Business Report: Tiriac a inghetat proiecte imobiliare de un miliard de euro; Unde gasesti apartamente cu trei camere pentru „Prima Casa”; 1.000 de persoane pe un job in vanzari; Tarata si Porumboiu, alaturi de printul Charles in „clubul“ subventiilor agricole
Tiriac a inghetat proiecte imobiliare de un miliard de euro. Proiectele imobiliare ale companiei controlate de omul de afaceri Ion Tiriac, mai putin ansamblurile rezidentiale Residenz si primele doua faze din cadrul Stejarii, au fost amanate pe o perioada nedeterminata din cauza crizei. „Proiectele sunt puse «in asteptare» de la inceputul acestui an si vrem sa vedem ce se intampla cu piata inainte sa incepem. Este o incetinire, dar suntem pregatiti sa mergem mai departe cand vom intelege situatia. Doar cei care pot citi intr-un glob de sticla stiu cand vom reporni proiectele”, a declarat Bjarne Virenfeldt, CEO Tiriac Imobiliare, citat de Gandul.
FMI: Bancile-mama fug cu banii cand e mai greu. Specialistii Fondului iau in calcul ca, daca situatia se va agrava, institutiile de creditare sa nu-si mentina expunerea pe Romania. Desi si-au luat angajamentul sa lupte alaturi de noi impotriva crizei, bancile straine prezente pe piata autohtona ar putea sa nu-si mentina expunerea in Romania, daca situatia economica se va inrautati. Acest scenariu este luat in calcul de expertii Fondului Monetar International (FMI), intr-un document publicat pe site-ul institutiei. Daca se va ajunge la aceasta situatie, ar putea fi afectata capacitatea Romaniei de a-si plati datoria externa, informeaza Evenimentul Zilei.
Unde gasesti apartamente cu trei camere pentru „Prima Casa”. Cu toate ca majoritatea analistilor imobiliari estimeaza ca programul „Prima Casa” va atrage doar garsonierele si cel mult apartamentele cu doua camere, ultima analiza a imobiliare.ro arata ca in mai multe orase din tara exista oferte pentru apartamentele cu trei camere pana in 60.000 de euro. In Capitala, preturile cerute de vanzatori pentru apartamentele cu trei camere au inregistrat scaderi si in mai, ajungand la o valoare medie de 100.000 de euro. La inceputul lunii, un apartament cu trei camere din Bucuresti era scos la vanzare pentru pretul mediu de 105.000 de euro, titreaza Capital.
Pana la 1.000 de persoane concureaza pentru un job in vanzari. Portalurile de recrutare sunt tot mai aglomerate. Pe timp de criza au crescut atat numarul de conturi, cat si cel de vizitatori si de candidati care isi depun CV-ul pentru posturile vacante. Tendintele sunt confirmate de principalele site-uri de profil din Romania. Site-urile de recrutare sunt din ce in ce mai atractive pentru persoanele care se afla in cautarea unui loc de munca, potrivit Financiarul.
Tarata si Porumboiu, alaturi de printul Charles in „clubul“ subventiilor agricole. Culita Tarata, Adrian Porumboiu, Ioan Niculae si Mihai Anghel sunt principalii beneficiari de subventii agricole europene din Romania. Marii proprietari de suprafete agricole spun insa ca nici pana acum nu le-au intrat in conturi, in totalitate, banii cuveniti pentru 2007 si 2008. Cele mai mari zece firme din Romania dupa valoarea subventiilor incasate anul trecut au primit in total circa 18 milioane de euro de la UE, scrie Gandul.
Viceguvernatorul BNR Dijmarescu: Ce e mai greu urmeaza sa vina. Viceguvernatorul BNR considera ca recesiunea nu a atins inca in Romania punctul cel mai de jos, iar asta se va intampla in cel de-al treilea trimestru al anului. Oficialul BNR a apreciat ca primele semne ale revenirii economiei este posibil sa apara in ultimul trimestru al anului si ca trimestrul al treilea va fi mai slab decat perioada ianuarie-martie, in conditiile unor rezultate nesatisfacatoare in agricultura. „Trimestrul al treilea s-ar putea sa acumuleze si efecte ale agriculturii. Daca anul agricol nu va fi bun, atunci trimestrul al III-lea va fi mai slab decat primul trimestru”, a spus Eugen Dijmarescu, citat de Cotidianul.
Fabricile detinutilor, la un pas de faliment. Regia autonoma Multiproduct, care se bazeaza pe forta de munca asigurata de detinuti, isi traieste ultimele zile. Cele cinci fabrici sunt in colaps din cauza datoriilor acumulate, iar peste jumatate dintre angajatii civili au fost sau vor fi disponibilizati in aceasta perioa da. Anul trecut, Regia a trecut de la Ministerul Justitiei la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), dar prabusirea nu s-a oprit. Declinul Multiproduct a inceput in 2002, iar din 2005 s-a lucrat doar in pierdere, transmite Financiarul.
Seful Heineken: Nu pot comenta ce vor face consumatorii in urmatoarele luni pentru ca nici ei nu stiu. Jan Derk Karnebeek, noul director general al Heineken Romania, producatorul brandurilor Golden Brau, Ciuc si Silva, a vorbit in cadrul unui interviu acordat ZF despre planurile si obiectivele companiei pentru viitorul apropiat. Cu toate acestea, el s-a ferit sa faca estimari cu privire la rezultatele pe care filiala grupului olandez le va inregistra la finalul acestui an cat si despre evolutia pietei berii.
Guvernul va limita nivelul garantiilor pentru companii in functie de performanta lor. Cele 13 miliarde de euro imprumutate de la Fondul Monetar International (FMI) aduc pentru Guvern angajamente si conditii mai numeroase decat cuantumul datoriei pe care o va rambursa. Astfel, memorandumul semnat cu Guvernul de la Bucuresti impune plafoanele pentru deficitul bugetar, inflatie, restructurarea companiilor de stat, precum si reducerea garantiilor guvernamentale pentru companii in functie de performantele economice pe care le inregistreaza. Acordul cu FMI impune Romaniei sa respecte ‘regulile jocului’ pe parcursul restituirii imprumutului contractat, scrie Newschannel.ro.
Angajatii din sectorul privat vaneaza bonusurile de la stat. Legea unitara de salarizare, care permite pastrarea salariilor foarte mari in sectorul bugetar si majorarea salariilor mai mici din sistem, ar putea duce la migratia angajatilor din sectorul privat catre institutiile publice, sustin reprezentantii patronilor si ai consultantilor pe resurse umane. Insa acestia atrag atentia ca, incepand de anul viitor, statul va incepe sa opereze concedieri, din cauza incasarilor reduse la buget. Pe de alta parte, surse guvernamentale au declarat pentru Business Standard ca unele categorii de bugetari fac presiuni in discutiile de la Ministerul Muncii, pentru a se regasi pe treptele cele mai inalte in grila, cu salarii foarte mari.
Cum afli cat de multumiti sunt clientii tai. Monitorizarea satisfactiei clientilor trebuie sa fie realizata periodic si sa fie urmata de actiuni care sa imbunatateasca modul in care se desfasoara activitatea in companie in relatia cu clientii. Stratregiile de colectare a datelor difera in functie de tipul afacerii, de obiective si de grupul tinta vizat. “Monitorizarea satisfactiei clientilor reprezinta o componenta obligatorie pentru oricine doreste sa pastreze contactul cu realitatea pietei careia i se adreseaza”, spune pentru Startups.ro psihologul Laurentiu Corin, Senior trainer & consultant la compania Delta HR Consult Timisoara.
Capgemini face 250 de angajari la Iasi pentru un nou centru de outsourcing. Capgemini, companie internationala de outsourcing IT, se extinde in Europa de Est prin deschiderea unui nou centru in Iasi, intentionand sa angajeze, in transe, pana la 250 de persoane, in special din zona tinerilor absolventi si a entry-level, a declarat pentru DailyBusiness.ro Frank Wagenbauer, CEO Capgemini Romania. Noul centru tehnologic din Iasi va oferi „first line IT help desk support”, inclusiv servicii de gestionare a proceselor si asistenta tehnica.
Noul Peugeot 308 RC Z a fost spionat la teste. Peugeot pune la punct ultimele detalii privind lansarea versiunii de serie a conceptului Peugeot 308 RC Z, prezentat la editia din 2007 a Salonului Auto de la Frankfurt. Viitorul concurent al coupe-ului cu patru locuri Audi TT, programat sa debuteze la editia de anul acesta a Salonului Auto de la Frankfurt, la mijlocul lunii septembrie, si asteptat pe piata europeana din primavara anului 2010, a fost surprins la teste de catre fotografii publicatiei Carscoop. Cu mici exceptii, vehiculul de serie ramane identic cu conceptul prezentat in 2007, scrie StiriAuto.ro.
VW renunta la motoarele 1.9 TDI de pe Golf VI. Dupa ce a introdus motorul 1.6 TDI pe cele mai noi versiuni Volkswagen Polo si SEAT Ibiza, constructorul german a anuntat ca acest nou propulsor va inlocui binecunoscutul 1.9 TDI, in oferta pentru noul Golf VI. Cuplat la o transmisie manuala cu 5 viteze sau, optional, una cu dublu ambreaj (DSG), in 7 trepte, noul motor dezvolta 105 CP si 250 Nm, anunta 24auto.ro.
Microsoft va lansa in curand un antivirus. Va mai amintiti de RAV, antivirusul romanesc achizitionat de Microsoft acum cativa ani? De atunci au tot circulat zvonuri cum ca Microsoft va produce un antivirus. Acele zvonuri sunt confirmat azi de Microsoft. Nume de cod Morro , antivirusul celor de la Microsoft va ateriza pe piata intr-un moment in care ceilalti producatori de solutii de securitate nu o duc foarte bine. Morro este, intr-un fel, urmasul produsului Live OneCare, un alt esec inregistrat de Microsoft online, informeaza Go4it.ro.
Telefon mobil bazat pe energie solara. Samsung Electronics a lansat primul sau telefon mobil care functioneaza pe baza energiei solare, modelul „Crest Solar” (E1107). Acesta ofera utilizatorilor sai posibilitatea de a-si incarca bateria oriunde exista o sursa de energie solara, atunci cand sursele de electricitate nu sunt disponibile. Prin intermediul noii baterii bazata pe energie solara, cu capacitate extinsa, dispozitivul rezolva problemele utilizatorilor, in momentul in care acestia se confrunta cu lipsa si instabilitatea surselor de electricitate, in special in zonele rurale, scrie Chip.ro.