Business Report: Vice-presedintele americii pregateste un al doilea plan pentru salvarea economiei; Topul parlamentarilor saraci; Topul companiilor care vor disponibiliza personal in 2009; 0 privatizari in 2008; Cele mai bune plasamente financiare in 2009; Noi taxe aberante la banci
Grila notarilor coboara cu preturile apartamentelor la nivelul anului 2004. Preturile terenurilor din noua grila notariala, in functie de care se va calcula taxa notariala pe tranzactie, vor fi la nivelul inregistrat in 2005. Surse din cadrul UNNPR spun ca preturile locuintelor vor fi, in cazul multora dintre zonele din Capitala, la nivelul celor publicate in grila dupa care s-a operat in anul 2004. In ceea ce priveste terenurile, preturile din noua grila vor fi la nivelul celor din 2005. Conform informatiilor facute publice in momentul in care s-a lansat grila de preturi din 2004, un apartament cu doua camere, situat pe Bulevardul Unirii intr-un bloc construit intre 1977 si 1990, costa peste 44.000 de euro. Daca blocul a fost finalizat dupa 1990, pretul ajungea la 50.000 de euro, scrie Cotidianul.
Eugen Voicu, seful Aviva Investors, sustine ca fondurile mutuale dedicate „efectelor de comert” vor avea cele mai bune randamente in 2009 daca va continua criza. In 2009, daca criza va continua, vor mai aduce randamente bune fondurile mutuale pe obligatiuni si cele monetare. La cele pe obligatiuni randamentul ar putea depasi usor depozitele bancare. La cele monetare e posibil ca randamentul sa se situeze aproape de cel al depozitelor bancare. Vor merge prost, daca criza va continua, fondurile pe actiuni. „In cazul in care criza se incheie prin vara e posibil ca fondurile pe actiuni sa aduca randamente-record pana la finalul anului. Daca va continua, nu vad un randament bun la fondurile pe actiuni. Deci totul depinde de cat de mult va continua criza. E o investitie riscanta investitia la bursa, dar obtinerea unui randament mare implica o doza mare de risc”, mai anunta seful Aviva Investors, afirma Cotidianul.
Unele banci din Romania nu se dezic de vechile practici si inca mai aplica unele comisioane menite sa mai „smulga“ niste bani din buzunarul clientului. „Comisionul de confirmare a soldului“ este una dintre taxele pe care clientii Piraeus Bank inca o mai resimt, sub forma a 80 de euro luati la fiecare credit dat. Brokerii de credite nici nu au auzit de acest comision, in schimb inspectorii ANPC se judeca cu Piraeus Bank pentru scoaterea din contracte a acestei taxe, afirma EvZ.
Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului anuntau, la inceputul acestui an, ca au in plan vanzarea a 283 de societati, respectiv toate companiile si institutele aflate in portofoliul sau, mai putin cele care vor intra in componenta companiei energetice nationale. Insa finalul anului a prins institutia intr-un esec total, cu un palmares remarcabil de a nu realiza nici macar o singura privatizare pe tot parcursul anului. Mai mult, anul 2008 este primul dupa 1990 cand nicio societate de stat nu a trecut in proprietate privata, scrie EvZ.
Scandalul carnii de porc contaminate cu dioxina, care a speriat consumatorii chiar in ajunul sarbatorilor, a taiat la jumatate vanzarile magazinelor si nu a reusit sa invioreze afacerile taranilor. Reprezentantii patronatelor din industria alimentara estimeaza ca scandalul dioxinei a redus cu 50% vanzarea de carne de porc din magazinele romanesti. Taranii insa nu considera ca au un mare castig din reorientarea consumatorilor catre marfa lor. Crescatorii mici de la sate sunt dezamagiti de numarul sub asteptari al oamenilor care vin sa cumpere carne de porc in targuri sau direct la poarta lor, afirma Romania libera.
Anul viitor consumatorii romani isi vor face cumparaturile din magazinele cu preturi mici, de tip discount, care au in portofoliu produse la preturi promotionale, ca reactie la efectele crizei financiare internationale.Estimari pentru anul viitor indica o scadere a consumului intern cu cel putin 20-30% fata de 2008, deoarece analistii se asteapta la reducerea puterii de cumparare a romanilor din cauza inghetarii salariilor, disponibilizarilor si taierii drastice a creditelor de consum, afirma Romania libera.
Unii dintre bobocii deputati sunt chiar mai saraci decat marea majoritate a romanilor, conform declaratiilor de avere. Unii au o situatie financiara destul de precara, daca e sa ne luam dupa ceea ce acestia au prezentat oficial. Trei deputati sunt de-a dreptul faliti. Pe langa faptul ca nu au avut nicio valoare de declarat, mai au si datorii la banci: PSD-istii Florentin Gust Balosin si Adrian Solomon datoreaza bancilor 59.600, respectiv 12.371 euro, iar PD-L-istul Alin Silviu Trasculescu, 11.000 euro. O datorie si mai mare are Ioana-Mihaela Sandru, PD-L (125.250 euro), dar aceasta are, totusi, un autoturism in posesie. Altii nu sunt datori cu bani, dar si buzunarele le sunt goale: Ionut Marian Stroe (PNL) si Ileana Cristina Dumitrache (PSD) nu au putut raporta niciun leu in vreun cont, declaratiile lor fiind barate de sus pana jos, scrie Gandul.
Firmele Hidroconstructia, Vega ‘93 Galati, Rolem Brasov si Cominco Bucovina ocupa primele locuri intr-un top al companiilor care vor tine, in primul trimestru al anului viitor, capul de afis in materie de disponibilizari colective, potrivit datelor centralizate de Business Standard de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca si de la sindicate. Lista concedierilor este completata de combinatul de aluminiu Alro Slatina, care a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca ia in calcul pentru anul 2009 reducerea cu 50% a productiei si injumatatirea personalului. Pe principiul dominoului, restrangerea activitatii unor mari companii locale se repercuteaza direct asupra furnizorilor acestora – reducerea activitatii Alro va fi resimtita si de alti 20.000 de angajati din sector, afirma Business Standard.
Bancherii trebuie sa gaseasca un echilibru intre majorarile de dobanda care sa le asigure conservarea marjei de castig si mentinerea ratelor lunare la un nivel suportabil pentru client, astfel incat sa nu intrerupa rambursarea creditului, ceea ce ar insemna in final costuri mai mari cu provizioanele. „Cand toate preturile urca, trebuie sa ne gandim daca clientului ii mai raman suficienti bani pentru a-si plati rata”, spune Gerald Schreiner, presedintele Volksbank. Cei care au luat credite in valuta au de suportat, pe langa cresterile de dobanzi operate de banci in ultimele luni, si o depreciere considerabila a leului. Dupa primele 11 luni, cursul mediu era de 3,66 lei pentru un euro, fata de o medie de 3,33 lei/euro, inregistrata in 2007. Aceasta inseamna ca cine a luat un credit in euro anul trecut are de suportat o rata mai mare, in medie, cu 10%, scrie Ziarul Financiar.
Vicepresedintele ales al SUA, Joseph Biden, a declarat in primul sau interviu acordat postului de televizune ABC TV ca economia americana „este mult mai proasta” decat si-ar fi putut imagina. Acesta a mai adaugat ca un al doilea plan de relansare economica este mai mult decat necesar. „Economia SUA este intr-o stare mult mai proasta decat imi imaginam”, a spus Biden. Vicepresedintele ales, care va fi investit in functie pe 20 ianuarie, a sustinut, de asemenea, ca este nevoie de un nou plan de relansare a economiei. „Vor exista investitii majore, fie ca va fi vorba de 600 de miliarde de dolari sau mai mult, fie de 700 de miliarde de dolari, ceea ce este sigur este ca va fi o cifra la care nimeni nu s-ar fi gandit in urma cu un an”, a mai spus Biden, scrie Capital.
PD-L si PSD au eliminat din programul final de guvernare pentru perioada 2009-2012 prevederea referitoare la asigurarea unui salariu minim brut de 500 de euro la intrarea Romaniei in zona euro, si isi propun cresterea salariului mediu brut cu 55%, fata de aproximativ 60% prevazut initial, scrie Gandul.