Business Report: Topurile celor mai bogati romani sufera de amatorism; valoarea depagubirilor fostilor proprietari echivaleaza cu 70% din PIB; jumatate din anunturile imobiliare sunt false; Ford va produce la Craiova si viitorul Fusion, iar jurnalistii bugetari se pregatesc de greva
Brambureala din topul bogatasilor. Clasamentul primilor zece cei mai bogati romani difera fundamental intre analiza realizata de revista „Capital“ si cea a ziarului „Adevarul“. De vina par a fi metodologia si lipsa de informatii concrete. Doua topuri ale celor mai bogati oameni de afaceri din Romania si doua valori diferite ale averilor acestora. Top „300 Capital cei mai bogati oameni de afaceri“ si „500 de miliardari“ realizat de „Adevarul“ se bat in aproximarea cat mai exacta a averilor oamenilor de afaceri. Rezultatele nu coincid insa deloc, existand, spre exemplu, un singur afacerist din top 10 pus de cele doua publicatii pe acelasi loc, scrie Cotidianul.
Capsunarii continua sa echilibreze deficitul extern. Banii trimisi de romanii care muncesc in afara granitelor raman in continuare elementul esential in echilibrarea deficitului extern al Romaniei. Capsunarii au trimis mai mult de 7 miliarde de euro in doar 8 luni, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Aproximativ 6,1 miliarde de euro au venit prin transferuri curente, in timp ce peste 1,4 miliarde de euro reprezinta veniturile din munca (majoritatea realizate de romanii care muncesc peste granita), afirma Cotidianul.
Investitorii cu sange rece au facut profit de 15%. Investitorii cu sange rece au obtinut in numai o singura zi de tranzactionare un profit de 15%. Cei care au cumparat vineri actiuni si au reusit astazi sa le vanda au obtinut un randament de aproape 15%. In sedinta de tranzactionare de luni, 11 actiuni au inregistrat cresteri de peste 14%. Actiunile listate la BVB au debutat cu o crestere specatculoasa, indicii avand aprecieri de peste 6%, apoi a urmat o perioada de scadere, iar dupa ora 15:00 am asistat la o revenire in forta a cotatiilor. Titlurile BRD au crescut cu 14,86% pana la cotatia de 8,5000 lei/actiune, iar la sfarsitul sedintei de tranzactionare nu mai erau actiuni la vanzare, relateaza Romania libera.
Modificarea legii privind retrocedarea imobilelor nationalizate sub comunism pune bugetul de stat sub asediu. Nota de plata ar putea echivala cu peste 70% din PIB-ul estimat al Romaniei pe 2008. PNL si PD-L au facut un concurs cu iz electoral: care blocheaza primul aceasta lege. Un calcul simplu arata ca in Romania, unde au fost inregistrate peste 200.000 de cereri de retrocedare, costul despagubirilor s-ar putea ridica la peste 100 de miliarde de dolari, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 70% din Produsul Intern Brut al tarii estimat pe 2008 (140 miliarde euro), relateaza Romania libera.
Chinezii de import fac greva pentru mai multa munca. Guvernul se pregateste sa suplimenteze numarul permiselor de munca pentru straini. De la 10.000, limita initiala pentru acest an, se va ajunge la 15.000. Din supliment, 2.000 de permise se vor epuiza imediat: patronii au selectat deja muncitorii, in majoritate chinezi, si nu asteapta decat deblocarea permiselor pentru a-i angaja legal. In ceea ce priveste restul de 3.000, Roxana Prodan, vicepresedinta Asociatiei Confederatiilor Patronatului Roman, spune ca se vor duce ca painea calda, afirma Gandul.
Salariile mari din IT alunga investitorii. Investitiile in IT-ul romanesc vor scadea in anii urmatori, din cauza nivelului crescut al salariilor din acest domeniu, spune Gabriel Marin, managing director la Omnilogic, una dintre cele mai mari companii din piata romaneasca de IT. “Salariile din IT au inceput sa depaseasca o limita a normalului. Ne asteptam ca pe viitor sa nu mai avem investitii in industria IT din Romania, marile companii orientandu-se catre piete unde forta de munca este mai ieftina”, precizeaza Gabriel Marin. Omnilogic a achizitionat in 2006 integratorul de sisteme Software Development &Consulting (SDC) pentru a-si extinde activitatea pe zona de servicii, compania avand 50 de angajati specialisti IT, scrie Business Standard.
Europa este gata sa cheltuiasca 1.500 miliarde euro ca sa-si salveze bancile. Tarile mari din Uniunea Europeana (UE) si-au publicat, luni, planurile nationale de salvare a sistemului bancar, care prevad, in total, acordarea a circa 1.500 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor sau garantarea finantarii, arata Business Standard.
Ford va produce la Craiova si viitorul Fusion. Inca de la demararea negocierilor cu guvernul roman pentru achizitionarea uzinei de automobile de la Craiova, oficialii Ford au anuntat ca aici va fi produs si un alt model in afara celor doua variante Transit Connect, pentru transportul marfurilor si cel al persoanelor. Conform revistei AutomotiveNews Europe, care citeaza un oficial apropiat companiei americane, noul model va fi numit B-Max si va fi inlocuitorul actualului model Fusion. Vor fi produse anual la Craiova circa 100.000 de unitati din acest model, iar numele B-Max este, deocamdata, provizoriu, el putand fi modificat pana la aparitia vehiculului pe piata, scrie Capital.
Peste jumatate din anunturile imobiliare, eronate. Fie ca apar in ziare sau pe site-uri, jumatate din anunturile la mica publicitate in domeniul imobiliar sunt eronate. Potentialii cumparatori sunt pusi din ce in ce mai des in fata unor oferte invalide, gresite sau expirate, sustin reprezentantii imobiliare.ro, care au monitorizat domeniul in perioada august-septembrie 2008, tinand cont de criterii precum: valabilitatea anunturilor, pretul cerut si suprafata proprietatilor. „S-au analizat 3.000 de oferte, iar ponderea anunturilor eronate difera in functie de categoria imobiliara. Astfel, in cazul chiriilor la apartamente proportia atinge 65%, in timp ce in cazul anunturilor de vanzare ponderea este de 45%”, ne-a declarat Daniel Crainic, director de marketing al portalului imobiliar, scrie Gardianul.
Ziaristii bugetari se pregatesc de greva. Sindicalistii din posturile publice de radio si TV vor picheta sediul Guvernului daca nu li se vor mari salariile. Jurnalistii din SRR acuza conducerea ca refuza dialogul, in timp ce reprezentantii Societatii de Radiodifuziune dau vina pe neintelegerile dintre sindicalisti. Saptamana trecuta, sindicalistii din Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) erau pe picior de protest: solicitarile salariale ale angajatilor erau nerezolvate de doi ani, iar conducerea institutiei refuza dialogul, afirma Adevarul.
Volkswagen lucreaza la un concept cu motor pozitionat central. Volkswagen lucreaza in acest moment la o masina decapotabila de 2 locuri, cu veleitati sportive si motor pozitionat central. Masina este mai mult decat un cart si isi propune sa ofere o alternativa populara la sportiva de buzunar Lotus Elise. Masina nu are inca un nume, insa este foarte probabil ca Volkswagen sa o aduca la salonul auto de la Los Angeles de peste o luna, scrie StiriAuto.