Sari direct la conținut

Cautatorii de povesti – o carte cu povesti frumoase din Romania de astazi, se lanseaza la Gaudeamus

Smile Media
Cautatorii de Povesti, Foto: GMP PR
Cautatorii de Povesti, Foto: GMP PR

Radu Paraschivescu, Catalin Stefanescu, Irina Pacurariu si Vlad Petreanu sunt scriitori, jurnalisti dar si „Cautatori de povesti” profesionisti. Vineri, 23 noiembrie, ora 17:00, in cadrul targului de carte Gaudeamus din Bucuresti, are loc o lansare inedita: „Cautatorii de povesti – O calatorie prin bibliotecile de azi”, prima carte dedicata bibliotecilor publice din Romania.

Cei patru autori s-au asternut la drum in martie din dorinta de a dezvalui schimbarile din biblioteci si comunitatile lor. Timp de zece saptamani, ei au cautat povestile ascunse din peste 60 de biblioteci publice, acele locuri despre care nu mai stim foarte multe si unde tot mai putini romani au intrat in ultimii ani.

Demersul a inceput ca un efort comun de promovare a bibliotecilor publice, spatii in care oamenii au acces gratuit si public la carti si, mai nou, la tehnologie si informatie, initiat de programul Biblionet in Romania, in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecilor si Bibliotecarilor Publici din Romania. Calatoriile au putut fi urmarite pe masura ce erau realizate, pe site-ul camapaniei www.cautatoriidepovesti.ro, unde au fost postate fragmente si fotografii din vizitele facute.

Spiritul jurnalistic si darul de povestitor pe care il au cei patru Cautatori fac aceste povesti si reportaje, pe rand, emotionante, triste, debordand de umor, provocatoare, inversunate, dar cu siguranta memorabile.

Poate contrar asteptarilor cititorului, incursiunea in lumea bibliotecilor de astazi, o institutie publica mai degraba ignorata in ultimii 20 de ani, nu ii va lasa un gust amar, ci dimpotriva. Sunt povesti pozitive ai caror eroi, oameni din zone in care nu ai crede ca se mai intampla mare lucru, nu isi pierd speranta.

In Strunga, judetul Iasi, Vlad Petreanu s-a intalnit cu un tata care aproape renuntase la ideea de a-si mai revedea cei cinci copii ai sai dintr-o casnicie anterioara. Intr-o zi, insa, al saselea copil din noua sa familie a gasit una din surorile pierdute si a contactat-o, accesand Facebook-ul la biblioteca. Destinul unei familii s-a schimbat pentru ca a aparut internetul la biblioteca.

In Ardeal, Radu Paraschivescu descrie clanul „Mustaciosilor” din regiunea Covasnei, Harghitei si imprejurimi, toti inzestrati cu mustati precum „aripile unui avion de vanatoare vazut de departe” sau nunta din Boghesti, judetul Vrancea, transmisa prin webcam in strainatate. Iar Catalin Stefanescu, calatorind prin judetele Mures si Alba, discuta cu un sofer de primarie, devotat utilizator al bibliotecii care puncteaza eroarea fundamentala a lui Nietzsche si falimentul patriarhatului, dar si cu Nea Marin care povesteste de o iarna grea in care, blocat in casa de nameti, a fumat, foaie cu foaie, un volum din Shogun imprumutat de la biblioteca.

In biblioteci, gasesti de fapt oameni cu multa vointa si care isi depasesc de cele mai multe ori obligatiile din fisa postului. Irina Pacurariu a cunoscut-o la biblioteca din Suceava, pe Nicoleta Tipa, o bibliotecara, care organizeaza de peste un an cursuri pentru copii si tineri din centre de plasament. A convins si profesori universitari si studenti din oras sa faca meditatii voluntar cu ei iar apoi au avut surpriza ca acesti copii sa ajunga sa participe la olimpiade scolare.

Cartea va fi tiparita in editie limitata, iar exemplarele vor putea fi gasite in peste 2000 de biblioteci publice incluse in programul Biblionet din tara. Editia electronica poate fi descarcata de pe site-ul campaniei www.cautatoriidepovesti.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro