Sari direct la conținut

Ce prevede Ordonanta privind pretul gazului care ajunge la marii consumatori: Decuplarea formarii preturilor de pe piata libera de formarea preturilor de pe piata reglementata

HotNews.ro

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de Ordonanta de Urgenta privind preturile la gazele care ajung la marii consumatori industriali. Premierul Victor Ponta anuntase ca acest proiect se refera la stabilirea unui pret de referinta (230 dolari/mia de metri cubi-pretul de la 1 ianuarie 2014) pentru marii consumatori. Proiectul a fost publicat pesite-ul Ministerului Finantelor, insa arata ca pentru stabilirea acestui pret a fost nevoie de modificarea Ordonantei Guvernului 7/2013 privind impunerea unui impozit de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile producatoare de gaze in urma liberalizarii preturilor.

Ordonanta a fost modificata in asa fel incat sa fie decuplata formarea „preturilor in cadrul pietei concurentiale de formarea preturilor in cadrul pietei reglementate”. Practic, consumatorii mari industriali vor putea sa negocieze ce preturi vor dori cu producatorii de gaze, dar nu mai putin de 230 dolari/mia de metri cubi cat era pretul stabilit de ANRE in ianuarie 2014. In acest sens a fost modificata si formula de calcul a impozitului de 60% din veniturile suplimentare. Pana acum, impozitul se calcula fara a se tine cont de pietele pe care ajungeau cantitatile de gaze, in reglementat sau pe piata libera.

In forma actuala, formula de calcul al veniturilor suplimentare defineste termenul „VGCNC” ca fiind -volumele de gaze naturale din productia interna vandute consumatorilor noncasnici-, fara a preciza in mod explicit ca este vorba de volume destinate consumatorilor noncasnici din piata reglementata, se arata in nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta.

„In acest context, producatorii de gaze naturale au oferit spre vanzare pe piata concurentiala cantitati de gaze naturale la preturi egale cu cele stabilite prin HG nr. 22/2013 pentru cantitatile de gaze naturale destinate pietei reglementate, interpretand ca veniturile suplimentare sunt determinate prin aplicarea diferentialului -(PCNC-PRCNC)- la cantitatea totala vanduta consumatorilor noncasnici, indiferent de piata in care acestia se incadreaza – concurentiala sau reglementata. Astfel, putem constata ca aplicarea in practica de catre producatorii de gaze naturale a prevederilor Ordonantei nr. 7/2013 a determinat o reglementare indirecta a pietei concurentiale, prin impunerea preturilor stabilite prin HG nr. 22/2013 pentru piata reglementata si la nivelul pietei concurentiale”, se mai precizeaza in nota de fundamentare.

Aceasta situatie a condus, practic, la anularea avantajelor pe care piata concurentiala le poate oferi participantilor, inactivand principiul de formare a preturilor pe piata concurentiala „pe baza cererii si a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurentiale”, se mai arata in nota de fundamentare.

Masura vizeaza doar consumatorii de pe piata libera. Pentru consumatorii casnici si industriali reglementanti, pretul gazelor va creste de la 1 aprilie cu 2%, respectiv 5%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro