Cadoul de adio al sondei care s-a prabusit pe cometa Churyumov-Gerasimenko: Rosetta a trimis o ultima fotografie, incompleta
Sonda Rosetta, chiar inainte de a se zdrobi de cometa Churyumov-Gerasimenko, a trimis o ultima fotografie, incompleta, pe care Agentia Spatiala Europeana (ESA) a reusit sa o reconstruiasca si a publicat-o joi, la un an dupa finalul acestei aventuri spatiale care a captivat Terra, scrie AFP.
Rosetta se afla atunci la 20 de metri de zona stancoasa si prafoasa care i-a devenit mormant.
Sonda s-a prabusit voluntar in urma cu un an pe cometa pe cometa Churyumov-Gerasimenko, semnand astfel sfarsitul unei odisei spatiale istorice de peste 12 ani in care a incercat sa descopere misterele formarii sistemului solar.
Majoritatea instrumentelor sale, inclusiv camera foto, functionau inca si au permis recoltarea unei serii pretioase de date, printre care si imagini despre care se credeau ca sunt ultimele.
Dar echipele ESA au avut o surpriza, ulterior.
„Am gasit in serverul nostru cateva pachete de date. Si ne-am gandit ‘genial, ar putea fi inca o imagine'”, a explicat Holger Sierks, de la Institutul Max Planck pentru cercetarea sistemului solar din Gottingen (Germania), care lucra pentru camera Osiris.
Imaginea in discutie era divizata in sase pachete de date. Dar transmisia s-a intrerupt dupa ce au fost trimise doar trei pachete. Sonda a fost programata sa se inchida in momentul impactului.
Inginerii din Gottingen au reusit insa sa reconstruiasca imaginea.
Cometele au aparut acum circa 4,5 miliarde de ani si au ramas in „congelatorul” spatiului in tot acest interval de timp, fiind, in acest fel, niste martori de exceptie.