Sari direct la conținut

Ce a generat miscarea de panica pe pietele financiare internationale: Reechilibrarea economica a Chinei se dovedeste mai dureroasa decat se astepta

HotNews.ro
Agitatie mare pe bursele lumii, investitorii sunt loviti de o serie de vesti proaste, Foto: Tradeville
Agitatie mare pe bursele lumii, investitorii sunt loviti de o serie de vesti proaste, Foto: Tradeville

Probleme in activitatea economica, prabusire bursiera, devalorizare soc a yuanului si statistici contestate: China a destabilizat pietele financiare mondiale si, in ciuda unor eforturi repetate, pare din ce in ce mai neputincioasa in incercarea de a depasi neincrederea generala, scrie AFP.

In ciuda unor noi asigurari din partea autoritatilor, Bursa din Shanghai si-a continuat luni prabusirea, scazand cu aproape 8,5%.

Iar acest eveniment vine intr-un moment in care se intensifica ingrijorarile legate de vigoarea economiei chineze: un cocktail fatal care a contribuit la prabusirea pietelor financiare mondiale.

Iar acum este pusa in discutie chiar credibilitatea guvernului chinez, in conditiile in care Beijingul lauda de doi ani o „reechilibrare” spre un model de crestere mai lent, dat mai durabil.

Ideea era de a sustine consumul intern si avantul sectorului privat pentru a compensa exporturile in scadere si un sector industrial cu supracapacitati enorme, facand in acelasi timp curatenie in randul marilor grupuri de stat invechite si prea putin profitabile.

Dar tranzitia se dovedeste mai dureroasa decat se astepta, iar autoritatile s-au vazut in final constranse sa-si multiplice masurile de relansare si de relaxare monetara (patru reduceri ale dobanzii de interventie din noiembrie) pentru stimularea activitatii. Fara mare succes: indicatorii gri continua sa se acumuleze.

In paralel, guvernul s-a dovedit incapabil sa previna recenta cadere a burselor, in ciuda unor interventii repetate si a achizitiilor masive de actiuni de catre organismele publice, in ultimele doua luni.

„Nu mai au de ales, trebuie sa dea dovada de o mai buna gestiune si o mai mare coerenta” pentru a regasi increderea pierduta, spune Christopher Balding, economist la HSBC Business School a universitatii din Beijing.

Indicatori statistici dezamagitori

„Reechilibrarea” vizata de Beijing este in general privita bine de economisti, dar va avea nevoie de mult timp, deoarece incetinirea investitiilor si o cerere interna in berna complica datele problemei.

Andy Xie, economist independent din Shanghai, afirma ca Beijingul ar trebui, ideal, sa adopte reduceri de impozite in valoare de 2.000 miliarde yuani (274 miliarde euro).

„Ar fi o modalitate extrem de puternica pentru a stimula consumul”, crede el.

In 2011, China inregistra inca o crestere cu doua cifre (+10,6%). De atunci, incetinirea s-a instalat: dupa +7,4% anul trecut, Beijingul vizeaza acum +7% pentru 2015.

Dar numerosi analisti se indoiesc ca gigantul asiatic va reusi sa atinga tinta, in lipsa unor noi masuri de sustinere.

O crestere de 7% a fost anuntata pentru trimestrul doi, in ciuda unei avalanse de statistici dezamagitoare.

In iulie, exporturile au scazut cu 8,3% in cifre anualizate. Si, potrivit unui indice IMM care a cazut la minimul ultimilor sase ani, activitatea manufacturiera s-a contractat violent in august.

Relaxarile monetare s-au acumulat in economia virtuala

In acest context, deprecierea brusca a yuanului, perceputa de multi analisti ca un efort disperat al Beijingului de a sustine competitivitatea exporturilor, nu a facut decat sa creasca ingrijorarea.

„Nu trebuie insa sa privim haoticele burse chinezesti ca un barometru valabil pentru intreaga activitate”, avertizeaza Brian Jackson, de la IHS Economics.

Potrivit acestuia, autoritatile se pot lauda cu cateva succese, precum explozia cererii imobiliare si stabilizarea sectorului constructiilor.

Dar majoritatea expertilor cred ca Beijingul trebuie sa-si refaca temele.

„Aplica o politica monetara copiata din manualele de economie” si care ramane ineficienta, comenteaza Liu Li-Gang, ecnomist la banca ANZ.

Relaxarile monetare repetate – reduceri ale dobanzii de interventie, reducerea rezervelor obligatorii ale bancilor, pentru a stimula creditarea – urmareau sustinerea activitatii.

In realitate, insa, „lichiditatile s-au acumulat in economia virtuala (alimentand in special pietele bursiere) mai degraba decat in economia reala”, de unde impresia ca „politica actuala este aplicata de un grup de oameni fara experienta”, continua Liu.

„Daca guvernul vrea cu adevarat sa se serveasca de Bursa pentru sustinerea economiei, e nevoie de un sistem de piata care sa functioneze corec … si asta lipseste in China”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro