Business report: UE, hipnotizată de banii Chinei: valoarea activelor chinezești în Europa a crescut de 10 ori în 4 ani. Beijingul rade tot, Bruxellesul e spectator; Veste proastă pentru Niculae: Ca să primească gazele româneşti ieftine, trebuie să arate mai întâi contractele cu Petrom şi Romgaz
Finanţele au publicat Ordonanţa de modificare a OUG 114. Schimbări majore pentru bănci.Ministerul Finanțelor Publice (MFP) relansează filmul „Ordonanței lăcomiei” cu partea a doua, care în distribuție are ca actori principali, printre alții: Guvernul, Băncile, Pilonul II de pensii și Energia. Se schimbă substanţial taxa pe active bancare şi apar modificări pe partea de energie, scrie Economica.net. Noua formulă de calcul a ROBOR şi a ratelor creditelor va fi aplicată atât pentru noile contracte, cât şi pentru cele aflate în derulare, scrie Gândul. Producătorii de electricitate pe cărbune și în cogenerare – scutiți de la plata contribuției de 2%. Distribuitorii și transportatorii de curent și gaze vor beneficia de o rată de rentabilitate majorată de la 5,66 la 6,9%. Propunerile de modificare a OUG 114 nu vizează, deocamdată, și sectorul telecom, deși companiile din domeniu au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională actul, potrivit Profit.ro.
UE, hipnotizată de banii Chinei: valoarea activelor chinezești în Europa a crescut de 10 ori în 4 ani. Beijingul rade tot, Bruxellesul e spectator. Pe 9 aprilie va avea loc, la Bruxelles, summitul UE – China, iar analiștii economici se așteaptă ca tonul Uniunii să fie mai categoric, după ce Italia și-a anunțat săptămâna trecută intrarea în megaproiectul Belt and Road Initiative (BRI, sau Drumul Mătăsii). Guvernul populist a semnat, cu ocazia vizitei președintelui XI Jinping 29 de contracte sau memorandumuri de înțelegere. Suma în chestiunea italiană nu este impresionantă, dar semnalul și contextul au deranjat nu numai SUA, ci și Bruxelles-ul, potrivit cursdeguvernre.ro.
Nuclearelectrica, al doilea deal cu americanii în doar o săptămână. General Electric va face 8 ani întreținere și reparații la centrala nucleară Cernavodă. Câți bani va încasa. Acordul, semnat de Nuclearelectrica cu General Electric Global Services GmbH și GE Global Parts & Products GmbH, are ca obiect prestarea de servicii complete de întreținere și reparații pentru turbina, generatorul electric, ventilele și sistemele suxiliare de la reactoarele 1 și 2 ale centralei de la Cernavodă, Înțelegerea este în valoare de aproape 120 milioane dolari, potrivit Profit.ro.
Veste proastă pentru Niculae: Ca să primească gazele româneşti ieftine, trebuie să arate mai întâi contractele cu Petrom şi Romgaz. Comitetul de Reglementare al ANRE va legifera, joi, că orice furnizor de gaze naturale care a primit gaze ieftine din România şi care nu prezintă contractele încheiate în acest sens cu Petrom şi Romgaz, va rămâne fără cantitatea de gaze alocată. Principalul vizat: Ioan Niculae căruia i s-a alocat gaz mult, dar trebuie să pună pe masă 15 milioane de euro ca să încheie contractele pe care trebuie să le arate, potrivit Economica.net.
Topul celor mai mari 10 exportatori români de cereale. În ce state au ajuns produsele româneşti. România a exportat, anul trecut, cereale în valoare totală de peste 2,1 miliarde de euro. Din această sumă, mai mult de un miliard de euro au totalizat exporturile de grâu şi meslin, urmate de cele de porumb, a căror valoare se ridică la aproape 870 de milioane de euro. În ordine descrescătoare a cantităţilor, România a mai exportat, anul trecut, orz (în sumă de aproape 236 de milioane de euro), orez (12,9 milioane euro), potrivit Adevărul.
Primul oraș din lume în care toate taxiurile vor fi electrice. Autoritățile norvegiene și-au propus ca, începând din 2023, să nu mai aibă drept de circulație în capitală decât taxiuri electrice. Strategia de protejare a mediului înconjurător va atinge apogeul în 2025, când s-a stabilit ca absolut toate mașinile noi comercializate în Norvegia să aibă zero emisii. Din acest motiv, autoritățile anunță că vor dezvolta în Oslo o întreagă rețea de încărcătoare wireless, bazate pe tehnologia încărcării prin inducție, potrivit auto-bild.ro.