Sari direct la conținut

Cati romani folosesc smartphone-uri si ce fac cu ele – studiu

HotNews.ro

Gradul de penetrare a smartphone-urilor in tara a ajuns la 28% din populatie in primul trimestru din 2013, fata de 12% in T1 2012, arata un studiu al Ipsos Media CT facut la cererea Google. In medie un roman are 17 aplicatii instalate pe smartphone, iar lunar sunt folosite cam opt aplicatii. Media de aplicatii contra-cost instalate este de doua/telefon, se mai arata in cercetare.

Locurile unde smartphone-urile sunt cel mai adesea utilizate sunt acasa, la serviciu, in mers, la cafenea si in magazine.

Interesant este ca smartphone-ul a devenit atat de important pentru romani, incat o treime ar renunta mai degraba la televizor, decat la telefon. Peste 60% dintre cei care au telefoane inteligente deschid macar o data pe zi motoare de cautare si se intereseaza cel mai des de diverse produse, de calatorii, locuri de munca, restaurante si baruri.

In medie un roman are 17 aplicatii instalate pe smartphone, iar lunar sunt folosite cam opt aplicatii. Media de aplicatii contra-cost instalate este de doua/telefon.

Circa 83% din cei care au smartphone se uita la videoclipuri pe ele, iar o treime se uita zilnic. Cand e vorba de retele de socializare, 88% din cei care su telefoane inteligente intra pe acestea, iar 57% le acceseaza in fiecare zi.

Noua din zece posesori de smartphone cauta informatii despre locuri din apropiere, 61% fac asta saptamanal, iar 31%, zilnic. Ei cauta informatii despre diverse firme pe care in cele mai multe cazuri le viziteaza (66%). In urma cautarii de informatii locale, 43% au realizat si achizitii.

Aproape 85% dintre cei care au smartphone au cautat informatii despre un serviciu sau produs, iar in 27% din cazuri, cei care incep cautarea unui produs pe smartphone ajung sa il cumpere din magazine fizice, iar 24% de pe internet.

Cei care incep sa cumpere de pe smartphone ajung sa faca acest lucru frecvent, 55% facand asta macar o data pe luna. Totusi, raman bariere mari in calea comertului online de pe smartphone, cea mai grava fiind lipsa de incredere in securitatea tranzactiilor cu cardul de credit. Alte obstacole tin de dimensiunile mici ale ecranului ce impiedica afisarea unor detalii despre produs, dar si faptul ca dureaza prea mult sa se deschida site-urile.

Interesant este ca publicitatea din mediul off-line i-au facut pe trei sferturi dintre userii de smartphone sa caute pe ele detalii despre produs, cei mai multi fiind inspirati de reclamele de la TV si din magazine.

În parteneriat cu Ipsos MediaCT, Google a chestionat în total 1.000 de internauti cu vareste intre 18 si 64 de ani), care au declarat că utilizează un smartphone pentru a accesa internetul.

Distribuirea s-a realizat conform unui studiu reprezentativ naţional,

iar datele sunt ponderate în funcţie de vârstă, sex, regiune, marcă de

smartphone, frecvenţa utilizării internetului mobil şi utilizarea tabletelor.

Un smartphone este definit ca „un telefon mobil care oferă funcţii

avansate, care dispune deseori de caracteristici asemănătoare cu cele ale unui PC sau oferă posibilitatea de a descărca aplicaţii”.

Interviurile au fost realizate în primul trimestru din 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro