Sari direct la conținut

Ce spun social democratii si liberalii despre taxa de solidaritate propusa de premierul Victor Ponta si respinsa de liderul PNL Crin Antonescu

HotNews.ro

Propunerea premierului Victor Ponta privind taxa e solidaritate a creat nemultumirea liberalilor si o dezbatere in interiorul celor doua partide. Social democratii sustin ca este necesar sa se reglementeze salariile bugetarilor de lux si trebuie gasite solutii in acest sens. De partea cealalata, liberalii nu sustin propunerea premierului si cred ca exista probleme in aplicarea acesteia. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca ideea impunerii unei taxe de solidaritate va fi abandonata de PSD.

Crin Antonescu a declarat vineri la Iasi ca nu exista un conflict in interiorul USL pe taxa de solidaritate si ca este dispus sa discute subiectul cu PSD. „Eu o sa ma pun de acord. Este propunerea primului ministru si nu exista nici un conflict in USL, chiar daca unii sunt suparati din aceasta cauza iar altii chiar indignati.

Vom discuta, nu stiu daca luni, in ziua de Rusalii, vom discuta si vom gasi solutia cea mai buna. Este o propunere, o psibilitate evocata de premier, o pozitie de principiu pe care am spus-o si eu si alti colegi, nicidecum un conflict”, a declarat Antonescu, potrivit corespondentului Hotnews.ro de la Iasi.

Sursele citate sustin ca taxa de solidaritate in varianta anuntata de Victor Ponta a fost doar un exercitiu de imagine al premierului care viza electoratul PSD. „A vorbit pentru electoratul lui. In orice caz sunt semnale dinspre PSD ca taxa nu va fi aplicata, cel putin nu in varianta de care a vorbit Ponta”, au declarat sursele din interiorul PNL.

Deputatul PSD Viorel Stefan, fost presedinte, al Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor a declarat pentru Hotnews.ro propunerea premierului „este o varianta de rezolvare la vesnicele probleme legate de acele salarii ale bugetarilor excesiv de mari in comparatie cu volumul de munca prestat”.

„S-au cautat intodeauna solutii pentru a micsora aceste discrepante si aberatii iar una din rezolvari este modificarea sistemului fiscal. Ma refer aici la salariile angajatiilor din companiile de stat. Se stie ca guvernantii nu au reusit sa reglementeze sau sa controleze grilele de salarizare si exista o diferenta intre munca prestata si venitul lunar al anumitor angajati la stat. In momentul de fata se face un inventar si se cauta solutii pentru a se evita modificarea Codului Fiscal”, a declarat Vorel Stefan.

Deputatul PSD recunoaste ca taxa de solidaritate in varianta propusa ar putea avea probleme de implementare.

„Este evident ca sunt doua opinii divergente in acest moment in interiorul USL si da, propunerea care vizeaza doar salariatii bugetari este discutabila avand in vedere ca principiul de baza este ca toate salariile sunt impozitate, fara diferente in categorii. Vom vedea ce solutii vor gasi cei la la Finante”, a explicat Viorel Stefan.

De partea cealalta, presedintele Comisiei Buget Finante din Senat, liberalul Dan Radu Rusanu a declarat ca nu este de acord cu taxa de solidaritate si considera ca are probleme de de aplicare. Rusanu a explicat ca nu s-a luat o decizie in PNL in legatura cu aceasta propunere si ca se asteapta ca PSD sa vine cu variantele de calcul.

„Personal eu cred ca propunerea domnul Ponta are doua probleme mari. In primul rand plafonul de 4.500 este foarte scazut si trebuie clar ridicat. Este vorba de o mie de euro si nu cred ca poti sa spui ca traiesti bine cu o mie de euro pe luna, in plus, 4 500 lei este brut , ori netul, este undeva in jurul a 3 000.

A doua problema este ca nu poti sa impui o impozitare numai unei anumite categorii de salariati si ma refer la bugetari, trebuie sa incluzi toate categriile si aici ma refer la salariatii din economia privata. Nu este corect in primul rand.”, a explicat Rusanu.

Chestiunea taxei de solidaritate a creat controverse in interiorul USL. Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna.Ponta a precizat ca este necesar ca cei care castiga sume mari de la bugetul de stat sau de la companiile cu capital de stat sa fie solidari cu cei ce cu salarii mici.

De partea cealalta, presedintele PNL, Crin Antonescu nu este de acord cu taxa de solidaritate declarand ca nu o vede ca solutie si ca „nu a crezut niciodata ca marirea unor impozite, mai ales pe conjuncturi atat de scurte, este de natura sa rezolve ceva”. ​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro