Sari direct la conținut

Ce rol a avut rockerul Brian May în misiunea NASA de a aduce pe Pământ mostre de pe asteroidul Bennu

HotNews.ro
Sir Brian May, Foto: Victoria Jones / AP / Profimedia
Sir Brian May, Foto: Victoria Jones / AP / Profimedia

Brian May, chitaristul formației Queen, care este și astrofizician, a ajutat NASA în misiunea sa de a aduce pe Terra mostrele de pietre și praf colectate de sonda Osiris Rex de pe îndepărtatul asteroid Bennu, relatează CNN.

May a spus că este „extrem de mândru” să fi făcut parte din echipa care a colectat mostrele de pe asteroidul Bennu.

„Bună ziua, oameni de la NASA, fani ai spațiului, pasionați de asteroizi. Acesta este Brian May de la Queen, după cum probabil știți, dar și extrem de mândru de a fi membru al echipei OSIRIS-REx”, a spus muzicianul în vârstă de 76 de ani într-un clip difuzat duminică la NASA TV.

Reamintim că duminică, în jurul orei 18.00, mostrele de pietre și praf colectate de sonda Osiris Rex de pe îndepărtatul asteroid Bennu, în 2020, au ajuns pe Terra, în deșertul din statul american Utah.

May a jucat un rol crucial în misiune, creând imagini stereoscopice din datele navei spațiale care i-au permis liderului misiunii, Dante Lauretta, și echipei să găsească un loc sigur pentru a ateriza și a colecta probe.

În clip, May și-a cerut scuze pentru că nu a fost alături de echipă pentru evenimentul important.

„Repet pentru un turneu Queen, dar inima mea rămâne cu voi, pe măsură ce această mostră prețioasă este recuperată”, a explicat el, care i-a felicitat pe toți cei care lucrează în cadrul misiunii, dar și pe Dante.

După ce a lăsat capsula eșantionului în Utah, OSIRIS-REx își continuă călătoriile pentru a studia un alt asteroid, numit Apophis, a spus agenția spațială.

Asteroidul Bennu a fost descoperit în 1999, iar numele i-a fost dat de un copil de 9 ani care a câștigat un concurs în 2013. Bennu este un nume mult mai prietenos decât „1999 RQ36”, cum s-a numit până atunci asteroidul de 500 metri lățime.

Datorită sondei Osiris Rex, care a petrecut câțiva ani în jurul lui Bennu și a prelevat în 2020 și mostre de pe el, știm foarte multe despre acest „bolovan spațial” care o dată la șase ani se apropie de Terra în drumul său ceresc.

A putut fi calculată cu o precizie uimitoare traiectoria asteroidului până în anul 2135, dar și după aceea, astfel că s-a ajuns și la calculul probabilității ca Bennu să lovească undeva pe Terra în data de 24 septembrie 2182. Probabilitatea este de 1 la 2.700. Despre Bennu a apărut un amplu studiu, în 2021.

Dacă Bennu ar lovi Terra, estimările sunt că s-ar crea un crater de 5-10 km în diametru, iar suprafața devastată ar putea fi și de 100 de ori mai mare decât mărimea craterului.

Vezi și „Șoc, Pământul va fi distrus!” – Asteroidul Bennu și frica exagerată că acest „bolovan” gigantic va face ravagii pe Terra

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro