Business Report: UE vrea sa lucram si sambata; Joburi banoase pentru romani la Bruxelles; Aer greu de sarlatanie la targul Prima Casa; YouTube va deveni profitabil in viitorul apropiat; 3,7 milioane de romani acceseaza in fiecare zi internetul; Romania pe ultimul loc in UE la constructii; Ford se pregateste sa delisteze Automobile Craiova
Isarescu a cheltuit o transa FMI pentru a tine leul. Banca Nationala a Romaniei (BNR) „a intervenit in piata la vedere cu aproximativ 4,5 miliarde euro din rezerve” de la finalul lunii octombrie 2008 pana in prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului de schimb, apreciaza Banca Mondiala in strategia de parteneriat cu Romania. Suma disponibilizata de BNR pentru a sustine moneda nationala, din toamna anului trecut si pana acum, este aproape egala cu prima transa din imprumutul acordat de FMI, 5 miliarde de euro, suma care a mers in vistieria BNR in acelasi scop: sustinerea cursului de schimb, relateaza Cotidianul.
Autoritatile intentioneaza sa solicite FMI si Bruxelles-ului dublarea plafonului de garantii guvernamentale, care se ridica acum la 1,4 miliarde de euro. Prin programul „Prima casa“, statul garanteaza credite ipotecare de maximum 57.000 de euro, acordate de banci persoanelor care nu au locuinta proprietate personala. Programul „Primul siloz“ se adreseaza in special producatorilor de grau, care pot primi certificate de depozit egale cu valoarea productiei de grau realizate (cu conditia ca aceasta sa fie depozitata intr-un siloz inregistrat), iar aceste certificate de depozit sunt folosite de fermieri ca garantie atunci cand solicita credite bancare. Teoretic, si in cazul sprijinului pentru crescatorii de animale, statul va putea garanta credite bancare pentru acestia, iar ei sa aduca drept garantie in favoarea statului efectivul de animale – in cazul in care fermierul nu-si plateste creditele, statul sa ii ia animalele. Aplicabilitatea ideii este insa conditionata de avizul Comisiei Europene – organismul comunitar verifica daca primul program de garantare, „Prima casa“, implica un ajutor de stat care se supune reglementarilor Comisiei privind concurenta, scrie Cotidianul.
In ultimele luni, vanzarile de masini 4×4 aproape ca s-au injumatatit, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa moda moare, dar nu se preda crizei. Cel putin in Romania, care ramane o tara a extremelor si in ceea ce priveste evolutia pietei auto. Desi romanii s-au orientat in ultima perioada spre masini de clasa mica si medie, usor de intretinut si cu un consum redus, SUV-urile raman in continuare un segment atractiv pentru soferii autohtoni. De altfel, analisti ai pietei auto europene au declarat, dupa primul trimestru al lui 2009, ca Romania ramane una dintre tarile cele mai profitabile pentru segmentul SUV, iar romanii sunt printre cei mai mari fani din Europa ai masinilor 4×4. Explicatii sunt diverse, care merg de la partea psihologica pana la cea sociala. Astfel, vazuti de unii drept imbogatiti peste noapte sau complexati, iar de altii dornici de afirmare, proprietarii de SUV spun, in mare parte, ca au ales genul acesta de masina pentru ca e singura care poate face fata drumurilor din Romania, considerate mai periculoase decat un traseu off-road, informeaza Gandul.
Videanu, „socat“ de deciziile Mittal. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, nu aproba decizia conducerii ArcelorMittal Galati de a inchide uzina cocso-chimica a combinatului. „Si eu sunt socat de decizia managementului de a inchide cocseria, in conditiile in care nu numai in discutiile bilaterale cu ei, inclusiv in fata primului ministru, au venit sa informeze de acest lucru. Eu m-am angajat sa gasesc solutii, treaba mea cum, sa dau si gazul, si energia la un pret bun, cu conditia de a nu inchide cocseria si de a functiona la o anumita capacitate. Initial, s-au aratat receptivi la aceasta varianta. Sincer, nici eu nu mai inteleg si vreau sa imi clarific ce se intampla la combinatul de la Galati”, a spus ministrul dupa o intalnire cu sindicalistii. Uzina a fost inchisa in iunie, aceasta masura generand proteste in randul sindicalistilor de pe platforma siderurgica, scrie Gandul.
Analistii financiari si oamenii de afaceri considera ca Executivul trebuie sa actioneze rapid, astfel incåt situatia economica sa nu se deterioreze mai tare. Statisticile pe primele cinci luni arata ca deficitul bugetar s-a adåncit la 2,1% din PIB. Ca urmare, este necesara, pe de o parte, reducerea cheltuielilor bugetare, iar pe de alta, demararea rapida a investitiilor, sustinerea absorbtiei fondurilor europene si crearea unor politici fiscale solide pentru mediul de afaceri. Oamenii de afaceri insista pe masuri fiscale, motivand ca deciziile de impunere a impozitului minim sau a nedeductibilitatii cheltuielilor cu carburantii i-au afectat grav. “Este momentul ca Executivul sa ia adevarate masuri anticriza. Una dintre principalele cerinte este sa fie pus la punct un plan fiscal pe termen de macar doi ani, astfel incat intreprinzatorii sa-si poata determina cheltuielile si sa nu mai aiba surprizele de pana acum”, ne-a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare – FEPAIUS. In plus, ei spun ca este utila reducerea dobanzilor si penalitatilor de intarziere pentru impozitele si contributiile la fondurile de asigurari sociale de la 1% pe zi la 0,05%. “In conditiile unor intarzieri de cateva luni, datoriile devin imposibil de acoperit. Statul este cel care pierde, pentru ca pana la urma firmele inceteaza sa mai plateasca sau aleg falimentul”, ne-a declarat Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), relateaza Gardianul.
Dupa sapte luni de cand Guvernul Boc promite ca va taia cheltuielile salariale „nesimtite”, Ministerul Transporturilor a reusit sa reduca veniturile uriase, de pana pana la 471,9 milioane de lei vechi lunar, fara prime, ale fostului sef al Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR). Astfel, pensionarul de lux Florea Geica va avea, pe langa pensie, venituri salariale lunare de maximum 52 milioane de lei vechi de la AACR. El va incasa insa, in continuare, si pensia de circa 300 milioane de lei vechi pe luna, precum si indemnizatii de la TAROM pentru servicii de pilotaj. „Boierul” Florea Geica, care a fost simultan director general al AACR si propriul sau consilier, va avea un salariu de circa 40 milioane de lei vechi. „Am batut in cuie salariul lui Florea Geica. Fostul sef al Autoritatii va avea un salariu de 40 milioane de lei vechi, dupa noua grila de salarizare. Cu tot cu sporurile de maximum 30%, Florea Geica va ajunge la 52 milioane de lei vechi, venit brut-impozabil. Veniturile sale au scazut de zece ori”, ne-au declarat surse avizate din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), relateaza Gardianul.
Joburi banoase pentru romani la Bruxelles. Oficiul European pentru Selectia Personalului a pus la bataie aproape 150 de posturi in domeniul secretariatului, platite cu peste 2.500 de euro pe luna. Pana pe 11 august 2009, romanii interesati sa lucreze in domeniul secretariatului in cadrul institutiilor Uniunii Europene se pot inscrie on-line la concurs. Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO) a anuntat deja deschiderea procedurilor de inscriere la testele de preselectie pentru 144 de pozitii in domeniul secretariatului. EPSO a lansat si o competitie pentru asistenti in domeniul constructiilor. Aceasta se adreseaza tuturor statelor membre UE, inclusiv Romaniei. Salariul pentru un astfel de post e de 3.180 de euro pe luna. Tehnicieni specialisti in electricitate, aer conditionat, instalatii sanitare, tehnicieni generalisti (structura de rezistenta si finisaje, fatade) si specialisti in amenajari interioare si exterioare, reamenajari birouri sunt posturile care au fost scoase la concurs, relateaza EvZ.
Alenia vrea Avioane Craiova fara datorii. Compania italiana Alenia Aeronautica ofera un milion de euro pentru actiunile detinute de stat la Avioane Craiova si isi asuma investitii tehnologice de pana la 18 milioane de euro. Totusi, compania refuza sa suporte datoriile fabricii, de circa 9 milioane de euro, si cere garantarea eventualelor despagubiri, potrivit unor surse din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Oferta financiara a companiei italiene mai include investitii de mediu in valoare de 120.000 de euro si un capital de lucru de trei milioane de euro, scrie EvZ.
Bancile au saltat profiturile SIF-urilor cu 70%. Dividendele incasate din profiturile-record de anul trecut ale BCR, BRD si Banca Transilvania, alaturi de valorificarea participatiilor la Bancpost, au saltat cu peste 70% profiturile SIF-urilor pe primul semestru, pana la 540-550 milioane lei (aproximativ 130 milioane euro). In acest fel, profitul SIF-urilor este deja cu un sfert peste castigurile realizate pe intreg anul trecut, in suma de 440 milioane lei, fiind posibil ca aproape toate SIF-urile sa incheie acest an cu profituri istorice. De asemenea, averea SIF-urilor la finele lunii iunie a ajuns la circa 6 miliarde lei (1,4 miliarde euro), in crestere usoara, cu 3,5%, fata de inceputul anului, scrie Romania Libera.
Prima casa de lux, chiar si cu buletinul. Vineri, simbata si duminica la Palatul Copiilor a fost plin de oameni mari. Motivul? Tirgul „Prima Casa”. Sute de posibile familii Avram aveau pentru prima oara sansa sa vada cu ochii lor noua fata a imobiliarelor. Numai ca n-au vazut-o. Am facut un tur-doua ca sa fiu sigur ca n-am ratat nici o taraba cu blocuri. Inca nu eram lamurit: ma aflam chiar in mijlocul unui tirg organizat pentru oameni batuti de gindul primei case sau la un luxury show? M-as fi asteptat la oferte decente, pentru cetateni normali, dar dadeam numai de complexe rezidentiale, ansambluri de vile si turnuri cu menajera in garaj. Preturile pendulau intre nesimtire si infarct. In jur de noua mii de apartamente, deja construite sau care nu se vor mai termina niciodata, se dezveleau frumos sub forma de machete sufocate de verdeata. Pretul pe metrul patrat: de la 800 de euro in sus. Lumea trecea. se uita, visa si transpira frumos. Cred ca una din cinci oferte te imbia cu piscina si lac. Mai toate iti dadeau garaj cu boxa si spatiu verde cit pentru un teren de tenis cu piciorul si-un gratar linga. Un disperat imobiliar venise cu penthouse-uri. Altul dadea garsoniere de cincizeci de mii in afara Bucurestiului. Era un aer greu de sarlatanie amestecata cu tupeu imobiliar maxim. Vinzatorii mi s-au parut foarte secretosi. Daca nu te miroseau drept client, nu vorbeau si te trimiteau la ofiterul de presa. Evident, acesta se afla in pauza de masa. Ghiseul singurei banci care s-a asociat evenimentul discuta doar cu cine voia, relateaza Academia Catavencu.
Google: YouTube va deveni profitabil in viitorul apropiat. YouTube, cel mai mare site de partajare de clipuri video online, va deveni profitabil pentru Google in viitorul apropiat, a declarat Patrick Pichette, directorul de finante al gigantului web, citat de presa internationala. Google, operatorul celui mai popular motor de cautare online, a achizitionat YouTube in 2006, cu 1,65 mld. dolari (1,3 mld. euro), insa portalul inca se alfa pe pierdere. Google a raportat o crestere de 3% a veniturilor in trimestrul al doilea, la 5,52 mld. dolari (3,9 mld. euro), in timp ce profitul companiei a urcat cu 18,4%, la 1,48 mld. dolari (1 mld. euro). Desi afectate de scaderea cheltuielilor publicitare, rezultatele Google au depasit estimarile analistilor, care estimau incasari de 5,49 mld. dolari, scrie Ziarul Financiar.
3,7 milioane de romani acceseaza in fiecare zi internetul. 3,8 milioane de romani care locuiesc la oras au intrat ieri pe internet, in timp ce 3,7 milioane acceseaza aproape zilnic reteaua globala, conform unui studiu realizat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor. Studiul, realizat de pe un esantion de 17.000 de persoane reprezentativ pentru 9 milioane de persoane, releva faptul ca 5,3 milioane de utilizatori din mediul urban au o conexiune internet acasa. Cautarea de informatii si accesarea e-mail-ului sunt principalele motive ale utilizarii internetului in mediu urban. Un numar relativ mare de persoane citesc presa pe internet, insa ponderea cumparaturilor online sau a utilizatorilor care folosesc servicii bancare inca este scazuta, subliniind neincrederea utilizatorilor in siguranta serviciilor, scrie Ziarul Financiar.
Romania a trecut de pe primul pe ultimul loc in UE la viteza constructiilor. La sfarsitul anului trecut, cand majoritatea tarilor UE raportau scaderi masive ale volumului de lucrari in constructii, Romania sfida trendul, avand cresteri de doua cifre. Sase luni mai tarziu, cand constructiile din UE s-au inscris pe un trend de revenire, Romania a trecut de la cea mai mare crestere la cea mai mare scadere. Activitatea sectorului de constructii din Romania s-a diminuat, in mai, cu 23,7% fata de luna similara din 2008, fiind cea mai mare scadere din Uniunea Europeana (UE) si depasind de peste doua ori reducerea pe ansamblul blocului comunitar, care a fost de 9,6%, a anuntat Eurostat. Scaderea vine pe fondul unui volum redus al cheltuielilor publice cu infrastructura, ce au scazut, in prima parte a anului, cu 30% fata de inceputul anului 2008, avertizeaza oamenii de afaceri care participa la consultarile Guvernul Privat, proiect derulat de Business Standard, ce aduce expertiza de business pe masa autoritatilor.
„Ford” se pregateste sa delisteze „Automobile” Craiova. Grupul american „Ford Motor Company” va derula, incepand de miercuri, oferta publica de cumparare a participatiilor minoritare, care reprezinta 3,26% din capitalul „Automobile Craiova” (simbol AUCS), dupa ce a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Ford vrea sa cumpere cele 619.000 de titluri AUCS aflate in posesia actionarilor minoritari pentru 10,92 milioane de lei, oferindu-le acestora un pret de 17,65 lei/actiune. Oferta se va derula in perioada 22 iulie – 11 august, fiind intermediata de casa de brokeraj „EFG Eurobank Securities”, scrie Bursa.
Sambete libere doar cu bilet de voie. Schimbare importanta in legislatia muncii la nivel european: saptamana de lucru creste de la 40 la 48 de ore. Pentru romani, situatia ar fi similara cu cea de pe vremea lui Ceausescu, cand weekendul incepea sambata dupa-amiaza. De 20 de ani, in Romania se lucreaza oficial doar 40 de ore pe saptamana, de luni pana vineri. Teoretic, fiecare ora muncita in plus se plateste suplimentar salariului de baza, or, modificarea votata in Parlamentul European permite angajatorilor sa creasca programul de lucru cu 8 ore fara a opera si o crestere salariala. Romanii risca sa ramana fara weekend prelungit, fiindca europenii au majorat saptamana maxima de lucru la 48 de ore. Ar fi, spun unii, o masura normala de crestere a productivitatii in vremuri de criza. Dar, salariati din toate colturile tarii, linistiti-va deocamdata: cresterea saptamanii de lucru e o decizie politica pe care actualul guvern ezita deocamdata sa si-o asume. In mod firesc, modificarea Codului Muncii va fi operata doar dupa consultari indelungate si anevoiase cu partenerii sociali: sindicate si patronate, scrie EvZ.
Agricultura romaneasca este fragmentata si invechita, necesitand investitii majore la capitolul competitivitate, Politica Agricola Comuna (PAC) putand oferi multiple beneficii fermierilor romani, atat financiare, cat si de integrare si de stabilitate, considera Banca Mondiala (BM). BM arata, in Strategia de Parteneriat cu Romania pentru 2009 – 2013, ca, datorita PAC, Romania beneficiaza de fonduri in valoare de 14,5 miliarde de euro, in perioada 2007-2013. Astfel, fermierii romani pot profita de oportunitatile pietei integrarii, precum si de stabilitatea si previzibilitatea oferite de Politica agricola comuna. Acest lucru ar permite Romaniei sa se ocupe de problemele de competitivitate si restructurare ce caracterizeaza agricultura, noteaza BM. De la adoptarea Programului National pentru Dezvoltare Rurala, Romania a facut progrese in ceea ce priveste absorbtia de fonduri PAC, dar absorbtia propriu-zisa de catre fermieri, impactul asupra restructurarii si dezvoltarea economica rurala trebuie monitorizate in continuare pentru a trage o concluzie, se mai arata in document, scrie Capital.