Casa Regala, zguduita de doua evenimente majore in doar sapte luni. Cine e beneficiarul si ce mai ramane acum din ideea de monarhie
Astazi, Regele Mihai (94 de ani) si-a anuntat practic retragerea, motivul fiind diagnosticarea cu doua boli nemiloase: leucemie si cancer. In urma cu doar sapte luni, aceeasi Casa Regala mai suferise o pierdere importanta: Regele Mihai l-a exclus pe nepotul sau, principele Nicolae, din linia de succesiune la tron. Beneficiarii ambelor momente dramatice sunt Principesa Margareta si sotul sau, Printul Radu Duda. In acest moment, Margareta (Custodele Coroanei) devine de facto purtatorul de stindard al monarhiei. Dar mai reprezinta pe cineva in acest moment o Casa Regala condusa de Principesa Margareta si Printul Radu Duda?
Evenimentul de azi, cand Consiliul Regal a anuntat boala Regelui Mihai, a fost prefatat de un comunicat al Consiliului Regal de ieri, care anunta intrunirea din 1-2 martie a acestui organism. Comunicatul prezenta doua elemente de noutate: din fotografiile de la intrunirea Consiliului Regal lipsea tocmai Regele Mihai, iar din componenta Consiliului lipsea Mihnea Constantinescu, ambasador special din Ministerul de Externe (prezent la precedentele intruniri ale organismului).
Practic, Consiliul Regal a dat astazi urmatoarele informatii-cheie:
1. Regele Mihai e grav bolnav, suferind de carcinom epidermoid metastazant (o forma de cancer) si leucemie cronica. El a suferit o interventie chirurgicala
2. Regele nu va mai aparea in public, pentru ca urmeaza un tratament complex si solicitant
3. Regele Mihai ii incredinteaza Principesei Margareta reprezentarea publica
4. Consiliul Regal este la dispozitia Principesei Margareta, Custodele Coroanei
Cu alte cuvinte, Regele Mihai se retrage de facto din viata publica, fiind greu de crezut ca la varsta sa (94 de ani) va putea reveni dupa tratamentul pentru cele doua afectiuni grave. Conducerea Casei Regala e preluata de Principesa Margareta, cea despre care tot mai multi apropiati ai Casei Regale sustin ca este de fapt ghidonata de Printul Radu Duda, fost actor si unicul reprezentant al unei case regale gata sa candideze la presedintia unei republici.
Evenimentul retragerii Regelui Mihai a fost prefatat anul trecut, in luna august, de un anunt surprinzator al Suveranului. Regele Mihai a semnat la 1 august 2015 un document prin care i-a retras nepotului sau Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de „Principe al Romaniei” si calificativul de „Alteta Regala”. De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei, in conditiile in care Printul Nicolae era al treilea mostenitor al tronului, dupa Principesa Margareta si Principesa Elena (mama sa).
Decizia stranie de la acel moment nu a fost motivata, dar Regele Mihai spunea in comunicatul citat ca „Familia Regala si societatea romaneasca vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti”.
In interiorul Casei Regale era de notoritate relatia rece dintre Principele Nicolae si Printul Radu Duda, sotul Principesei Margareta (matusa lui Nicolae). Prin excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune la tron, Principesa Margareta si Printul Radu Duda nu mai aveau nici un concurent real la tron. Principele Nicolae (30 de ani) reusise sa-si creeze un profil in concordanta cu valorile generatiei sale, dar in dezacord cu eticheta stricta a Casei Regale.
- De notat un eveniment de la finalul lunii decembrie 2015, care arata framantarile din sanul comunitatii monarhistilor. Marilena Rotaru, fosta realizatoare tv si o figura proeminenta printre sustinatorii Casei Regale a Romaniei, a anuntat ca se retrage din Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei, a carei co-presedinte este. Marilena Rotaru il acuza pe celalalt co-presedinte al asociatiei, Catalin Serban, de faptul ca sustine o „anexare politica”.
Acestea sunt cele doua momente mari din ultimul an care vor schimba complet perceptia asupra monarhiei in Romania. Cata vreme simbolul Casei Regale era Regele Mihai, monarhistii aveau un stalp de sustinere, un reper moral major la care sa se raporteze. De asemenea, prezenta Principelui Nicolae putea da un impuls innoitor ideii de monarhie, data fiind aderenta unor grupuri semnificative de tineri la initiativele principelui. Fara cei doi, Casa Regala ramane reprezentata de Principesa Margareta si Printul Radu Duda, doua figuri mai degraba sterse si lipsite de credibilitate. Sa nu uitam ca Printul Radu Duda a facut in 2009 un gest respins de multi sustinatori ai monarhiei, anuntand ca vrea sa candideze la presedintia tarii. In cele din urma s-a retras din cursa.
Unica preocupare a celor doi a fost blazonul, eticheta si obtinerea de avantaje patrimoniale prin castigarea bunavointei politicienilor zilei (Printul Radu Duda a fost numit de premierul Adrian Nastase reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila). Principesa Margareta si Printul Radu Duda nu au fost interesati nici un moment de marile probleme ale societatii, nu si-au folosit pozitia in momentele dificile ale istoriei recente, au absentat permanent din marile dezbateri.
Sustinatorii monarhiei nu s-au putut identifica nici un moment cu cei doi dintr-un simplu motiv: ei au lipsit de pe scena. Oricit de grave au fost provocarile la adresa tarii, oricit de critice momentele, Principesa Margareta si Printul Radu Duda au excelat prin absenta. Singurele lor aparitii au fost la sindrofii fara valoare simbolica, la mese cu politicieni (fara discernamintul moral cerut de la o familie regala) si vagi acte de caritate. Pe scurt, cei doi nu au anvergura de familie regala. (Nici nu mai merita discutat un aspect in aparenta minor, dar extrem de sensibil pentru public: Principesa Margareta nu a reusit sa invete perfect limba romana nici in acest moment).
Din acest moment, forta Casei Regale scade vertiginos. Si forta simbolica (vezi explicatia de mai sus), dar si forta reala, pentru ca in relatiile cu institutiile statului roman si cu alte Case Regale straine Principesa Margareta nu are alonja istorica a tatalui sau.