Sari direct la conținut

Ce avere are Adrian Ionel, acuzat de DNA că a cerut mită 760.000 de euro: Șeful Unifarm nu deține nicio proprietate

HotNews.ro
Adrian Ionel, Foto: AGERPRES
Adrian Ionel, Foto: AGERPRES

​Adrian Ionel, directorul suspendat al Unifarm acuzat de procurorii DNA că a cerut mită 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziție de echipamente de protecție în timpul pandemiei de coronavirus, trăiește din salariul de la Unifarm și din veniturile de membru al unor consilii de administrație. El nu deține nicio proprietate și nici depozite bancare, potrivit celei mai recente declarații de avere, publicate pe site-ul Companiei Naționale Unifarm în iunie 2017.

Cu toate că are obligația legală să își depună anual declarația de avere,ultima declarație de avere publică a lui Adrian Ionel datează de acum 3 ani, din iunie 2017.

Potrivit documentului, veniturile lui Adrian Ionel în anul 2016 – perioada acoperită de declarația de avere – au arătat astfel:

  • 44.528 de lei – remunerație primită în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al Unifarm
  • 49.333 de lei – salariul aferent funcției de director general al Unifarm
  • 25.580 de lei – remunerație primită în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Unifarm
  • 86.716 lei – salariul aferent funcției de director general al Institutului Cantacuzino
  • 3.871 de lei – remunerație primită în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Institutului Național de Cercetare -Dezvoltare pentru Metale Neferoase și Rare
  • 3.048 lei – remunerație primită în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiație.

În afara acestor venituri, în declarația de avere a directorului Unifarm nu sunt consemnate niciun depozit bancar sau vreo proprietate.

Adrian Ionel, „Dumnezeul achizițiilor” în pandemie

Adrian Ionel, absolventul unui masterat în Managementul informațiilor de securitate națională la Academia Națională de Informații din cadrul SRI și licențiat în Drept al Universității „Spiru Haret”, conduce Unifarm, instituția care funcționează practic ca distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătății, din anul 2012. Cu o mică pauză în 2015, când Ionel a fost numit pentru scurt timp directorul Institutului Cantacuzino. Anul 2020 și pandemia de coronavirus l-au găsit pe Adrian Ionel în postura de șef al distribuitorului de medicamente al Ministerului Sănătății, care a făcut achiziții de materiale de protecție în cantități uriașe. Totul prin achiziție directă, fără licitație, așa cum a prevăzut legea în perioada stării de urgență.

Achizițiile de materiale de protecție erau absolut necesare, dar Ministerul Sănătății și Unifarm nu au făcut publică lista completă și nici costurile la care au fost achiziționate aceste materiale.

Adrian Ionel

Direcția Națională Anticorupție a anunțat ieri că directorul general al companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel, este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar pentru cinci infracțiuni de corupție: luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

El este acuzat că a cerut 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziție de echipamente de protecție, în timpul pandemiei de COVID-19.

În plus, cele un milion de măști livrate prin contract Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract – practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

Procurorii DNA mai spun că Adrian Ionel ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale.

Directorul general al Unifarm a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, iar în acestă perioadă are următoarele obligații impuse de procurori: să nu exercite funcția de director general și membru în Consiliul de Administrație al C.N. Unifarm SA, să nu părăsească teritoriul Municipiului București și județul Ilfov, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat marți întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație „în vederea luării deciziilor care se impun în cazul directorului general al SC Unifarm SA, Adrian Ionel, în urma comunicatului Direcției Naționale Anticorupție”. Tătaru a anunțat că va solicita demiterea lui Adrian Ionel, în cazul în care Consiliul de Administrație al Unifarm nu ia o decizie.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro