Sari direct la conținut

CE a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei in privinta serviciilor de plati

HotNews.ro

Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei si a altor cinci state europene deoarece nu au implementat complet in legislatiile nationale Directiva serviciilor de plati, prin care se pregateste introducerea Sistemul Unic de Plati (SEPA). Astfel, autoritatile de la Bruxelles vor transmite scrisori de argumentatie (reasoned opinion) celor sase tari prin care se solicita implementarea completa a acestei Directive.

Tarile vizate sunt Cipru, Grecia, Spania, Polonia, Romania si Suedia.

„In timp ce majoritatea statelor membre au implementat pe deplin aceasta directiva, sase state membre inca mai trebuie sa puna in aplicare in parte sau in totalitate dispozitiile sale. In trei state membre, este nevoie de legislatie suplimentara sau secundara pentru punerea in aplicare a unor dispozitii, in principal referitoare la cerintele prudentiale pentru institutiile de plata (Romania), cerintele de informare (Spania) sau cerintele de combatere a spalarii banilor (Cipru). In Grecia, Suedia si Polonia, toate dispozitiile directivei trebuie puse in aplicare”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Termenul limita pentru implementarea Directivei serviciilor de plati a fost noiembrie 2009.

Obiectivul Directivei este acela de a garanta faptul ca platile in interiorul Uniunii Europene – respectiv transfer credit, debitare directa si plati prin carduri – vor fi la fel de facile, eficiente si sigure ca si platile nationale de pe teritoriul statelor membre, creand astfel cadrul juridic pentru aparitia Sistemul Unic de Plati (Single Euro Payments Area – SEPA). Directiva va consolida drepturile si protectia tuturor utilizatorilor serviciilor de plati (consumatori, comercianti cu amanuntul, societati comerciale mari si mici, autoritati publice).

Daca in urma scrisorii de argumentatie, legislatia Romaniei nu va fi modificata astfel incat sa corespunda Directivei europene, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro