Sari direct la conținut

Business Report: Topul comisioanelor la credite; Restantele la creditele au crescut cu 76%; Bechtel mai cere 250 de milioane de euro; Economia UE iese din recesiune; Job la Bruxelles platit cu 14.000 de euro; BNR intra pe profit; Reincepe Rabla; Magazin la parterul blocului

HotNews.ro

Cum deschizi un magazin la parterul blocului. Gasirea unui spatiu potrivit pentru desfasurarea activitatii este foarte importanta in comert. Insa, daca acesta se afla la parterul unui bloc este nevoie de obtinerea unor documente specifice. Asa ar fi, de exemplu, primirea unui acord de functionare din partea Asociatiei de Locatari. Comerciantii au nevoie si de o autorizatie de functionare din partea primariei. Pentru obtinerea acesteia, in cazul Bucurestiului, acordul se poate obtine de la primaria de sector, iar documentatia necesara variaza de la un sector la altul. De exemplu, reprezentantii primariei sectorului 6 spun ca “acordul de functionare se elibereaza in baza certificatului de inmatriculare, a certificatului constatator pentru punct de lucru, contractului salubrizare, a dovezii spatiului (contract inchiriere/vanzare-cumparare/de comodat etc)”. In functie de obiectul de activitate mai pot fi solicitate si alte avize, scrie StartUps.ro.

Finantari pentru femeile de afaceri. Pentru a le ajuta pe femeile care vor sa lanseze si sa dezvolte propria afacere, unele banci au inceput sa le ofere credite speciale. In afara de acestea, exista si finantari prin Programul National de Dezvoltare Rurala in cazul carora proiectele depuse de femeile antreprenor beneficiaza de un punctaj in plus, scrie StartUps.ro.

Restantele la creditele populatiei si ale companiilor au crescut cu aproximativ 76% in primele patru luni din acest an, ajungand la valoarea de cinci miliarde lei (1,2 miliarde euro), cea mai mare crestere inregistrandu-se la nivelul imprumuturi­lor in valuta, care au avansat cu 118,6% de la finalul lui 2008, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Aceasta evolutie este ingrijoratoare, dar gestionabila, considera Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank. Riscurile cele mai mari pentru inrautatirea situatiei constau in evolutia somajului, deoarece o scadere a veniturilor populatiei determina neplata creditelor, a adaugat domnia sa, scrie Bursa.

Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania, mai are nevoie de circa 250 de milioane de euro pentru a finaliza tronsonul Campia Turzii-Gilau, pana in prezent fiind asfaltati 18 kilometri, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al companiei, Bogdan Sgarcitu. „Pentru a termina tronsonul 2B Campia Turzii-Gilau mai avem nevoie de 250 de milioane de euro, si de asemenea mai sunt de expropriat terenuri de la km 0 la km 10 si de mutat 21 de utilitati, din care 7 le vom muta noi”, a spus Sgarcitu. Potrivit acestuia, pe tronsonul Campia Turzii-Gilau sunt pregatiti pentru asfaltare 12 kilometri, alti sase kilometri de poduri sunt in diverse stadii de executie si inca sase kilometri se afla la nivel de terasament. Compania americana mai are de incasat de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) 13,5 milioane de euro, reprezentand factura lunii martie, care a avut scadenta la 26 mai. El a mentionat ca din cauza reducerii contributiei la asigurarile sociale, pretul unitar a scazut si astfel ca din 2006 pana in prezent Bechtel a incasat mai putin cu patru milioane de euro, scrie Capital.

Primele zece banci de pe piata au cumulat un profit de 244 de milioane de euro in trimestrul 1, in scadere cu 22%. Bancile din top 10, cu exceptia Bancpost, au ramas pe profit in primul trimestru al anului, desi in multe cazuri castigurile s-au injumatatit din cauza costului provizioanelor pentru credite neperformante. Tabloul bancilor mari este distorsionat intr-o anumita masura de diferentele de raportare dintre standardele locale – aplicate in cazul BRD, Banca Transilvania si CEC – si cele internationale. De asemenea, jucatori precum BCR, Bancpost sau Alpha Bank publica rezultate cumulate la nivel de grupuri financiare si nu individual pe banci. „La banci totul se rezuma la provizioane. Daca ai o politica mai agresiva de a proviziona – mai corecta din punctul meu de vedere- atunci profiturile sunt mai mici, daca mai raman. Sunt si banci care au o politica mai relaxata si amana provizioanele”, spune Matei Paun, managing partner la BAC Investment Romania. Din zece banci, patru au raportat majorari ale profiturilor pe primele trei luni ale anului, si chiar substantiale, pana la niveluri record in cazul Volksbank si al ING. De cealalta parte si scaderile au fost consistente, exprimate cu doua cifre, in conditiile in care trimestrul I 2008 a fost pentru multi jucatori unul dintre cele mai bune din ultimii ani, scrie Ziarul Financiar.

Reorganizarea Mittal aduce un sef nou la Galati. Augustine Kochuparampil pleaca de la sefia ArcelorMittal Galati, cel mai mare producator de otel din Romania, in urma reorganizarii businessului, la nivel global. Astfel, la Galati se muta centrul de coordonare la nivel de regiune pentru divizia de produse plate Europa de Sud-Est, una dintre diviziile de afaceri ale grupului, in conditiile in care Galati inseamna 40% din productia de tabla groasa, la nivel de grup. Noua structura va fi condusa de vicepresedintele grupului, Thierry Le Gall, si va incorpora activitatea altor doua unitati, din Macedonia si din Turcia, a anuntat compania. Kochuparampil a condus ArcelorMittal Galati in ultimii doi ani si jumatate, perioada in care compania a crescut la nivel de cifra de afaceri de la 6 mld. lei (2,17 mld. dolari), la finele lui 2006, la aproape 7 mld. lei (2,85 mld. dolari), in 2007. O crestere semnificativa s-a inregistrat in cazul profitului, care s-a dublat in 2007, ajungand la 324,7 mil. lei (133 mil. dolari). Pe de alta parte, numarul angajatilor a scazut de la 15.825, in 2006, la circa 13.600, in 2008, scrie Business Standard.

Dobanda-cheie va scadea odata cu inflatia. Rata dobanzii de politica monetara va scadea gradual, in linie cu traiectoria descendenta a preturilor de consum, fara ajustari bruste, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „O traiectorie a dobanzii fara miscari bruste e de preferat uneia cu miscari brutale. Cel putin datele de pana acum ne arata ca traiectoria inflatiei este evident descendenta. Personal, cred ca o traiectorie a ratei dobanzii in concordanta cu traiectoria ratei inflatiei, deci fara miscari brutale, este preferabila oricarei alte variante… nu vad de ce-ar trebui miscari brutale pentru ca n-avem incertitudini majore legate de traiectoria cresterii preturilor. Probabil, la produsele alimentare dinamica preturilor va depinde si de seceta“, a spus Isarescu, citat de Curentul.

Firmele din industrie pot obtine peste 35 de milioane de lei pentru cresterea randamentului productiei, iar cheltuielile cu achizitia terenului sunt decontate intr-o proportie de maximum 10% din total. UE plateste pana la 70% din valoarea investitiilor in compresoare de aer, pompe, boilere, sisteme de ventilatie pentru IMM-uri si 50% in cazul firmelor mari. Atat intreprinderile mici si mijlocii, cat si cele de dimensiuni mari pot obtine bani europeni pentru achizitia de echipamente cu un consum redus de energie. Suma maxima ce poate fi acordata este de 35,5 milioane de lei, dar gradul de finantare este diferit. Astfel, pentru firmele mici, sprijinul nerambursabil urca pana la 70% din valoarea investitiei, pentru cele de talie medie este prevazut un plafon de 60% si unul de 50% pentru cele de dimensiuni mari, scrie Adevarul.

Romånii vor putea achizitiona, din aceasta luna, si autoutilitare, prin programul de reinnoire a parcului auto, a anuntat ministrul mediului, Nicolae Nemirschi. Mai mult, persoanele fizice vor putea participa cu un numar nelimitat de autoturisme la program, nu doar cu una, ca påna acum. Modificarile intervin dupa ce påna in prezent au fost inlocuite doar 20% din autoturismele disponibile in acest an. Programul de reinnoire a parcului auto se flexibilizeaza din aceasta luna, sustine ministrul mediului. Astfel, vor fi introduse si autoutilitarele usoare, de pana la 3,5 tone, iar numarul de masini care pot fi achizitionate de o persoana nu va mai fi limitat la una singura, ci la oricate se va dori, atat timp cat se respecta datele programului. „Aceste doua modificari se vor intampla dupa ce miercuri voi introduce in sedinta de Guvern o ordonanta de urgenta care sa-mi permita sa le fac si banuiesc ca undeva, dupa data de 10-15 iunie, a doua etapa intra in functiune cu programul cu numar nelimitat si cu autoutilitare usoare. Tinta noastra este sa scoatem anul acesta 60.000 de rable de pe piata, indiferent cu ce marci sunt inlocuite, indiferent ce proprietari le vor avea si le vor utiliza pe cele noi“, a declarat Nicolae Nemirschi, citat de Gardianul.

Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, oprita sambata, dupa ce s-a constatat aparitia unei fisuri la o conducta de apa, va fi repusa maine in functiune. „In urma inspectiei efectuate dupa oprirea Unitatii 1, s-a constatat existenta unui por pe teava de impuls din sistemul de instrumentatie a circuitului primar. Lucrarile de remediere sunt in desfasurare, precum si verificarile de rutina conform procedurilor centralei pentru astfel de situatii“, a comunicat Nuclearelectrica. Intrucat si Unitatea 2 este in revizie programata, centrala nu mai produce, in prezent, nici un megawatt de energie. Nuclearelectrica a anuntat ca va cumpara energie de pe bursa OPCOM, pentru a-si putea onora contractele. Pe de alta parte, Dispecerul Energetic National, din subordinea Transelectrica, a decis punerea in functiune a unui grup energetic la Complexul Energetic Turceni, pentru a face fata cererii din piata. Cele doua reactoare de la Cernavoda asigura circa 17% din consumul national de electricitate, informeaza Gardianul.

Pentru prima data din 2001, BNR a platit impozit pe profit In aprilie, la jumatate de an de la izbucnirea crizei in Romania. Mai mult decat atat, banca centrala a reusit sa isi acopere toate pierderile de pana acum. „BNR nu numai ca si-a acoperit toata pierderea acumulata in ultimii ani, dar in aprilie, dupa noua ani, e prima data cand am platit impozit pe profit la bugetul de stat. Profit facem de cativa ani, insa cu profitul inregistrat acopeream piederile din perioada cand BNR a trebuit sa faca sterilizarile mari“, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Mediafax. Conform legii, desi este scutita de la plata impozitului pe profit, BNR este obligata sa plateasca la bugetul de stat 80% din veniturile nete care raman dupa ce a acoperit pierderile de pana atunci, scrie Gandul.

In curand ar putea fi posibila infiintarea unui nou tip de firma, societate cu raspundere limitata starter, cu un capital social de un euro, pentru persoanele care nu au detinut niciodata o companie, a anuntat duminica ministrul pentru IMM, Constantin Nita. El a precizat ca intentioneaza sa modifice in acest sens Legea societatilor comerciale. In prezent, capitalul social minim obligatoriu pentru infiintarea unei firme de tip SRL este de 200 de lei, scrie Gandul.

Economia zonei comunitare a aratat primele semne pozitive in luna mai, pe fondul stabilizarii pietelor financiare si al scaderii puternice a dobanzilor. Economiile statelor membre ale Uniunii Europene (UE) incep sa iasa din recesiune, in linie cu estimarile care indica o revenire a cresterii la inceputul anului 2010, a declarat Joaquin Almunia (foto), comisarul pentru Afaceri Monetare al Uniunii. „Ne indreptam spre finalul recesiunii”, a spus Almunia, precizand ca optimismul de pe piata este justificat, iar ciclul de incetinire a cresterii economice a devenit mai controlat. In contextul celei mai severe crize de la fondarea UE, in urma cu 50 de ani, economia zonei comunitare a aratat primele semne pozitive in luna mai, declara la mijlocul lunii mai Almunia. Acesta explicase ca pietele financiare se stabilizeaza, in timp ce dobanzile pe termen scurt au coborat puternic, relateaza Romania Libera.

Liderii sistemului bancar apar si in topul costurilor suplimentare. Nu-i depasesc insa pe greci, unde comisionul total ajunge si la 1.550 de euro pentru un credit de 5.000 de euro. Raiffeisen, BRD, BCR. Nume grele in sistemul bancar autohton, dar si prin­tre liderii clasamentului in ceea ce pri­veste comisioanele pe care le practi­ca la creditele de consum. Pe primele doua locuri ale clasamentului se si­tuea­za insa doua banci grecesti, Banc­post si Alpha Bank, ale caror comisi­oa­ne ajung si la 1.550 de euro pentru un credit de 5.000 de euro contractat pe 5 ani. Topul arata in felul urmator pen­tru cazul expus mai sus: Alpha Bank, Bancpost, Raiffeisen, BCR, BRD. Al­pha Bank pune un comision de acordare de 3%, dar si unul de admi­nis­trare care variaza intre 0,35 si 0,55% aplicat la soldul creditului, scrie Cotidianul.

Prima casa este a statului. Bancile prin care se va derula programul vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea a 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro. Creditele din programul „Prima casa“ vor fi acordate in euro si vor avea o dobanda cu mult mai mica decat produsele standard, marja de castig a bancii fiind cu mult mai mica decat cea practicata acum pe piata. Cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului „Prima casa“ vor beneficia de o cota de TVA redusa, de 5%, scrie Cotidianul.

Pentru cei care vor sa se realizeze profesional si sa castige bine, un job la Bruxelles poate fi solutia perfecta. Obtinerea unui job ca functionar la Parlamentul European, la Consiliul Europei ori la Curtea Europeana de Justitie nu este deloc usoara si prespune un proces de selectie destul de riguros, cu multe etape. Dar, daca reusiti sa obtineti un astfel de post, aveti sansa de a castiga intre 3.000 si 14.000 de euro pe luna, in functie de pozitia detinuta, scrie EvZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro