Sari direct la conținut

Cancelarul Olaf Scholz îi îndeamnă pe refugiații ucraineni să se angajeze în număr mai mare / Ei ar putea rezolva o problemă majoră pentru economia Germaniei

HotNews.ro
Cancelarul Olaf Scholz alaturi de presedintele Volodimir Zelenski, Foto: American Photo Archive / Alamy / Profimedia
Cancelarul Olaf Scholz alaturi de presedintele Volodimir Zelenski, Foto: American Photo Archive / Alamy / Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz i-a îndemnat în cursul weekendului pe refugiații ucraineni găzduiți de țara sa să se angajeze în număr mai mare, promițându-le că acest lucru le va garanta că nu vor fi înapoiați în Ucraina pentru a lupta, relatează Euractiv și Ukraîinska Pravda.

Germania este țara europeană care a primit cei mai mulți refugiați ucraineni, în jur de 1.300.000 de persoane, echivalentul a aproximativ o treime din numărul ucrainenilor care s-au refugiat de război.

Însă potrivit estimărilor oficiale, doar între 18% și 20% din aceștia aveau un loc de muncă în Germania la începutul acestui an, unul dintre cele mai scăzute procente din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Situația este una problematică pentru guvernul lui Scholz, care a anunțat în septembrie anul trecut că intenționează să înjumătățească ajutoarele sociale acordate pentru refugiați în contextul eforturilor de a descuraja imigrația ilegală în țară.

„Sperăm că cei care sunt aici din Ucraina și sunt apți de muncă vor începe acum să muncească”, a declarat sâmbătă Olaf Scholz la Potsdam. El a argumentat de asemenea că ucrainenii pot ajuta Germania să combată criza forței de muncă, un lucru care provoacă îngrijorări la nivel federal.

Institutul german pentru Cercetare Economică, apropiat patronatelor, estimează într-un studiu publicat duminică că economia Germaniei va pierde doar anul acesta circa 49 de miliarde de euro pe care companiile le-ar putea obţine dacă criză de forţă de muncă specializată nu le-ar afecta producţia.

Scholz le promite refugiaților ucraineni că vor putea rămâne în țară dacă au permise de muncă

În condițiile în care sondajele de opinie arată că aproape jumătate din refugiații ucraineni din Germania nu doresc să se întoarcă acasă, Scholz le-a promis că găsirea unui loc de lucru le va garanta asta.

„În Germania oricine este angajat aici și nu se face vinovat de vreo infracțiune va putea aproape sigur să rămână”, a mai spus cancelarul la Potsdam.

Subiectul are potențialul de a tensiona relațiile dintre Kiev și Berlin, unul dintre cei mai importanți susținători militari ai Ucrainei, în condițiile în care numeroși bărbați ucraineni care sunt de vârsta mobilizării se află pe teritoriul Germaniei.

Pe 23 aprilie Ucraina a anunțat suspendarea serviciilor consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate, cu excepţia celor necesare pentru revenirea în Ucraina. Măsura a venit în contextul în care forțele armate ucrainene se confruntă cu un deficit cronic de trupe în războiul cu un inamic cu mai mulţi soldaţi şi mai bine echipat, o situație semnalată de comandanți de luni de zile.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a postat într-o declaraţie pe reţeaua de socializare X că a dispus să fie luate măsuri pentru restabilirea a ceea ce el a numit un „tratament corect” pentru bărbaţii de vârsta mobilizării. El i-a criticat pe cei care au părăsit Ucraina înainte sau în timpul războiului.

„Cum arată asta: un bărbat de vârsta mobilizării a plecat peste hotare, i-a arătat statului său că nu-i pasă de supravieţuirea lui, iar apoi vine şi vrea să beneficieze de servicii din partea acestui stat”, a spus șeful diplomației ucrainene. „Nu merge aşa. Ţara noastră este în război”, a subliniat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 810-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro