Care este stadiul amenzilor de 63 de milioane de euro aplicate de Consiliul Concurentei companiilor Orange si Vodafone pentru abuz de pozitie dominanta
Pe 11 iunie anul acesta, Curtea de Apel Bucuresti a judecat cererile Orange si Vodafone de anulare a amenzilor primite in februarie 2011 de la Consiliul Concurentei. Orange a castigat, Vodafone nu. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca asteapta motivarea instantei si va decide daca face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie si ca practica este de a ataca in recurs deciziile nefavorabile. Un raspuns similar a dat si in vara anului 2011, cand cei doi operatori au castigat la Curtea de Apel suspendarea aplicarii amenzilor, contra achitarii unei cautiuni de aproape 19 milioane euro. Ce s-a intamplat pana la urma? Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut decizia Curtii de Apel Bucuresti de suspendare a amenzilor aplicate celor doi operatori de Consiliul Concurentei, declara pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu.
In luna mai 2011, la cateva luni dupa decizia Consiliului Concurentei (CC) prin care Orange si Vodafone au fost amendate cu 34,8 de milioane de euro si respectiv 28,3 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta, cei doi operatori au castigat in instanta suspendarea executarii deciziei autoritatii de concurenta.
HotNews.ro a scris la acel moment ca suspendarea executarii deciziei autoritatii are loc pana la pronuntarea instantei de fond. Potrivit legii concurentei, instanta poate lua o astfel de hotarare doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din totalul amenzii primite, ceea ce inseamna ca Orange si Vodafone au avut de platit impreuna 18,9 milioane de euro.
- „Fiecare dintre companii a platit cautiunea de 30% din sanctiune, deci per total asta inseamna circa 19 milioane de euro si au obtinut din partea Curtii de Apel Bucuresti suspendarea platii restului sanctiunii pana la finalizarea analizei pe fond a dosarului. Asteptam sa vedem motivarea. Probabil vom face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In mod normal facem recurs, dar trebuie sa analizam care sunt ratiunile pe care le-a retinut Curtea de Apel si atunci vom decide exact ce facem si desigur ne asteptam banuiesc in toamna sa incepem si judecata pe fond”, a declarat atunci pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu.
Ce s-a intamplat ulterior? Iata ce declara acum pentru HotNews.ro presedintele Consiliului Concurentei:
- „Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut decizia Curtii de Apel Bucuresti de suspendare a amenzilor aplicate celor doi operatori de Consiliul Concurentei. Cele doua companii au platit cautiunea”, a precizat Bogdan Chiritoiu.
Va ataca autoritatea decizia data pe 11 iunie 2013 de Curtea de Apel care a dat castig de cauza Orange?
- „Asteptam motivarea Curtii de Apel Bucuresti si apoi vom decide daca vom face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Practica nostra consta in atacarea in recurs a deciziilor defavorabile. Dupa primirea motivarii Curtii de Apel exista un termen de 15 zile pentru a face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a precizat Bogdan Chiritoiu.
Cine reprezinta in instanta Consiliul Concurentei in acest razboi juridic?
- „Consiliul Concurentei este reprezentat in instanta de Directia Juridica din cadrul institutiei, care atributii in acest sens. Consiliul Concurentei nu aloca fonduri suplimentare pentru sustinerea proceselor in instanta, deoarece este reprezentat de Directia de Juridica din cadrul institutiei, cu asistenta din partea Directiei de specialitate. In total, mai multi angajati ai Consiliului Concurentei au conlucrat la pregatirea apararii”, a spus Chiritoiu.
Daca cei doi operatori castiga in final batalia juridica, ce va presupune acest lucru din punct de vedere financiar?
- „Celor doi operatori li se va inapoia cautiunea depusa doar in situatia in care vor castiga la Inalta Curte de Casatie si Justitie, plus posibile cheltuieli de judecata. Nu avem practica judiciara privind eventualele despagubiri pentru indisponibilizarea cautiunii”, a mai precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Orange si Vodafone, amendate in 2011 cu 63,1 milioane euro pentru abuz de pozitie dominanta fata de NetMaster, un furnizor care ulterior a si disparut din piata
Consiliul Concurentei a anuntat la data de 15 februarie 2011 decizia de a amenda cu 63,1 milioane euro Orange si Vodafone pentru abuz de pozitie dominanta, in urma unei plangeri facute in 2006 de Netmaster, furnizor alternativ de servicii de telefonie fixa.
- „In perioada 2004-2006, Orange si Vodafone au blocat accesul la reteaua lor a furnizorului alternativ de telefonie fixa NetMaster Communications. Practic utilizatorii Netmaster Communications nu puteau apela utilizatorii celor doi mari operatori. Investigatia a stabilit ca in aceasta perioada, Orange si Vodafone au practicat un tarif de interconectare mai mare decat cel reglementat de autoritatea de reglementare in comunicatii”, preciza la acea data Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Potrivit acestuia, in perioada respectiva tariful reglementat era de 10 centi/minut, iar Orange si Vodafone practicau tarife de interconectare de 15-18 centi/minut. Mai precis este vorba de tarifele de interconectare practicate pentru apelurile internationale. Pe aceasta problema, cei doi operatori s-au judecat si cu autoritatea de reglementare in comunicatii, iar la sfarsitul lui 2006 – inceputul in 2007 o decizie in instanta a dat castig de cauza acestei institutii. Drept urmare, cei doi operatori si-au corectat comportamentul in piata.