Sari direct la conținut

Ce aparate electronice au românii în casă și de ce nu prea se îndură să renunțe la cele vechi – sondaj

HotNews.ro
Deseuri, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Deseuri, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Doar 8% dintre gospodăriile din țară se debarasează în mod corect de electrocasnicele mici uzate, arată cel mai nou sondaj al asociației ECOTIC. Ce aparate au românii în case, câte dintre ele nu mai sunt folosite și de ce oamenii nu vor să renunțe la acestea, pentru a le da spre reciclare în mod corespunzător?

Sondajul a fost realizat telefonic din datele culese de la 1.500 de respondenți și are o marjă de eroare de +/- 2,5%. Rezultatele au fost anunțate vineri, fiindcă 14 octombrie este Ziua internațională a Reciclării deșeurilor electrice.

În câte gospodării se găsesc cele mai populare aparate: smartphone-urile sunt în toate, iar fierul de călcat, în 93%. Mixere, aspiratoare și uscătoare de păr sunt în peste 80% din case, iar cuptorul cu microunde este în 70% dintre gospodării, în timp ce prăjitorul de pâine se găsește în 59% dintre case, aceeași pondere fiind și pentru bormașini. Camerele foto digitale se mai găsesc în doar 24% dintre case.

O zecime dintre echipamentele de mici dimensiuni analizate în studiu și aflate în casele românilor sunt păstrate chiar dacă sunt nefolosite sau stricate. La nivel european, acest procent prezintă o situație mai bună în România față de alte țări europene precum Italia (29%), Olanda (17%), Marea Britanie (14%) și Slovenia (12%).

În cifre exacte cele 10,5% sunt cuantificate în 17 000 de tone, arată estimarea ECOTIC. O treime dintre acestea sunt nefuncționale și chiar și în acest context doar 8% din români au gânduri viitoare de debarasare, iar 42% declară că le vor păstra în continuare.

De ce păstrăm aparate pe care oricum nu le vom mai folosi

În aproape orice casă se găsesc electronice care nu au mai fost folosite de ani buni, fie că este vorba despre telefoanele vechi din sertare, fierul de călcat din debara sau vreun aspirator de demult. De ce le ținem?

42% dintre respondenți își doresc să aibă echipamente de rezervă sau le atribuie o valoare sentimentală (media europeană este de 68%).

În același timp, 32% nu știu ce trebuie să procedeze cu ele sau unde ar trebui duse. Camerele foto digitale sunt echipamentele de mici dimensiuni pe care 5% din populație le păstrează fără a le utiliza chiar dacă sunt funcționale. În același timp camera foto digitală se regăsește în doar 24% din locuințe.

La întrebarea dacă dețin telefoane mobile, în casă, telefoane pe care nu le mai utilizează, răspunsul a fost afirmativ în 54% din cazuri. Telefonul mobil se regăsește în toate locuințele din România, iar în 27% dintre ele sunt peste cinci astfel de aparate, atât funcționale cât și nefuncționale.

La nivel global sunt 16 miliarde de telefoane mobile dintre care 5,3 miliarde vor deveni deșeuri în 2022. Doar o mică parte dintre acestea vor fi colectate și reciclate în mod corespunzător.

Care sunt obiceiurile de debarasare ale populației?

O treime dintre cei întrebați participă activ la conceptul de economie circulară prin alegerea de a da către rude sau a vinde echipamentele funcționale pe care nu le mai utilizează. Această deprindere este destul de populară în România, față de celelalte țări unde acest obicei are o pondere mult mai mică.

În ceea ce privește obiceiurile de debarasare a deșeurilor de echipamente electrice doar 8,4% din gospodării s-au debarasat corect, iar cele 4550 de tone au fost date împreună cu gunoiul menajer, colectorilor informali de fier vechi sau pur și simplu abandonate pe spațiul public.

Acest lucru este cauzat de un grad de conștientizare încă scăzut și mai ales de lipsa infrastructurii de colectare.

Doar 29% dintre cetățeni ar ști despre un punct de colectare deșeuri electrice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro