Sari direct la conținut

Catalin Pauna: Reluarea cresterii economice depinde si de capacitatea de absorbtie a fondurilor europene

HotNews.ro

Exporturile sunt unul dintre putinele motoare de crestere economica ale Romaniei, a declarat joi Catalin Pauna, senior economist al Biroului de la Bucuresti al Bancii Mondiale, care a mai adaugat ca accelerarea cresterii economice din zona euro va sprijini exporturile. El a mai aratat ca reluarea cresterii economice depinde si de capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, care pot suplimenta investitiile publice.

Reprezentantul Bancii Mondiale este de parere ca procedurile pentru accesarea fondurilor structurale ar trebui simplificate, in conditiile in care beneficiarii acestor fonduri trebuie sa indeplineasca atat reglementari europene cat si reglementari nationale.

„Romania ar trebui sa ia masuri pentru simplificarea accesului la fonduri europene. In afara de reglementarile europene, noi am adaugat si reglementari la nivel national. Trebuie vazut daca toate aceste reguli sunt necesare”, a declarat Catalin Pauna, in cadrul unei conferinte organizata cu ocazia lansarii Raportului privind dezvoltarea economica in UE10.

El a mai spus ca Romania este atractiva pentru investitii in capacitati de productie, avand in vedere ca tara noastra se afla pe al doilea loc intre statele din regiune in ceea ce priveste costul orar al fortei de munca.

Lipsa ajustarilor fiscale, unul din motivele intarzierii reluarii cresterii economice

Totodata, Pauna a spus ca ajustarea fiscala ar trebui sa fie principala preocupare a autoritatilor, avand in vedere ca lipsa acestor ajustari este unul dintre motivele pentru care Romania se afla printre ultimele tarile care vor relua procesul de crestere economica. Un alt motiv ar fi ponderea redusa a exporturilor ca procent din PIB, comparativ cu alte state din regiune.

Banca Mondiala arata in Raportul privind dezvoltarea economica a noilor state membre ale Uniunii Europene ca regiunea UE10 va inregistra o crestere lenta in acest an, urmand sa revina la nivelul de dinaintea crizei in cea de-a doua parte a anului viitor. Activitatea economica din Romania, Bulgaria, Estonia, Ungaria si Lituania va stagna insa in acest an, datorita unor dezechilibre care continua sa se manifeste.

Catalin Pauna a precizat insa ca in prognoza BM nu au fost luate in calcul efectele pe care masurile de austeritate le vor avea asupra evolutiei economiei romanesti.

Conform datelor BM, economia regiunii UE10 va creste cu 1,7% in acest an, urmand ca in 2011 si in 2012 avansul sa fie de 3,3%, respectiv 3,7%, ritmuri superioare celor din zona euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro