii. Cel putin in ceea ce priveste terenurile, chiar daca nu era criza financiara tot ar fi scazut. Preturile au ajuns exagerate in anumite zone. Ionut Negoita, care detine impreuna cu fratele sau Robert Negoita hotelul de patru stele Rin Grand din Capitala, spune ca valoarea unitatii se ridica la 120 de milioane de euro, dar va ajunge la o valoare dubla la trei ani de la momentul deschiderii, adica in 2011. „Evaluarea Rin Gran Hotel am facut-o pe un mix care ia in calcul valoarea imobiliara si profitabilitatea. Valoarea actuala a hotelului este de 120-130 de milioane de euro, iar in trei ani de la deschidere cred ca hotelul va depasi cu usurinta 200 de milioane de euro”, a mai spus Negoita. Constructia Rin Grand Hotel, cel mai mare hotel din Romania cu o capacitate de 1.500 de camere, a fost dezvoltata in zona Vitan si a necesitat o investitie de 60 de milioane de euro, anunta Ziarul Financiar.

Lamborghini Estoque poate primi si porpulsie diesel. Lamborghini Estoque este gandita si in varianta diesel, declara seful designului companiei italiene, Maurizio Reggiani. Pe de alta parte, modelele ultrasportive Lamborghini Gallardo si Lamborghini Murcielago si-ar pierde autenticitaea si valorile de brand daca ar primi sub capota un propulsor diesel, considera Reggiani. Limuzina cu 4 usi Lamborghini Estroque este asteptata pe piata in 2011 cu un pret estimat la peste 250.000 de euro, scrie StiriAuto.ro

84,8% dintre locuitorii oraselor detin un PC. Noua din zece locuitori din mediul urban, in Romania, detin un telefon mobil, iar opt din zece detin un laptop sau un desktop. Procentajul acestora creste la 98,6% in ceea ce priveste detinerea unui televizor, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Daedalus Millward Brown, facut la solicitarea Asociatiei ECO TIC (organizatia de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) din domeniul IT&C si al electronicelor de consum). Un procentaj mai mic dintre locuitorii din mediul urban detine un MP3 player (30,5%), insa acesta se dubleaza cand luam in considerare DVD-playerele (63,5%). Cele mai influente criterii de achizitie pentru echipamentele electrice si electronice sunt marca produsului si existenta unui service prompt pentru produsul respectiv. In acelasi timp, timbrul verde este considerat cel mai putin important criteriu de achizitie dintre cele evaluate, scrie Business Standard.

Un celular nou la sase luni. Unu din trei romani isi schimba telefonul mobil de doua ori pe an, insa nu renunta la masina de spalat nici macar daca s-a stricat. O treime din populatia din mediul urban isi schimba telefonul mobil la mai putin de o jumatate de an de la achizitionare, releva un sondaj prezentat ieri de Eco Tic, organizatia colectiva de gestionare a deseurilor electrice si electronice (DEEE). Potrivit studiului, realizat de Daedalus Millward Consulting Brown, 33,2% dintre respondenti spun ca-si cumpara un celular la maximum sase luni, de obicei „pana la aparitia unuia nou“. Doar 11,6% il pastreaza mai mult de trei ani, iar alti 12,6% – peste cinci ani. „Piata telefoanelor mobile din Romania, ca si din Italia, este una de lifestyle, si nu de tehnologie. Americanii, spre exemplu, le schimba o data la trei ani“, a declarat Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru tehnologia IT din Camera Deputatilor, scrie EVZ.

Cumparatorii de apartamente s-au orientat spre inchiriere. Pe fondul derutei din piata si al accesului mai greu la credite, creste numarul celor care prefera sa stea cu chirie, anunta Cotidianul. Numarul tranzactiilor de inchiriere a locuintelor este in crestere fata de toamna anului trecut, intrucat persoanele care vor sa cumpere un apartament sau o casa au acces dificil la credite sau sunt derutate de evolutia pietei si prefera intre timp sa inchirieze, potrivit companiei Coldwell Banker: „Fata de aceeasi perioada a anului trecut, remarcam o crestere a numarului de chirii cu aproximativ 15% si o crestere cu 20% a cotei de inchirieri din totalul tranzactiilor noastre”

Go west! Prima porunca a shoppingului de sezon la romani. Cel mai ieftin sejur de cumparaturi la Viena costa 199 de euro. 65-70% din imbracamintea vanduta in magazinele romanesti provine din China. Bombardati din toate partile de vesti proaste legate de criza financiara internationala, romanii ar putea primi in curand si una buna, cel putin din domeniul retailului. Imbracamintea si incaltamintea din magazinele “de firma” ar trebui sa se ieftineasca tocmai pe fondul inaspririi normelor de creditare ale bancilor. „In urmatoarele luni, retailerii isi vor adapta politicile de marketing la ceea ce se intampla acum pe piata. Adica, scaderea cererii de asemenea produse, in acelasi timp cu cresterea concurentei in domeniu ar trebui sa duca la preturi mai mici”, ne-a declarat Razvan Blid, directorul general al CHR Consulting, citat de Gandul.

Lucrarile din constructii, crestere de 31%. Volumul lucrarilor din constructii a urcat in primele noua luni cu 31% fata de intervalul similar din 2007, crestere evidentiata la toate tipurile de constructii, respectiv cladiri nerezidentiale, rezidentiale si constructii ingineresti, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Astfel, volumul lucrarilor de constructii de cladiri nerezidentiale a avansat cu 32,9%, cel de cladiri rezidentiale cu 31,4% si cel de constructii ingineresti cu 30,1%, au mai spus analistii de la INS. Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la toate componentele, lucrarile de constructii noi au avansat cu 31,1%, cele de intretinere si reparatii curente au urcat cu 31%, iar lucrarile de reparatii capitale cu 30,6%, anunta Romania Libera.

Pretul porcului se ingrasa de Craciun cu peste 20%. De asemenea, se vor scumpi legumele si fructele. Chiar daca in Romania se vinde cea mai scumpa carcasa de porc din Europa, iar calitatea carnii nu se ridica la nivelul celei de import, specialistii din piata avertizeaza ca, pana la Craciun, preturile la carnea de porc vor creste iarasi cu cel putin 20%. Se vor mai scumpi si conservele cu cel mult 10%, laptele, legumele si fructele. „Desi nu exista motiv pentru majorari, este o regula constanta: comerciantii pun adaosuri mai mari cu peste 20% de sarbatori la produsele din carne pentru ca romanii nu se dau inapoi de la cumparaturi tocmai de Craciun sau Revelion. Dupa aceasta perioada, preturile scad, in general, cu 5-10%, dar numai la carne, nu si la alte produse alimentare”, ne-a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), citat de Gardianul.

O noua schema EuroNCAP pentru 2009. Niciun automobil nu mai poate obtine punctaj maxim, de cinci stele EuroNCAP, fara ESC (Electronic Stability Control). Astazi EuroNCAP se apropie tot mai mult de viziunea sa referitoare la automobilele sigure prin emiterea detaliilor ce privesc schema de obtinere a rating-ului acordat de prestigioasa organizatie. Cu implementarea noii scheme de obtinere a rating-ului, prevazuta pentru 2009, automobilele testate de EuroNCAP nu vor mai putea obtine scorul maxim de cinci stele fara ESC in dotarea standard. Noul tip de punctaj va inlocui vechiul mod de acordare a rating-ului valabil din 1997, scrie Auto.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro